Tarihi yarımada Sultanahmet Meydanı yakınındaki Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un gerek yapısı gerekse tarihiyle önemli turistik merkezlerinden biridir. Özellikle yazın serin olması nedeniyle tercih edilen gezi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, mutlaka görülmesi gereken özel mekanların başında gösteriliyor. Peki Yerebatan Sarnıcı açık mı, nerede? İşte gezip görmek isteyenler için Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2022.
#Yerebatan SarnıcıArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Türkiye’nin UNESCO’daki en iyi eserlerinden seçilen Yerebatan Sarnıcı’ndaki 4 yıllık restorasyon çalışmaları tamamlandı. MS 542 yılında Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan ve dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle ziyarete açıldı.
#Yerebatan SarnıcıLondra Moda Haftası kapsamında düzenlenen gecede, Türkiye asıllı Avusturyalı moda tasarımcısı Emre Tamer, kendi ismini taşıyan Londra’daki ilk defilesinde moda tutkunlarıyla buluştu. Taner’in, Yerebatan Sarayı’nı Londra’ya taşıdığı defilede 12 manken tarafından 12 parçalık bir kapsül koleksiyon sunuldu.
#Londra Moda HaftasıGenelde insanlara İstanbul’un tepelerinden bakmak güzel gelir... Denizi, mavisi, martısı ve diğer güzellikleriyle büyüleyici Bizans’ın bu gizemli şehrini, bazen yeraltından dinlemek daha da anlamlı olabilir. Gözlerinizi kapayıp, damlayıp yankı yapan su tanecikleriyle binlerce yıllık bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?
#Yerebatan Sarnıcıİstanbul, derin bir kültür mozaiğine sahip. Gezilen yerlerin yanı sıra yeraltında ayrı bir dünya, yaşanmış hikâyeler, görülemeyen binlerce tarihi kalıntı var. Acaba yeraltında hangi sırları barındırıyor güzel şehrim? Salacak'tan Kız Kulesi'ne, Sultanahmet'ten Boğaz'ın sahillerine, Yerebatan Sarayı'ndan Kınalı Ada’ya giden tüneller ve tünellerle ilgili efsaneler halk arasında anlatılmış hatta tünellerden sesler geldiğine dair söylentiler oluşmuş ve İstanbul’un yeraltındaki sırları hep merak edilmiş... Hadi gelin hep beraber yerin altına inelim ve bu güzel turu yarattığımız güzergâhımızla beraber, yeraltındaki efsanelerle yeniden yaşayalım.
#İstanbulBir şehir düşünün ki, asırlar boyu simgesi hep su olmuş. Dünyanın en güzel suyoluna sahip oluşuyla hep kıskanılmış, Boğaz’a âşık olmak için bir kez görmek yetmiş. Ama aynı şehir, yine asırlar boyunca hep su sıkıntısıyla anılmış. O sıkıntının çözüm yolları ise bugüne hayranlık uyandıran mimari ve mühendislik harikalarının ulaşmasını sağlamış. Su sorununa karşı hayat kurtaran sarnıçlar, şehrimize Bizans döneminden yadigâr. Osmanlı da bu sarnıçları bir süre kullanmış sonra asıl işlevi için değerlendirmese de günümüze dek korunması sağlanmış. İşte o değerlerden biri daha sekiz yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra hayatımızda. Şerefiye Sarnıcı… Yerebatan Sarnıcı’ndan daha eski olan Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un tarihi hazineleri arasında yerine aldı. Neredeyse 2 bin yıldır suyun izindeki İstanbul’u keşfetmek isterseniz en yenisi Şerefiye’den başlayıp, uğramanız gereken üç önemli adres var.
#Şerefiye Sarnıçı AçıldıBayram namazı saatleri vatandaşların internette en çok aradığı konular arasında yer alıyor. İstanbul ve Ankara gibi illerin bayram namazı saatleri en çok aranan konular arasında. Peki İstanbul ve Ankara bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte tüm illerimizin bayram namazı saatleri
#Bayram Namazı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘Da Vinci Şifresi’ ile fırtınalar estiren Dan Brown’ın yeni romanı ‘Origin’ şu sıralar gizli bir çeviri üssünde, Türkçe dahil, 11 dile çevriliyor. Çevirmenler haftalardır, hatta siz bu satırları okurken dahi dünyanın bir şehrinde, bir bina içinde, bir arada kilit altında tutuluyor...
#KitapsanatHani hep duyarız, şehir efsaneleri vardır ya, “Efendim, Topkapı Sarayı’ndan giriyorsun bir kuyuya, Ayasofya’ya uğrayan bir metro gibi altından geçip Eminönü’nden çıkıyorsun”. Her ne kadar bunu yapamadıysam da, geçenlerde bunun gerçek olabileceğini anladım. İstanbul, eski adı ile ‘Polis’ yani ‘Şehir’, binlerce yıldır henüz çözülememiş bir bilmece. Bu hafta rehber Şerif Yenen ve Bizans sarnıçları hakkında doktora tezi yazmış Arkeolog Dr. Kerim Altuğ ile yeraltındaki İstanbul’un sırlarının peşine düştüm.
#Yerebatan Sarnıcıİstanbul güzel olduğu kadar aynı zamanda gizemli, tılsımlı bir kent... Ancak ne var ki İstanbul'un gizemini çözmek, tılsımını anlamak o kadar da kolay değil. Yer altında 40 odalı işkence çukurlarından, gizemli dehlizlerine İstanbul'un sırlarının peşine düştük.
#Anemas ZindanlarıDan Brown’ın karakteri Prof. Robert Langdon’ın üçüncü sinemasal serüveni ‘Cehennem’de, insanlığı tehdit eden bir virüsün yayılmasını engelleme çabalarını izliyoruz. Serinin en vasat çalışması olan filmin hikâyesi Floransa’da başlayıp Yerebatan Sarayı’na kadar uzanıyor.
#Uğur VardanDan Brown’un ‘Cehennem’ adlı romanını okuyan milyonlarca insan, üç şehrin sokak, cadde, meydan ve tarihi yapılarında geçen aksiyonu bol bir hikâyeye dahil oldu. Simge bilim uzmanı Robert Langdon, bizi Floransa’da gezdiriyor; Rönesans’ın başkenti Floransa’nın tarihi mekânlarına götürüyordu. Venedik’te ilerleyen yolculuk, İstanbul’da son buluyordu. Kitabın bu yıl filmi yapılacak ve izin alınabilirse İstanbul sahneleri Ayasofya ile Yerebatan Sarayı’nda çekilmesi planlanıyor. Ama biz şimdi gelin Dan Brown’ı konuşalım.