Paylaş
Demek ki kısmet, dünya tarihine damga vuracak tartışmaların yaşandığı, ABD Başkanı Trump’ın göçmenlerin girişini engellemek amacıyla Meksika sınırına duvar yapmaya başladığı dönemmiş.
Duvarı protesto etmek üzere binlerce kişinin yürüyüş yaptığı günlerde Mexico City’de olmak gerçekten büyük heyecan, bir o kadar da hüzün vericiydi.
Meksika, tam bir çelişkiler ülkesi; sefalet, lüks, gecekondular, gökdelenler hepsi bir arada.
Bir yanda dünyanın 11’inci büyük ekonomisi, öte yanda gelir dağılımı eşitsizliği.
Tabii ki bu tablo iki tarafı kendi gettolarında yaşamaya zorluyor...
Aztekler, Mayalar ve İspanyolların torunları her şeye karşın hayatı tüm renkleriyle yaşamaya çalışıyor. Öğleden sonra 13.00-16.00 arası siesta yapıyorlar.
Pazar günleri önce kilisede dini görevlerini yerine getiriyor, ardından meydanlara toplanıyor ve doludizgin eğleniyorlar.
Son dönemde nedenler farklı olsa da Türkiye ile ortak bir kaderi paylaşıyorlar.
Turizm ülkenin en büyük üçüncü gelir kaynağıymış ama dolaştığımız Mexico City, Cordoba ve Veracruz kentlerinde hemen hemen hiç yabancı turistle karşılaşmadık.
Amerikalıların turları bıçak gibi kesilmiş...
Kahvenin izinde
Meksika’ya Nestlé’nin davetlisi olarak gittik. Bize seyahatimiz boyunca Nestlé Türkiye CEO’su Felix Allemann ve Nestlé Türkiye İçecekler Genel Müdürü Pınar Öney Bilsel eşlik etti.
Brezilya, Kolombiya, Fildişi Sahili, Çin, Vietnam, Tayland, Endonezya ve Filipinler gibi birçok kahve üreticisi ülke varken neden Meksika derseniz, Nescafé kahve sektöründe ‘Ortak Değer Yaratma’ taahhüdünü ve sürdürülebilirlik planlarını 2010 yılında Meksika’da açıklamış.
Türk kahvesi gibi kendine özgü bir kahve yapma yöntemi olan kültürden gelmemize karşın birçoğumuz kahvenin nasıl yetiştiğini bilmeyiz. En azından ben, fotoğraflar dışında bir kahve ağacı ve meyvesi görmemiştim.
Bu seyahat sırasında Veracruz yakınlarında ‘finca’ denilen kahve çiftliklerinde üreticilerle sohbet etme fırsatı bulduk.
Kırmızı kahve meyvesini ağaçlardan elle tek tek topladık. Kahve fidanlarının nasıl aşılandığı ve yetiştirildiğini öğrendik.
Bundan böyle her aşaması büyük emek isteyen kahveye saygım çok daha fazla olacak.
Çözülebilir kahvenin keşfi
1929 Büyük Buhran döneminde Brezilya Hükümeti Nestlé’den depolarda biriken kahve stoklarının eritilmesi için çözüm geliştirmesini ister.
Marka, 8 yıllık bir araştırmanın sonucunda, 1938 yılında ilk çözülebilir kahveyi piyasaya çıkarır.
Kahve, İkinci Dünya Savaşı sırasında askerlerin zinde kalması amacıyla ordulara erzak olarak dağıtılır.
Kahve ağaçları ve cinsleri
Dünyada Robusta ve Arabica olmak üzere iki cins kahve ağacı var.
Robusta nemli ılık iklimde ve daha alçak arazide yetişiyor, kafein oranı yüksek. Arabica ise asiditesi yüksek ve kafeini düşük, daha yumuşak ve yoğun aromalı.
Arabica’nın üretimi Robusta’dan daha güç olduğu için daha pahalı. En iyi lezzet ise Arabica ve Robusta harmanıyla elde ediliyor.
Ortalama ömrü 15-20 yıl arasında olan kahve ağacı, fidan aşamasından sonra ilk hasadını 1-1,5 yıl arasında veriyor.
Nescafé, taahhütleri çerçevesinde 2020’ye dek 220 milyon yüksek verimli ve hastalıklara karşı dirençli kahve fidesini çiftçilere dağıtacakmış.
Desteklenen çiftçilerin net kahve gelirleri, diğerlerine göre iki katı kadar fazla olmuş.
Nescafé
nasıl üretilir?
Meyvesinden ayıklanan yeşil kahve çekirdekleri kavrulur, sonra öğütülür.
Ardından sıcak suyla pişirilir ve kahvenin özü çıkarılır.
Daha sonra bu özün içindeki su buharlaştırılarak saf kahve özü elde edilir.
Bu öz dondurma veya püskürtme yöntemiyle kurutulup saf çözünebilir hazır kahve elde edilir.
Camın en zarif hali
Şişe Cam Topluluğu’nun tasarım markası Nude’un ‘Stem Zero’ serisindeki ürünler, bugüne dek karşılaştığım en yalın, en ince ama bir o kadar da sofistike kadehler...
Hafta başında Sunset Grill Bar’ın konsepte uygun menüsü ve ödüllü sommelier Mustafa Zorluoğlu’nun seçtiği şaraplar eşliğinde bu zarif kadehleri deneyimledik.
Şişecam Cam Ev Eşyası Grup Başkanı Cemil Tokel’in söylediği gibi kadehlerin tasarımı gerçekten de dokunma, tatma ve koklama duyularının etkisini artırıyor.
1935 yılında Atatürk’ün talimatı ile İş Bankası tarafından kurulan Paşabahçe, bugün Şişecam Topluluğu olarak dünyanın üçüncü en büyük cam ev eşyası üreticisi.
İnsan böylesi tasarım ve teknoloji harikası ürünler yaratan bir markaya sahip olduğu için gurur duyuyor.
Simple is Beautiful (Yalın Güzeldir) felsefesiyle yola çıkan Nude Stem Zero serisinde tasarımla Denizlili cam ustalarının yeteneği uyumla harmanlanmış.
Yılın en iyileri
Gastronomi dünyasının en iyilerinin seçildiği Time Out 16. Yeme-İçme Ödülleri, perşembe akşamı Four Seasons Bosphorus’ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Geceyi araştırmacı şef ve yemek yazarı Refika Birgül sundu.
İşte törende ödül alanlar:
En iyi şef:
İsmet Saz, Toi
En iyi restoran: Kilimanjaro
En iyi Osmanlı mutfağı: Matbah
En iyi buluşma mekanı: Popülist
En iyi yeni nesil restoran: Farfara
En iyi yeni nesil hamburger: Black Angus
En iyi meyhane: Sade
En iyi dekorasyon: Zanzibar Zorlu
Özel başarı ödülü: Ek Biç Ye İç
Yeni cazibe merkezi: Erciyes
Erciyes, 1 yıldır yenilenen yüzü ve yeni açılan tesisleriyle kış sporları ve kayak severlerin favori duraklarından biri. Geçtiğimiz hafta sonu Meksika’dan döner dönmez ‘Filtresiz Week-end’ etkinliğine katılmak üzere Erciyes’e geldim.
Çivi çiviyi söker derler, 30 saat yolculuk ve neredeyse 30 derece sıcaklık farkı bana çok iyi geldi, ‘jetlag’ olmadan hafta sonunu geçirdim. Bu kez de eksi 8 derecede güneşlendim.
Gerçekten de etkinliğin adı gibi ‘10 numara kış’ deneyimi yaşadık. Sadece Erciyes’te yapılan ‘airboard’u izlemek bile çok keyifliydi. Evrencan Gündüz gün içinde Magna Apex’te, gece de Arctic Lounge sahnesinde ekibiyle birlikte konser verdi.
Filtresiz Weekend’in son haftası olan 4 Mart Cumartesi günü Snowboard World Cup’ın final etabı gerçekleşiyor.
Kış sporları ve eğlence severler kaçırmasın derim...
Paylaş