Çeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkAkciğer kanseri dünyada her yıl yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin kişinin ölüme sebep oluyor. Her nefesle hücrelere oksijen sağlayan akciğerleri kanserden korunmak için gerekli vitamin, mineral ve antioksidanların besinler yoluyla alınması gerekiyor.Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı “17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü” öncesinde akciğerleri korunmak için tüketilmesi gereken besinleri anlattı.
#Akciğer KanseriPilates popülaritesi hızla artan bir egzersiz. Çok yönlü faydaları nedeniyle benim de yürekten desteklediğim bir aktivite. Ama onda da kafa karıştıran, yanlış algılanan ya da doğru sayılan bazı ayrıntılar var. İsterseniz daha kolay akılda kalabileceğinden hemen sorular ve cevaplara geçelim.
#Osman MüftüoğluUzmanlar, ıspanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze fasulye, kabak, salatalık, bezelye gibi yeşil besinlerin, vücutta toksin atımını arttırdığını; bu grup besinlerin kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini ve yüksek miktarlarda C vitamini içerdiklerinden dolayı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ifade ediyor.
Çocukların beslenmesi, karın doyurmaktan ibaret değil. Beyni, dolayıyısla bilişsel gelişimi açısından da beslenmenin kritik bir önemi var. Aileler genellikle sınav dönemlerinde, çocukların beyin aktivitelerini yükseltecek beslenmeyi sağlamaya çalışıyor. Dönemeç atlatıldıktan sonra da normale dönüyor. Ancak uzmanlar, sadece sınav dönemlerinde değil, anne karnından başlayarak, çocukluk çağı boyunca beslenmenin beyin gelişimi üzerinde direkt etkisi bulunduğunu hatırlatıyor.
Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımSon zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkSağlıklı bir cilt istiyorsanız; ilk olarak sağlıklı bir birey olmak zorundasınız. Kendine iyi bakmayan, yedikleriyle kötü beslenen, düzensiz yaşamı olan, uykusuna dikkat etmeyen kişinin ilk olumsuz etkiyi cildinden, saçından, tırnağından göreceğini bilmelisiniz. Çünkü vücut her zaman ilk olarak kendini korumaya alır.
#CiltPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#Kolajen