Eko Harita'nın kurucularından Alper Can Kılıç ile konuştuk

Güncelleme Tarihi:

Eko Haritanın kurucularından Alper Can Kılıç ile konuştuk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 12:05

Başlangıçta bir ekoblog olarak düşünülen ve geçtiğimiz günlerde sanal bir ekolojik ağ olarak hayata geçen Eko Harita'nın (ekoharita.com) kurucularından Alper Can Kılıç ile Eko Harita'yı, hazırlık aşamasını ve bundan sonra yapmak istediklerini konuştuk.

Haberin Devamı

Eko Harita.com açıldı. Sitenin kurulmasını sağlayan ekipten Alper Can Kılıç ile ekoloji camiasında heyecanla karşılanan bu yeni mecrayı konuştuk. 2 yıldır hem ÇEKÜL Vakfı'nda iletişim sorumlusu olarak görev yapan hem de Yeryüzü Derneği Kadıköy TDT (Topluluk Destekli Tarım) gönüllü koordinatörleri arasında bulunan Alper Can Kılıç aynı zamanda Tarlataban ve Roma Bostanı'nın da gönüllü destekçileri arasında.  

- Merhaba Alper, seni tanıyarak başlayalım

Alper Can Kılıç: Selamlar, ben Alper Can Kılıç. Gebze Teknoloji Üniversitesinde Strateji Bilimi yüksek lisans öğrencisiyim. EkoHarita'nın kurucularından biriyim. Biriyim diyorum, çünkü bu tanıştığım bir çok kişinin ortak hayaliydi ve bu hayali birlikte var ettik. 29 yaşındayım. Üniversite yıllarımdan bu yana -ki bu yaklaşık 8-9 yıla tekabül ediyor- ekoloji üzerine yoğunlaştım. Bu yıllar içerisinde gönüllü olarak pek çok projeye destek verdim, topluluklara katıldım/ziyaret ettim ve birlikte yürüdüğümüz dostlarla bir topluluk olma yolunda elimden geldiğince mücadele ettim, öğrendim, iyileştirdim. Ne olduğum, ne olacağım zamanla değişiyor, değişsin... Bir öğretmen, bir öğrenci, hayatın akışına göre bir derviş veya bir stratejist. Sebepler, sonuçlar, sorunlar ve çözümlerin akışında, kendimizce doğru yolda ilerlemeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Sitenin hayata geçme sürecini de kısaca aktarabilir misin?

Alper Can Kılıç: EkoHarita'yı başlangıçta bir eko-blog ve noktaların yer aldığı bir harita olarak düşünmüştüm. Aslında bu hikayenin temeli 2010 yılında Bayramiç Yeniköy'de gerçekleşen ilk Türkiye Permakültür Buluşmasına dayanıyor. Daha sonra gönüllüsü olduğum Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü - Marmariç'te de uluslararası olarak ikincisi düzenlendi.

Bu buluşmaların konularından biri de bu ağ idi diyebiliriz. Permakulturplatformu.org'un kurucusu Hira Doğrul ile de bu konuyu uzun uzadıya konuşmuştuk. Daha sonra eko-blog fikri gelişerek ve evrimleşerek bir sanal ekolojik ağ halini adı. Arkadaşlarım Yağmur Kutlar, Sedef Güneş, Bilge Özün ve Müge Alaboz'un da destekleriyle proje şekillenerek gelişti.

Haberin Devamı

Teknik alanda 1 yıl süren kişisel çabalarım doğrultusunda ve dostlarımın harita/kitap/film alanlarındaki desteğiyle 2016 Ocak ayında haritayı açtık. Fakat sistem hala gelişiyor ve hataları barındırıyor. "Beta" yı bu sebeple bir test sürüşü gibi düşünebilirsiniz. Prototip veya proje geliştirme sürecinde kullanılan bir tabir. Geri dönüşlerle hatalar giderilecek, yenilikler olacak.

EkoHarita herhangi bir kuruma veya kişiye ait değildir. Kolektif bir bilincin üremesi, ekoloji algısının gelişmesi, yaşaması ve birbiriyle topluluk haline gelebilen insanların var olması için kurgulanmış bir projedir. EkoHarita yaptığım ilk gönüllü proje değildi. Öncesinde Kızıltepe Permakültür, Dodo Seramik Atölyesi, Gezen Tohumlar gibi başka projelere de web alanında destek vermiştim. 

Haberin Devamı

Eko Harita hangi ihtiyaçlardan doğdu? 

Eko Haritanın kurucularından Alper Can Kılıç ile konuştuk

Alper Can Kılıç: Yaklaşık 9 yıldır ekoloji temelli konuları öğrenmek, öğrendiklerimi, bildiklerimi aktarmak ve bunları hayatıma katmak üzerine kurulu bir bilinçle yaşıyorum.

Teknolojinin gerçeklik ve hayal arasındaki ince sınırlarda gezdiği, paylaşılan ve öğretilen her şeyin sanki bir kara deliğin içerisine atılmış gibi yok oluverdiği bir dönemdeyiz. Her şey bir yenisiyle çabucak yer değiştiriyor. Aktarılması gerekenler yok olup kayboluyor. İnsanlar da öyle. Ve sistemin arzu ettiği şey de bu.

Her şey kalıcılaşmalı mı? Tabi ki ona da hayır. Fakat yine de aktarılması gereken tecrübeler, bilgiler ve bilinçler var. Bu süreçte birbirine değmesi gereken hayatlar/insanlar/zihinler bu fırsatı yakalayamadan çoğu zaman habersizce birbirinden uzaklaşıveriyor. Ta ki bir sonraki tesadüfe kadar. Bu tesadüfleri arttırmak, topluluk olma ve paylaşma bilincini yaşamak için, başta çok basit düşünülen bir harita pinleme mantığından yola çıkarak, kendi teknik imkanlarımız doğrultusunda EkoHarita'ya vardık. Amatör bir girişimiz ve hiç bir şekilde bir kar kaygımız yok.

Haberin Devamı

Geri dönüşlerle ve gönüllü desteklerle EkoHarita'yı hep birlikte geliştirmeyi, birbirimizle tanış olduğumuz bir yapıya varmayı, sanaldan gerçeğe, gerçekten sanala uzanan bir döngüsel topluluk olmayı hayal ediyoruz. Bu ekoloji hareketi pek çok arkadaşın hayaliydi. Tek bir kişinin veya zümrenin hayali değil, olamaz da. Biz bunun başlangıcını yaptık. Ortak hayallerden doğan bir kolektif bilince varmak niyetindeyiz. Tek arzumuz; öğrenmek, paylaşmak, tanışmak ve birlik olmak. 

Sitenin bölümlerini de tanıtabilir misin? Ekoloji alanında ne gibi faydalar sağlayacak sana göre Eko Harita?

Eko Haritanın kurucularından Alper Can Kılıç ile konuştuk

Alper Can Kılıç: Ekoharita mütevazi ve bağımsız bir sosyal ağ, bir veri tabanı. Ekoharita ağına kayıt olarak, zaman tünelinde paylaşımlar yapabilir, belli konulara dair tartışma grupları kurabilir, bildiklerini paylaşabilir, haritaya bir nokta veya etkinliği ekleyerek başkalarının bundan haberdar olmasını sağlayabilir ya da bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz. Yeni arkadaşlar edinebilir, arkadaşlarınızla özgürce iletişim kurabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Bunun dışında “Gazete“ özelliğiyle EkoHarita’da yer alan noktaların web sayfalarında yer alan haberleri, tek bir noktadan güncel olarak takip edebilirsiniz. Çok yakında her bir bölümle alakalı kullanım/tanıtım/etkileşim videoları yayınlamayı düşünüyoruz. Bu sayede herkes daha rahat katkıda bulunup, projeye dahil olabilecek.

- Eko Harita belli sitelerden haber çekiyor anladığım kadarı ile. Gözüme ilk bakışta yeşil gazete, gaia dergi ve yeşilist çarptı. Bu anlamda kıstasınız nedir?

Kıstasımız şu an yaratılan kurgu doğrultusunda, deneyimler, algılar ve buna dayanan seçicilikle bağıntılı olarak doğaya dair, ekoloji felsefesini benimseyen ve bunun için çaba gösteren her türlü oluşumu desteklemek, yaymak, paylaşmak üzerine kurulu. Tabii burada kişisel tercihler olmadan ilerlemek mümkün olmuyor. Her şeyde olduğu gibi ve bu çoğumuzca güzel kabul edilen sürecin başlamasına da neden olabildiği gibi.

Eko Harita bundan sonraki süreçte nasıl ilerleyecek? Kafanızda bu mecra ile ilgili, ilerisi için ne gibi planlar var?

Alper Can Kılıç: 1 yıldır üzerinde çalışılan bu projeyi bir heyecanla "artık paylaşalım, kaynaşalım, çoşalım!" dediğimiz için hızlıca ve tam optimize edemeden "beta" süreciyle yayınladık. Geri dönüşler oluyor, öneriler, istekler oluyor... Hepsi tek tek etkileşime geçilecek, tanış olunacak, yeniden üretimin yolunu açacak ve bu algıyı geliştirecek şeyler. Çok heyecanlıyız. 

Bu heyecanı paylaşmak çok güzel, çok da önemli. İlerleyen süreçte sitenin kullanımını pratikleştirmek ve gönüllü destek konusunu netleştirmek üzerine çalışmalar yapacağız. Zamanla EkoHarita'nın yaşayan, yaşamı olduğu gibi içinde barındıran, ilişkileri güçlendiren, bilinirliği arttıran bir yapı kazanması önemli, ve güzel de olacaktır.
 
EkoHarita'yı herkesin kullanabileceği ve erişebileceği, benimseyebileceği bir sistem, bir bilgi yuvası ve sevgi yumağı haline getirmek öncelikli niyetimiz. 
 
- Sana ve Eko Harita ekibine kolay gelsin. Çok teşekkür ederiz bize zaman ayırdığın için.
Eko Haritanın kurucularından Alper Can Kılıç ile konuştuk

 
Alper Can Kılıç: Asıl biz teşekkür ederiz. Siteyi geliştirmek için herkesi Eko Harita'ya katkı sunmaya bekliyoruz.
 
Eko Haritanın kurucularından Alper Can Kılıç ile konuştuk
 tarafından hazırlanmıştır.
 
 

 

BAKMADAN GEÇME!