Geçmişin izlerini tekrar arayanların uğrak mekânı İstanbul Fatih Horhor Antikacılar Çarşısı’nda mobilya, tablo, kaligrafi, avize, cam, porselen, bronz gibi aksesuvarlarla birlikte 18 ve 19’uncu yüzyılda İstanbul’da yapılmış ev eşyalarının en güzellerine rastlamak mümkün.
#Antikacılar Çarşısıİtalya’nın kuzeyinde, Alp Dağları’nın arasındaki Moena kasabası 1950’den bu yana her ağustosta Türk Festivali’ni kutluyor. Kasabada bir mahalle, sokak ve meydan Türk adını taşıyor. Kasabaya Türk sevgisini aşılayan yeniçerinin büstü de özenle korunuyor. Gezgin Gülgûn Terek, Dolomitler’deki gezisi sırasında kasabaya uğradı, festivali izledi.
İstanbul Arnavutköy’de Sultan 2. Mahmud tarafından yaptırılan Şamlar Bendi, definecilerin hedefi oldu. Çevresinde kaçak kazı yapılarak çukurların bırakıldığı 196 yıllık su bendinin uğradığı tahribat havadan görüntülendi. Tarihçi Zafer Bilgi, “Şamlar Bendi maalesef definecilerin uğrak yeri oldu. İnsanların böyle yerlerde ‘acaba hazine çıkar mı’ düşüncesiyle tahribata girmeleri çok sıkıntılı. Şamlar Bendi civarındaki definecilerin zarar verdiği yerlerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
#Arnavutköyİstanbul Arnavutköy’de Sultan 2. Mahmud tarafından yaptırılan Şamlar Bendi, definecilerin hedefi oldu. Çevresinde kaçak kazı yapılarak çukurların bırakıldığı 196 yıllık su bendinin uğradığı tahribat havadan görüntülendi. Tarihçi Zafer Bilgi, “Şamlar Bendi maalesef definecilerin uğrak yeri oldu. İnsanların böyle yerlerde ‘acaba hazine çıkar mı’ düşüncesiyle tahribata girmeleri çok sıkıntılı. Şamlar Bendi civarındaki definecilerin zarar verdiği yerlerin aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
#İstanbulMehmet Ada Öztekin imzalı iki bölümden oluşan serinin ilk adımı ‘Atatürk 1881-1919’, Mustafa Kemal ve dönemin dinamikleri hakkında bugüne kadar çekilmiş en iyi film tanımlamasını hak ediyor. Epik tarzdaki çalışmada Paşa’nın hayatından kesitler ve tarihsel dönemeçler gerçekçi bir yaklaşımla sahneye taşınmış. Filmde Aras Bulut İynemli son derece başarılı bir Atatürk portresi çiziyor.
#Atatürk 1881-1919Salı günü 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılını kutlayacağız. Yunan ordusunun bozguna uğratılıp Milli Mücadele’nin sonlandırıldığı bu savaştaki harekâtları komuta eden kadroyu İlber Ortaylı’ya sorduk: “Osmanlı subayları Avrupa cemiyetinde saygı duyulan kişilerdi.”
#İlber OrtaylıOsmanlı padişahı olan 2. Mahmut 1807 yılından itibaren devletin başına geçmiştir. 30. Osmanlı padişahı olan 2. Mahmut yaptığı ıslahatlar ile adından söz ettirmiştir. Özellikle askeri ve eğitim alanında yaptığı yenilikler ile tanınır. 2. Mahmut dönemi yenilikleri nelerdir? Maddeler halinde 2. Mahmut dönemi ıslahatlar nelerdir? İşte, tüm merak edilenleri sizler için derledik.
ANKARA Devlet Balesi’nin ustalarından, Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin mimarlarından Oğuz Özlem’i zaman zaman konuk ederim. Bugün de baleyi seyirlik hale getiren Fransız sanatçı Noverre’nin doğum günü 29 Nisan’ın, ‘Dünya Dans Günü’ olarak kutlandığını anımsatan Özlem’e veriyoruz sözü:
#1Yeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKOsmanlı İmparatorluğu'nun tarihinde "Yeniçeri ve Yeniçeri Ocağı" başlıkları ayrı bir önemle incelenir. Osmanlı Devleti tarihinde çok etkin olan Yeniçeriler daha sonraki süreçte de etkilerini dolaylı olarak devam ettirmişlerdir. İşte çok merak edilen ve ilgiyle okuyacağınız Yeniçeri ocağı nedir, Yeniçeri ocağı ne zaman kuruldu, Yeniçeri ocağı özellikleri nelerdir, Yeniçeri ocağı neden kaldırıldı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Yeniçeri Ocağı Nedir Ne Zaman Kuruldu?Osmanlı toplumuna baktığımız zaman birçok topluluğun olduğu görülmektedir. Bu topluluklar çeşitli üyelere sahiptirler. Böylelikle birçok sınıf ortaya çıkmıştır. Seyfiye sınıfı da ortaya çıkan sınıflardan birisiydi. Seyfiye sınıfına üye olmak için belirli kurallar bulunmaktaydı. Seyfiye nedir, neye denir? Seyfiye sınıfı üyeleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Seyfiyeİletişimde kullanılan sözcükler önemlidir. Dil, hızlı dönüşen ve değişen bir araçtır. Bugün kullanılan çok sayıda sözcük belki de 50 yıl önce hiç kullanılmamaktaydı. Bunun gibi 60-70 yıl önce kullanımda olan kelimelerden epece bir kısmı günümüzde artık bilinmemektedir. Pençik ya da Pençik Kanunu kavramının ne olduğu da böylesi eski bir kelimedir ve manası merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Pençik Kanunu nedir, hangi alanda kullanılır, Pençik sistemi neden kaldırıldı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Pençik KanunuOsmanlı Devleti'nde Enderun medrese dışındaki en önemli resmi kurum niteliği taşımaktaydı. Enderun sisteminin amacı ve çalışmaları da merak uyandırmaktadır. Enderun nedir, neden kurulmuştur? Enderun mektebi ne zaman kapatıldı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Enderun Nedir Neden Kurulmuştur?