Demans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomiİskender kebab ve İnegöl köftesiyle meşhur Bursa’da 19 şubeli bir pizza zinciri yarattı. Bu şubelerin 14’ü Bursa’da, diğerleri İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de bulunuyor. Bakü, Dubai, Berlin ve Viyana’dan şube açma teklifleri geliyor. 2015 yılında kurulan Coi Pizza’nın yaratıcısı İrfan Yalçın, 10 yıl sonra Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük restoran zinciri olacağını söylüyor.
#İrfan YalçınSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim Kebabıİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİAteşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#Burgerİspanyollar kibar bir ulustur. Hayatları daha düzgün. Tabelalar insanı boğmuyor, belki her biri süzmeden geçmiş gelmiş. Önüne gelen nehir ve dereleri kirletmiyor, canının istediği yere mendebur binalar çıkamıyor. Hele tarihi eserleri gölgelemeye kimsede cesaret ve vicdan yok. En lüks oteller bile kıyının gerisinde. Ülkede daha değişik bir tarih bakışı seziliyor. İspanya, Müslüman mirasına da benim tanıdığım son 10 sene içinde gittikçe ısınarak bakabilen bir ülke.
#İspanyaTermal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.
#HürriyetKaçmaya çalışırken uçaktan düşen gençler, Afgan gençliğinin Taliban korkusunun sembolü oldu. O gençlerden biri de 17 yaşındaki milli futbolcu Zeki Enveri'ydi. Peki Zeki ne pahasına olursa olsun Afganistan'dan gitme kararını neden ve nasıl aldı? O dakikalarda neler yaşandı?
#Afganistan4 Nisan’dan beri sokağa çıkamıyorlar. Eğitimleri evden sürüyor, arkadaşlarını ve sevgililerini çok özlüyor, görüntülü konuşmayla hasret gideriyorlar. Kimi anne-babasıyla daha çok sohbet ettiğini söylüyor, kimi de onlarla kurduğu iletişimin gittikçe zorlaştığını... Önceden de zaten ailesiyle dışarı çıkan 11-14 yaş ve kendi başına dışarı çıkan 15 yaş üstü gruplardan 26 gence ulaştık; “Sizi yakından tanımak istiyoruz” dedik.
#20 Yaş AltıNew York Times'ın film eleştirmeni A.O. Scott’ın sözlerini ödünç almam gerekirse bu şehri eşsiz kılan şey “farklı kültürlerden gelen ve farklı değerlere sahip insanları benimseyip yontulmamış ve sofistike bir ahenge dönüştürme kabiliyetidir.” Yakın zamanda Scott ve bir meslektaşına tüm New York sakinlerini bir araya getiren tek bir film bulma görevi verildi; en kibar ifadesiyle bu bir delilik. New York’u, ABD’deki birçok kente direkt uçuşlar gerçekleştiren ve 25 Mayıs’ta bu rotalara Newark’ı da ekleyecek olan Türk Hava Yolları ile keşfedin…
#New YorkDanimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?
#Dönerİlk duyduğunuzda burun kıvırabilirsiniz... Havalimanlarında genelde ‘lezzet’ için değil ‘karın tokluğu’ için yemek yeniyordu... Ancak son yıllarda havalimanlarındaki iyi restoran sayısında ciddi bir artış var. Yolcuların da ‘gurme havalimanı’ beklentileri artıyor.
#KokpitÜzümleri, bu üzümlerden yapılan şaraplarıyla ünlü Bozcaada... Kuzey Ege’nin denizini ve sokaklarını hiç terk etmek istemeyeceğiniz huzur adresi. Ülkenin dört bir yanı sıcaktan kavrulsa da burası her mevsim esen rüzgârı sayesinde sürekli serin. Geçen hafta düzenlenen Bozcaada Caz Festivali vesilesiyle adaya gittik, sezonun yenilerini inceledik.
#Çanakkaleİspanya merkezli yeni nesil teslimat uygulaması Glovo, Türkiye pazarında bir yılı geride bıraktı. 500 bini aşkın kullanıcısına Ankara, İzmir ve İstanbul’da hizmet veren Glovo, bir yıllık istatistikleriyle Türkiye’de sipariş trendlerini analiz etti.
#LahmacunKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzci