GeriSeyahat Fatih’ten 18’inci yüzyıla yolculuk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fatih’ten 18’inci yüzyıla yolculuk

Fatih’ten 18’inci yüzyıla yolculuk

Geçmişin izlerini tekrar arayanların uğrak mekânı İstanbul Fatih Horhor Antikacılar Çarşısı’nda mobilya, tablo, kaligrafi, avize, cam, porselen, bronz gibi aksesuvarlarla birlikte 18 ve 19’uncu yüzyılda İstanbul’da yapılmış ev eşyalarının en güzellerine rastlamak mümkün.

İngiliz ve İtalyan mobilyalar, antikalar Rönesans ruhunu yaşatıyor. Piyanodan dikiş makinesine, gotik işlemeli apliklerden bronz heykellere, Hz. Meryem heykelciklerinden oryantalist porselen melek figürlerine kadar ne ararsanız bulabileceğiniz çarşı, turistlerden de yoğun ilgi görüyor. Dolar ve Türk Lirası üzerinden fiyatların belirlendiği çarşıda pazarlık payı esnek bırakılmış. Fiyatlar, 30 dolarla 7 bin dolar arasında değişiyor.

 

Fatih’ten 18’inci yüzyıla yolculuk

Fatih’ten 18’inci yüzyıla yolculuk

Çelik Gülersoy

Çarşının müdavimleri arasında devlet adamları, sanatçılar, turistler ve mimarlar bulunuyor. Türkiye’nin en büyüğü olan antika çarşısı, Balkanlar’da ve Avrupa’daki çarşıları aratmıyor. Yedi katlı çarşının bodrum katında mobilya tamiri, cila ve varak atölyeleri; üst katlarında ise dükkânlar yer alıyor. Horhor Çarşısı’nda, her bütçeye uygun antik ve eski eşya satılıyor. Pazar günleri 12.00-17.00, hafta içinde 10.00-18.00 arası antikaseverlere hizmet veriyor. “Çelik Gülersoy ve Rahmi Koç buradan alışveriş yaparlardı’’ diyor esnaf. ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin ünlü oyuncusu Ozan Güven, 50 yeniçeri askeri satın almış Kock’tan. Burası antikaya ilgi duyanların, evine 18’inci yüzyıl havası katmak isteyenlerin uğrak mekânı haline gelmiş.

(*) İstanbul Aydın Üniversitesi Haber Ajansı

False