Tüm koruma çalışmalarına rağmen uçabilen en ağır kuş türü olan toyların sayısındaki azalma durdurulamıyor. Tüm dünyada yok olmanın eşiğine gelen toyların Türkiye’deki sayısı da 12 yılda 1.000’den 800’ün altına düştü. Bu özel canlının neslini tehdit eden ilk şey avcılık. Biçerdöverlerse yuvaları tahrip ediyor.
#GazetehaberleriModernleşen dünyada özellikle şehirlerde yaşayan insanların doğaya yabancılaşıyor. Ekofobi, doğal yaşamda kötüye gidiş, ekolojik felaket korkusu ve ekolojik sorunlara dair duyarsızlaşma anlamında kullanılıyor. Her zaman olabilecek petrol sızıntıları, asit yağmurlarının oluşması, yağmur ormanlarının kesilmesi, seller, buzulların erimesi, aşırı doğa olayları ve orman yangınlarına dair duyarsızlaşma ve hatta doğada olmaktan korkma ve çekinme ekofobiyi anlatan örnekler.
#Doğayla EmpatiCOVID-19 hayatımıza girdiğinden beri yediklerimizin sağlıklı olmasına daha çok özen gösteriyoruz. Neyse ki Türkiye’nin birçok şehrinde üreticiyle tüketiciyi buluşturan gıda kooperatifleri var. 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle jürimize, “Hangilerine sipariş verebiliriz?” diye sorduk; meyve-sebzeden süte kadar farklı seçenekleri derledik.
#GazetehaberleriSon zamanlarda gündemde olan gıda ile ilgili yasa teklifleri ve pandemi sürecinde sağlığımız ile ilgili artan endişemiz vücudumuza aldığımız besinler ve bunların içerikleri konusunda bir farkındalık yaratmaya başladı. Sebze, meyve, vitamin tüketimimiz arttı. Kamuoyunun yeterince dikkatini çekmese de gıda güvenliği ve sağlıklı gıda üretimini destekleyen çeşitli topluluklar kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Bu topluluklardan biri de Temmuz 2019’dan beri Bursa’da faaliyet gösteriyor. Bursa Gıda Topluluğu’nun gönüllü üyesi Gülçin Turhan hem Bursa’da temiz gıdaya nasıl ulaşırız, tüketicimizi nasıl destekleriz gibi soruları yanıtladı, hem de Bursa Gıda Topluluğu’nu anlattı.
#BURSABüyük şehrin kaosunda hızla doğadan koptuğunuzu hissediyorsunuz. Yediğiniz içtiğiniz gıdaların güvenilirliğini sorguluyor, endişe içinde yaşıyorsunuz. Balkonunuzda domates ya da mutfak pencerenizdeki saksıda fesleğen yetiştirmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. En kötüsü de çocuğunuz karpuzun ağaçta yetiştiğini sanıyor! Korkmayın, hiçbir şey için geç değil. Gelin, sizi bu konuda çalışan kolektif, dernek ve oluşumlarla tanıştıralım. Bu bahar makarna sosunuzu kendi domatesiniz ve fesleğeninizle yapın...
#İstanbul Permakültür KolektifiKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkKalın zarlı nohut, pişmek bilmeyen kuru fasulye, tatsız kırmızı mercimek, lezzet peşinde koşan herkesin son dönemde en büyük sorunu. Sebebi ise bakliyatın Kanada ve Meksika gibi ülkelerden ithal edilmesi. Yerli üretim tüketmek istiyorsanız satın aldığınız ürünün menşeini mutlaka kontrol edin.
#Meksika“Tarlaya giderdik. Kül kedisi gibi gelirdik akşam eve. Birbirimize bakar gülüşürdük. Simsiyah geliriz, bir gözlerimiz görünüyor. Evlerin önüne bastık mı, iz çıkar. En çok burayı etkiliyor. Buraya bir şey verdikleri yok. Su buradan gidiyor. Külü biz yutuyoruz.”
#Melis AlphanTEVHİD-İ Tedrisat Kanunu (Eğitim Birliği) İnkilap Kanunları arasında sayılarak, Anayasa m.174 ile koruma altına alınmış olup, Saruhan Mebusu ve Maarif Vekili Vasıf Bey’in 57 arkadaşı ile birlikte verdiği yasa tasarısı ile 3 Mart 1924 tarihinde kabul edildi.
#Yazarlar“Çernobil ve Fukuşima’dan sonra” Avrupa Eylem Haftası etkinlikleri kapsamında Almanya ve Ukrayna'dan gelen heyetlerin Türkiye'deki nükleer santral tehidi altındaki bölgeleri ziyareti devam ediyor. Nükleersiz.org’un kurucularından Dr. Angelika Claussen ve Dr. Alper Öktem’in daveti ile Türkiye'ye gelen Ukrayna'dan tahliye memuru Yuriy Schumchenko, 24 Nisan'da Sinop'ta gerçekleştirdiği konuşmanın ardından 30 Nisan Cumartesi günü de Mersin'de nükleer tehlikesine karşı konuşma yapacak.
#“Çernobil Ve Fukuşima’Dan Sonra” Avrupa Eylem Haftası“Şehirde arı mı olur” demeyin. ‘Bal gibi’ olur. Üstelik de kırda üretilenden daha da iyi bile olabilir. Çünkü çiçek çeşidi bol ve her daim açanı, kokanı mevcut. Arılarınız yedi kilometre çapında bir çemberin içinde her çiçekten bal alabilir. Yeryüzü Derneği’nin kent arıcılığı konusunda uzman gönüllüsü Aytaç Timur ile şehirlerde bal üretmenin 10 adımını konuştuk.
#Arı KovanıBaşlangıçta bir ekoblog olarak düşünülen ve geçtiğimiz günlerde sanal bir ekolojik ağ olarak hayata geçen Eko Harita'nın (ekoharita.com) kurucularından Alper Can Kılıç ile Eko Harita'yı, hazırlık aşamasını ve bundan sonra yapmak istediklerini konuştuk.
#Eko HaritaYeşil Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Yeşil Ekonomi Konferansı ile Yeşil Diyalog Buluşması bu hafta sonu Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleşiyor. Bu yıl 6. düzenlenen Yeşil Ekonomi Konferansı 19 Aralık Cumartesi, 12.si gerçekleşecek Yeşil Diyalog Buluşması ise 20 Aralık Pazar günü. Yeşil Düşünce Derneği, tüm çevre aktivistlerini bu hafta sonu Yeşil Ekonomi Konferansı ile Yeşil Diyalog'a davet ediyor.
#Yeşil Ekonomi Konferansı