Güncelleme Tarihi:
Cildinizin parlaması için turuncu
Turuncu renkli yiyecekler rengini içerdikleri yüksek orandaki beta karotenden alırlar. Beta karoten ne kadar çoksa, sebzenin/meyvenin rengi de o kadar parlak olur. Beta karotenin cildi güneş ışınlarından koruyucu bir etkisi vardır. Cildiniz güneşe maruz kaldığında, eğer vücudunuzda yeteri kadar beta karoten varsa, cildiniz daha sarımsı tonlarında ve daha genç gözükür.
Ne kadar yemeli? : 3 öğünden 2'sinde mutlaka 100-200 gram çiğ ya da pişmiş olarak tüketilmeli.
Dolaşım için kırmızı
Kırmızı yiyeceklerde, kan akışını hızlandıracak ve antioksidan yönünden güçlü flavonoidler vardır. Dolaşım sistemimizi hızlandırır ve damarlarımızı kuvvetlendirir. Şişmiş bacaklar ve selülitle savaşmada en etkili yiyeceklerdir. Kan dolaşımı zayıf olanların diyetinde ağırlık vermesi gereken renk kırmızıdır, tıpkı kan gibi...
Ne kadar yemeli? : 3 öğünden birinde mutlaka 100-200 gram yenmeli
Detoks için yeşil
Yeşil besinler, çoğunlukla sebzeler, detoks için gerekli olan sülfür, su ve lif bakımından zengindir. Stres, tütün, alkol ve sağlıksız diyetler sonucu vücudunuzda biriken toksinleri temizlerler. Tatildeyken kendinize bir iyilik yapın ve yeşil bir detoks yapın!
Ne kadar yemeli? : Öğle ve akşam yemeklerinde en az 200 gram pişmiş yeşil sebze tüketilmeli. Lif açısından zengin oldukları için sizi uzun süre tok tutacaklardır.
Tok tutmak için beyaz
Beyaz saflığın rengidir, beslenme değeri açısından ise yüksek protein ve düşük yağ oranı demektir. Vücudumuzun kas yapmak için yağdan çok proteine ihtiyacı vardır. Protein aynı zamanda sizi çabuk doyurur, böylece kilo vermeniz kolaylaşır. Süt ürünlerindeki kalsiyum, kemiklerinizin ve dişlerinizin vazgeçilmezidir, kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Ne kadar yemeli? : Günde 3 porsiyon süt ürünü ve her öğünde 150-200 gram et ya da balık yemelisiniz.
Enerji için sarı
Sarı renkteki yiyecekler genelde en çok kalorisi olan ve en çok enerji veren yiyeceklerdir, yağlar ve kompleks karbonhidratlar gibi. Kalorileri yüksek de olsa, enerji sağlamaları için vücudumuzun bu yiyeceklere ihtiyacı var. Ayrıca mısır gevreğinde protein, B vitamini ve sağlıklı bir cilt, saç ve tırnakların ihtiyacı olan E vitamini ve asitler vardır.
Ne yemeli? : Bitki özlü yağlar, tereyağ, margarin, mısır gevreği, patates, makarna, pirinç ve ekmek
Ne kadar yemeli? : Her gün 10 gram yağ almalıyız (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 50 gram ekmek ve ya mısır gevreği ya da 100 gram pişmiş nişasta)
Kahvaltı
Limon çayı
40 gram mısır gevreği
1 kase süt
2-3 kayısı
Öğle yemeği
Limonlu havuç salatası
150 gram hindi
200 gram kabak
100 gram kazayağı
1 şeftali
Akşam yemeği
1 kase domates çorbası
Rezeneli ızgara balık
Buharda pişmiş yeşillikler
Tatlı olarak
100 gram yağsız labne peyniri
200 gram çilek