“Türkiye Tasarım Vakfı olarak, son yıllarda farklı yaş gruplarından çocuklarla gerçekleştirdiğimiz atölyeler sayesinde eleştirel ve yaratıcı düşünmede tasarımın iyi bir yol gösterici olduğuna işaret ediyoruz. Buradaki temel amaçlarımız çocukların özgün metotlarla kendilerini ifade etmelerini sağlamak, potansiyellerini keşfetmeleri konusunda onları motive etmek, hayal güçlerini kullanabilecekleri bir ortam hazırlamak ve tasarım bakış açısı ile çevrelerini algılamalarını sağlamaktır.”
#YAZARFinlandiya temelli “Arkki” eğitim programları, 7 Temmuz itibariyle "Yeniden Bauhaus" atölyeleriyle başladı. Arkki eğitimi, çocukların potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı liderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü karmaşık sorunları çözmelerine yardımcı oluyor.
#Yeniden BauhausHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSM“Toprakla çalışan insanlar pek konuşmazlar, vakit de bulamazlar ya o da başka” sözlerinin sahibi seramik sanatçısı Candeğer Furtun, 60 yılı aşkın süredir Şişli Hanımefendi Sokak’taki atölyesinde üretiyor. Atölyesindeki işlerden seçilerek düzenlenen retrospektif sergi, Selen Ansen’in küratörlüğünde Arter’de izleyiciyle buluşuyor.
#Candeğer FurtunPandemi nedeniyle zor günler geçiren müze ve sanat galerileri, ilk kapanmanın ardından gerekli sağlık önlemlerini alarak kapılarını kontrollü de olsa ziyarete açtı ve sergilerine devam etti. 2020’de açılan sergileri 12 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin seçimleri doğrultusunda yaptığımız puanlama sonucunda, Sabancı Müzesi’nde açılan Marina Abramovic’in ‘Akış / Flux’ başlıklı sergisi ilk sıraya yerleşti. İşte, 2020’nin en iyi 30 sergisi...
#2020 En İyi SergilerKariyerinin başındaki sanatçıların eserlerinin sergilendiği ve satışa sunulduğu Mamut Art Project bu yıl 27 Ekim-8 Kasım arasında sanatseverlerle buluşacak. Seçilen 400 eseri isterseniz internette, isterseniz pandemi koşullarına uygun olarak düzenlenen Yapı Kredi bomontiada’da görebilirsiniz.
#GazetehaberleriSanat ile zanaat arasındaki ayrımı ve eğitimdeki ulus ideallerini reddeden ve 1919’da kurulduktan 14 yıl sonra Naziler tarafından kapatılan tasarım okulu Bauhaus’un dünyadaki yansımalarına odaklanan SALT Beyoğlu’ndaki ‘Bauhaus Imaginista: Uzaklarda. İstanbul’ sergisi vesilesiyle küratörler Marion von Osten ve Grant Watson’la Bauhaus’u konuştuk.
#Bauhaus İmaginistaAlmanya’da 1919’da kurulan sanat ve tasarım okulu Bauhaus yalnızca 14 yıl faaliyet gösterebildi ama etkisi tüm dünyaya yayıldı. Buradan çıkan tasarımcı ve mimarlar, o zaman için devrim niteliğinde olan modernist ve sade anlayışı günümüze kadar devam ettirdi. 100. yılında Bauhaus, Almanya’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki toplu konutlardan, ‘batılı demokratik idealler’le yapılan meskun mahallelere, işte Berlin’deki en ünlü Bauhaus yapıları için bir rehber.
#BerlinTasarıma mana kazandıran Bauhaus akımı, Almanya'dan tüm dünyaya kısa sürede yayılmış ve bugünlerde kullandığımız ürünlerin karakterini oluşturmuştur. Standart tasarıma karşı ortaya çıkan Bauhaus akımı, sanatın mimari ile zanaat arasında bir bütünlük sağlayabileceğine inanmıştır. Bauhaus akımı Almanya'da doğmasına rağmen dünyaya yayılmıştır.
#Bauhaus AkımıBatılı eleştirmenlerin yere göğe koyamadığı Jordan Peele imzalı ‘Biz’, bizim salonlara da uğruyor. Orta sınıf konforlu siyahi bir ailenin, kurulu düzenlerine saldırıya geçen ‘benzerlerine’ karşı verdiği mücadeleyi anlatan film, sağlam bir içerikten yoksun, biçimci ve sıradan bir gerilim çalışması olmuş...
#Jonathan PeeleKüratör Jan Boelen, ‘Okullar Okulu’ başlığıyla yarın açılacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni anlattı: “Bienaller gibi sergilere bu çağda ihtiyacımız var mı? Belki de ihtiyacımız olan başka bir şey. Tasarım eğitimi, küresel olarak bir tür krizde. Neyi nasıl ürettiğimizi, tasarım eğitiminin nasıl olması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz.”
#Jan BoelenAçıldıktan bir yıl sonra mali sıkıntıya giren Bayrampaşa’daki ORA AVM için iflas kararı çıktı. İstanbul Ticaret Mahkemesi, yaptığı yargılama sonrası şirketin kurtarılamayacağına hükmederek iflasına karar verdi. Şirketin alacaklıları arasında, finans kurumlarının yanı sıra 450’ye yakın şirket ve kişi bulunuyor. İflas eden AVM’nin toplam borcu ise 1.6 milyar lirayı aşıyor.
#İstanbulPlato Sanat, kariyerlerinin ortasındaki önemli sanatçıların çalışmalarını Portfolyo Serisi adı altında sergilemeye başladı. Sanatçıların kavramsal ve biçimsel çalışmalarının sırasıyla sergileneceği Portfolyo Serisi’nin ilk sanatçısıysa Şakir Gökçebağ. Gökçebağ, küçük bir retrospektif sayılabilecek sergisini anlattı.
Kentsel dönüşümün en hızlı yaşandığı ilçelerden Kağıthane’de, yatırımcının ilgisi arsa fiyatlarını ikiye katladı. Fabrikaların konut, rezidans, ofis ya da alışveriş merkezi projelerine dönüştüğü bölgede 3-4 yılda 250 bin metrekarelik ticari gayrimenkul, 100 bin adet yeni konut arzı oluşacak. Maslak’a alternatif bölgede 25 bin kişi çalışacak.