Şehirde kovan olur mu? Hem de bal gibi olur!

Güncelleme Tarihi:

Şehirde kovan olur mu Hem de bal gibi olur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2016 13:17

“Şehirde arı mı olur” demeyin. ‘Bal gibi’ olur. Üstelik de kırda üretilenden daha da iyi bile olabilir. Çünkü çiçek çeşidi bol ve her daim açanı, kokanı mevcut. Arılarınız yedi kilometre çapında bir çemberin içinde her çiçekten bal alabilir. Yeryüzü Derneği’nin kent arıcılığı konusunda uzman gönüllüsü Aytaç Timur ile şehirlerde bal üretmenin 10 adımını konuştuk.

Haberin Devamı

1) İNANCINI TERS ÇEVİR

Arılar uçan canlılar olarak düşünülmemiş olacak ki “Kovan okula 100 metreden daha yakın olamaz”dan başka hiçbir yasal engel yok. İstanbul’un benzeri New York, Londra, Milano gibi kentlerde yaşayıp da bundan geçinen tonla insan var. Kendi balınızı üretip hem de eşin dostun ağzına bir parmak bal sürebilirsiniz. 

2) ÖNCE ÇIRAKLIK

Bilmeden işin içine girmek bir kovandaki binlerce arının ölmesi gibi bir sonla bitebilir. “Yazık, günahtır, can arıda da olsa candır” diyerek önce çıraklık şart. Bunun için Yeryüzü Derneği ile temasa geçebilir, “Beni kentte arıcılık yapan birinin yanına çırak verin” diyebilirsiniz.

3) EĞİTİM ŞART 

Arılarınki başka bir dünya olduğundan onları anlamak için çıraklığın eğitimle desteklenmesi gerekiyor. Teorik eğitimleri de Yeryüzü Derneği’nin gönüllü uzmanlarından alabilirsiniz. 

 

Haberin Devamı

Şehirde kovan olur mu Hem de bal gibi olur

 

4) ARIYA YUVA GEREK

Buraya kadar geldiyseniz yolu kolayladınız demektir. Sıra geldi arılara kovan almaya. Bunun için önerilen hemen karakovan gibi fantezilere girmeden işe endüstriyel kovanla başlamanız. Fiyatı 250-400 TL arasında değişiyor. İnternetten siparişle kapınıza kadar gelir.

5) KONUM MÜHİM

Teras olur, arka bahçe olur, anlaşırsanız komşunun bahçesi de olur. Bu deneyimi yaşamak isteyen ama “Yerim dar” diyene Yeryüzü Derneği uygun bahçe de gösteriyor. Nereye koyarsanız koyun kovanın ağzının doğuya bakması ve yerden 50-60 cm yukarıda olması şart. Arılar, güneş kovanın kapısına vurduğunda uyanıp çalışmaya başlıyor.

6) ARISIZ KOVAN MI OLUR!

Sıra geldi arı teminine. Yeryüzü Derneği size arınızı nereden alacağınızı söylüyor, siz de kovanınızı sırtladığınız gibi o adrese giderek arıları alıyorsunuz. Yalnız burada dikkat: Arıların kovana gece konması, bunu yaparken arabanın çalışır durumda olması ve kontak kapatılmadan taşınması gerekiyor. Arının maliyeti 200-300 TL arasında. 

 

Haberin Devamı

Şehirde kovan olur mu Hem de bal gibi olur

300 binden fazla insanın yaşadağı ve toplu konutların hergeçen gün arttığı Sultanbeyli’de arıcılık kimileri için hobiden çok geçim kaynağı.

 

7) SU HAYATTIR

Havasız ortamlarda takılabilen çeşitli canlılar olabilmesine karşın susuz yaşayanına henüz denk gelinmedi. Şehirlerde su bol olmasına karşın siz yine de kovanın yanına arılar için bir iki yalak koymak durumundasınız.

8) ASAYİŞ BERKEMAL Mİ? 

Burası işin en zevkli kısmı. Kovanda hastalık var mı yok mu, kraliçe kovanın içinde geziyor mu, yumurtaların durumu nasıl, çıtalar doluyor mu izlemeniz gerek. Çıtalar doluyorsa kovana yeni çıta koymalısınız.  

Haberin Devamı

9) BALDAN TATLI BAL 

Eylül hasat vakti. Burada da önemli olan “Arının hakkı ne kadar, benimkisi ne kadar” konusu. Kovanınızdaki nüfus ve balın miktarı burada belirleyici. Ama kabaca çıta başına en az iki kiloyu kovanda bırakmak şart. 

10) KIŞA HAZIRLIK

Kışa girerken kovanın kapılarının balmumuyla kapatarak daha korunaklı bir yere almanız gerek. Arılar kışı kovanın içinde topak olup, kanat çırpıp ısınarak ve bal yiyerek geçiriyor. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!