Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1ODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), İç Güneş Sistemi'ni en son 1954 yılında ziyaret eden, ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’ görüntüledi. Dereli, “Türkiye’de birçok kişi bunu çekmeye çalışıyor ve biz de bunu çekmek için 6 defa uğraştık. Son denememizde ve öncesindeki iki denememizde mükemmel görüntüler elde ettik” dedi.
#Şeytan Kuyruklu YıldızıODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#AstrofotoğrafODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#BalıkesirMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Balıkesir'de önemli açıklamalarda bulundu. Bahçeli "The Economist Dergisi Erdoğan gitmeli diyormuş, haçlı zihniyete kimin gideceğini 14 Mayıs'ta gösterecek olan Türk milletidir. Türkiye'ye yön veremezler, Türkiye'yi sömürge ülkesi haline getiremezler. Alayı gelsin, hepsi toplanıp gelsin, şayet boyun eğersek onlar gibi namerdiz. Çıkar ortakları, küresel sermaye çeteleri, terör örgütleri, Türkiye düşmanları, tefeciler, faiz bağımlısı bankerler alayı birden Türkiye'nin önüne geçmiş. 2023 yılının en önemli seçiminin Türkiye'de olacağını ağız birliği halinde iddia etmeye başlamışlar. Cumhuriyetten intikam almak istiyorlar. İstedikleri kukla gibi oynanan, denetim altında tutulan, taviz ve teslimiyet döngüsüne girmeye hazır Cumhurbaşkanıdır" dedi.
#Devlet BahçeliMarmara’da bu yıl müsilaj olacak mı olmayacak mı diye tedirgin bir bekleyişteyiz. Çünkü her an olabilir... Müsilajı yaratan bütün koşullar olduğu gibi duruyor. Ancak gelin bu defa konuya tersten bakalım ve şu soruyu soralım: Marmara bugün tertemiz ve sorunsuz bir deniz olsaydı hayatımız nasıl olurdu?
#Müsilajİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulJeotermal kaynakların zenginliği ve potansiyeli bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden olan Türkiye’nin dört bir yanında kaynayan mineralli yeraltı suları birçok hastalığa iyi geliyor... Kaplıcaların kimileri fizik tedavi merkezleriyle beraber çalışıyor, kişiye özel kürler sunuyor. Sadece kaplıcalarının şifası için yola düşülecek şehirleri listeledik, Hürriyet Seyahat jürisinin daha önce seçtiği en iyi termal ve kaplıca otellerinden bir de seçki hazırladık.
#HürriyetÜlkemizde çok sevilen ve özenle korunan bir mutfak geleneğidir pirinç pilavı... Sade, nohutlu, tavuklu, patlıcanlı, etli ya da domatesli... Çoğunlukla ana yemeğin eşlikçisi olsa da maharetli ellerde başlı başına bir ziyafete dönüşür. Peki, en iyileri nerede yenir? Jürimize sorduk.
#Pirinç PilavıŞehrin keşmekeşliğinden, trafiğinden, stresinden ve bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de uzmanlarımıza sonbaharla birlikte güzel manzaralara bürünen, İstanbul ve Ankara’ya yakın doğanın içinde vakit geçirilecek gölleri sorduk. 6 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 15 gölü önerdiler.
#SeyahatYaz geldiğinde sanki Türkiye’de Bodrum ve Alaçatı’dan başka tatil yapacak yer yokmuş gibi bir algı yaratılıyor. Ya da tatil sadece deniz kıyısında yapılırmış gibi... Oysa yönümüzü biraz daha güneye ya da biraz daha kuzeye çevirsek daha ne özel yerler keşfedeceğiz... Belki de en güzeli kendimize “Huzur mu huzursuzluk mu, ben ne istiyorum?” diye sormak. Her neredeyseniz iyi bayramlar ve tatiller dileğiyle. Tabii hijyen, maske ve mesafe kuralını unutmadan.
#Müge AkgünGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#Yazar