İZMİR’de avukat olan Funda Özer Baltalı, cüppe giyme yerine keçi sütü sağmayı tercih etti. Babasının kurduğu hayali gerçekleştiren Funda Özer Baltalı, günde 10 bin litre sütü işleyerek yaptığı keçi sütü, peynir, kefir ve yoğurdu dünyaya satıyor. Baltalı, yerli keçi ırkı üretimi de yapmaya başladı.
#Funda Özer Baltalıİzmir'de avukat Funda Özer Baltalı babasının hayalini gerçekleştirdi. Baltalı, günde 10 bin litre sütü işleyerek yaptığı keçi sütü, peynir, kefir ve yoğurdu dünyaya satıyor. Baltalı, yerli keçi ırkı üretimi de yapmaya başladı. Baltalı, "'10 kadına 10 keçi’ diye proje geliştirdik. Bir köydeki 10 kadına 10 keçi vererek keçilerin sütleri sağıp bir tankta toplamalarını istedik. Ama büyük bir başarısızlığa uğradık çünkü gördük ki Türk köylerinin dokusu değişti. Köy halkı da şehirleşti" diyor.
#AvukatBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#HürriyetKeçi, inek, koyun gibi hayvanların etinden, sütünden besin kaynağı olarak yararlanılmaktadır. Hatta bazı insanlar sırf doğal olmasından dolayı hazır ürünlerden ziyade taze sağılmış sütleri tüketmektedir. Keçi de bu hayvanlardan bir tanesidir. Dünya üzerinde türleri ve özellikleri bulunmaktadır. Keçi türleri ve özellikleri nelerdir, kaç çeşit keçi vardır, en iyi süt veren keçi türü hangisidir detayları ile derledik.
Efsanelerin tatlı diliyle mücadelenin sert mizacının buluştuğu bir kent Çanakkale. Boğazın iki yanına uzanmış verimli topraklar ve hırçın deniz, eşsiz bir iklim… Balıktan zeytinyağına, ekolojik meyve-sebzelerden et ve süt ürünlerine türlü lezzet hazinesine ev sahipliği yapan kentin en özel malzemelerini ve en iyi üreticilerini keşfe çıktık.
#ÇanakkaleAydın'ın Söke ilçesinde yaşayan Şerif Coşgun (65), Fransa'dan ithal ettiği 'Saanen' ırkı keçilerle çiftlik kurdu. Eşi Gülser Coşgun (62) ile keçi yetiştiriciliği yapıp elde ettiği sütünü satarak geçimini sağlayan Şerif Coşgun, pandemi döneminde stressiz bir süreç geçirdiklerini söyledi.
#SeyahatTİGEM’in ilk kadın müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye’nin en büyük çiftliğinin başında. ‘Tarım Bakanlığı’nın hanımağası’ unvanını alan Işıkgece, “Bu göreve benim askerlik görevim diye bakıyorum. Ülkemizin geleceği için çalışıyorum” diyor.
#GazetehaberleriMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideIsparta’nın köklü kulüplerinden Gülspor, yetiştirdiği futbolculardan 18’ini satarak, elde ettiği 15 bin TL ile 10 keçi satın aldı. Bir çiftlikte bakımı yapılan keçilerden ilk yılda 4-5 bin lira süt geliri ve 20 yavru bekleniyor. Keçilerden elde edilen gelir, kulübün giderlerinde kullanılacak.
#GülsporSadece süt ve maya... Her ne kadar yapımı basit görünse de peynirin iyisini yapmak hem maharet, hem dürüstlük, hem de sabır ister... Bugün yaşamlarının ikinci baharında hayvancılığı, peynir üretimini seçen, Anadolu’nun üç farklı köşesinden üç kadının öyküsü var. Filiz Taşköy, Funda Baltalı ve Lale Kuseyrioğlu.
#Müge AkgünTürkiye’de et fiyatları son dönemde uçuşa geçti. Üreticiler de kasaplar da dert yanıyor. Bakanlık, ‘fahiş kâr peşinde koşan unsurlar’ı işaret ediyor. Olan yine tüketiciye oluyor. Peki et fiyatları neden bu kadar pahalı? Ucuz ve kaliteli et bulmak için ne yapmak gerek? Araştırdık.
#Et Fiyatları- Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyelerinin TÜBİTAK destekli proje kapsamında yetiştirdiği Honamlı keçilerinde yüzde 65 ikiz doğum oranına ve 120 günlükken 29,1 kilogram ağırlığa ulaşıldı - MAKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elmaz: - "Dünya literatüründe keçiyle ilgili çalışmalarda bugün dünyanın en iyi etçi ırkı diye sayılan Güney Afrika orijinli Boer ırkı var. Honamlı keçisinin özelliklerinin onunla başa baş, hatta daha iyi olduğunu söyleyebiliriz"
Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri (KÖY-KOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, bakanlığın Anadolu'da yetiştirilen merinos ırkı koyunlara daha fazla destek vermesini isteyerek, “Bakanlığımız ithal koyun yerine kendi yetiştirdiğimiz koyunlara destek versin. Ondan sonra bizden üretim beklesin. Görecekler ki bir yılda bunun en az 2-3 katını üreteceğiz” dedi.
SÜTÜNÜN ‘anne sütü’ne yakın olması, keçi beslemeyi ön plana çıkardı. Keçi çiflikleri geleceğin yatırım alanları arasına girdi. Keçi sütünün 11 milyar TL’lik toplam süt ve süt ürünleri pazarından aldığı pay 850 milyon liraya ulaşırken, keçi çifliklerinin sayısı 20’yi, kayıtlı keçi sayısı 6 milyon 298’i, yıllık süt miktarı da 350 bin tonu buldu.
Tarım Bakanlığı Ankara Kedisi’ni "milli hayvan ırkı" olarak tescil etti. Ankara Kedisi tescil edilen 36’ncı yerli ırk oldu. Tescil kararında kedinin ırk özelliklerine ilişkin bütün biyolojik, genetik, morfolojik özellikleri de yer alıyor. Kedinin özellikleri anlatılırken "öğrenme kapasitesi yüksek, zeki, sahibinin kendisiyle ilgilenmesini ister, tüyleri beyaz" ifadeleri kullanıldı.