Akdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkBatı kökenli kimi yemek ve tatlı çeşitleri zamanla yemek alışkanlığımızın bir parçası haline geldi; köfte ekmek, lahmacun ve pide gibi geleneksel yemeklerimizin bazılarıysa fast food kültürüne uyarlandı. Türk mutfak kültürünü korumak hepimizin sorumluluğu... 29 Ekim vesilesiyle ülkemizin kurucusu Atatürk’ün sofrasına ve Cumhuriyet döneminin yemeklerine bakalım.
#29 EkimMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekKoruk meyvesi; halk dilinde ham üzümlere verilen isimdir. Olgunlaşmamış olan koruk üzümleri ezilip, suyu çıkarılır. Çıkarılan asidik meyvenin suyu; ekşi tadıyla alternatif bir lezzet sunmaktadır. Tam anlamıyla doğan koruk suyu; ham şekilde şişelenip saklanır. Peki koruk suyu nedir, nasıl yapılır ve saklanır? Koruk suyu tarifi ve yapımı hakkında tüm detaylar.
#Koruk SuyuSarımsak, mutfaklarda çok sık kullandığımız antibiyotik özelliği olan çok lezzetli ve faydalı bir sebzedir. İçine girdiği her yemeğe lezzet katan sarımsak, faydaları ile de dikkat çekiyor. Eski zamanlardan bu yana doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsaktan elde edilen sarımsak yağı da faydaları ile dikkat çekiyor. Sarımsak yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sarımsak YağıGeçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve günümüzde hala kullanılmaya devam eden pamuk yağı sağlıklı besinler arasında yer alır. Faydaları saymakla bitmeyen pamuk yağı sağlık açısından oldukça olumlu etkilerde bulunur. Ayrıca lezzetli ve kıvamında yemekler hazırlama konusunda da oldukça etkilidir. Pamuk yağı nedir, nasıl elde edilir faydaları nelerdir gibi konuları sizin için derledik.
#Pamuk Yağı NedirMaydanoz yağı son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Uzun zamandan beri olumlu etkileri bilinmekte olan maydanoz yağının faydalarının ne olduğunu ise tam olarak öğrenmek isteyebilirsiniz. Maydanoz yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Maydanoz yağı faydaları ve kullanımı nasıldır? Maydanoz yağı hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi edinerek maydanoz yağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Maydanoz YağıSağlıklı, hafif ve altın renginde olan ayçiçeği yağı diğer bitkisel yağlara kıyasla daha fazla E vitamini ve omega 6 yağları içermektedir. Ayçiçek tohumlarından doğal bir şekilde çıkarılır ve tadı hafiftir. Bitkisel bir yağ olduğundan kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı çok düşüktür. Ayçiçek yağı nedir, nasıl yapılır, neye iyi gelir, ayçiçek yağı faydaları ve kullanımı nedir tüm detaylarıyla derledik.
#Ayçiçek Yağı NedirSusam yağı, vücuda sağladığı pek çok faydasıyla bilinen bir yağ türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple pek çok insanın hakkında en fazla araştırma yaptığı ve sorular sorduğu sağlıklı yağ türleri arasında bulunmaktadır. Sizin için Susam yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Susam yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Susam Yağı NedirKamelya ağacı dendiği zaman akla ilk gelen güzel çiçekleridir. Kamelya ağacı diğer bir adıyla da kış gülü serin yerleri seven bir ağaç türüdür. Fakat serinlik derecesi eksi derecelerde olmamalıdır. Ama kış ayları boyunca hem belirli bir oranda serinlik hem de esinti isteyen bir ağaçtır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Derler ki, cenette iki ağaç vardır; incir ve zeytin. İncir gerçek, zeytin ise hayat ağacıdır. Yunan mitolojisine göre tanrılar zeytin ağacının altında doğar. Yunanistan’da 3 bin yıl önce zeytin ağacını kesmenin cezası ölümdü. Anadolu topraklarında yaşayan insanların sofralarında zeytin ve zeytinyağı, en eski çağlardan beri kullanılıyor.