Keten tohumu yağı işe yarar mı?

Keten tohumu yağı kapsüllerini Omega-3 desteği olarak yutmak bir işe yaramaz. Uzmanların ortak görüşü, öğütülmüş keten tohumu kullanmanın daha doğru olduğu yönünde...

Haberin Devamı

“Keten tohumu yağı kapsüllerini Omega-3 desteği olarak yutmak bir işe yarar mı?”
Bu bize en sık yöneltilen sorulardan biri... İsterseniz sorunun yanıtını hemen verelim: YARAMAZ!
Nedeni şu... Keten tohumu geleneksel tıbbın da, modern tıbbın da gündeminden düşmeyen bir doğal besin. İnsanlık neredeyse 7000 yıldır keten tohumundan faydalanıyor. Sert kabuklu olduğundan iyice çiğnense bile yeteri kadar sindirilmeden bağırsaklardan atılabildiği için uzmanların ortak görüşü, öğütülmüş keten tohumu kullanmanın daha doğru olduğu yönünde. Öğütülmemiş keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini koruyabilirken öğütülmüş keten tohumu dayanıksızdır, bu nedenle koyu renkli ve hava geçirmez cam kaplarda en fazla 30 gün saklanmalıdır.

FAYDASI NE?

Keten tohumu sağlığa farklı yararlar sağlayan doğal bir ilaç gibidir: Yangı gidericidir. Saçlara, tırnaklara ve cilde koruyucu etkisi vardır. Suda çözülen lifleri ile kolesterol ve kan şekerini dengeler. Kanseri önleyici faydalar vermektedir. Yoğun lif içeriği kabızlıkta doğal bir destek olarak kullanıldığında çok olumlu sonuçlar verir.
Ayrıca Omega-3 zenginliği nedeniyle kalp ve damar dostudur. Keten tohumunun Omega-3/Omega-6 oranı idealdir; Omega-3 yağ asit oranı Omega-6 yağ asitlerinin yaklaşık 4-5 katıdır. Ayrıca bitkisel bir östrojen olan lignanların en zengin kaynaklarından biridir. Genç yaşlardan itibaren lignan desteklerini alanlarda meme, prostat, kolon kanseri gibi hormonlara bağımlı kanserlere daha seyrek rastlandığı yönünde yayınlar vardır.

Haberin Devamı

UNUTMAYIN

KAPSÜLÜ DEĞİL, TOHUMU FAYDALI
Eğer keten tohumunu kullanacaksanız doğal keten tohumu ile keten tohumu yağı arasındaki farkları bilmelisiniz. Bir yemek kaşığı keten tohumu yaklaşık 8 gramdır, 1800 mg bitkisel Omega-3 yağ asidi (ALA) içermektedir. Bu miktar bir günlük Omega-3 ihtiyacını karşılayacak kadar bitkisel Omega-3 yani Alfa Linolenik Asit ve de yaklaşık 120 kalori demektir.
Kilo sorununuz yoksa, vejetaryenseniz Omega-3 desteği olarak her gün bir yemek kaşığı kadar keten tohumu kullanabilirsiniz ama her gün yaklaşık 120 kalori fazladan kazanmayı da göze alarak. Yaklaşık 50 adet keten tohumu bir yemek kaşığına denk gelmektedir.
Bir yemek kaşığı keten tohumu yağı ise yaklaşık 14 gramdır ve 8000 mg (8 gr) Omega-3 yağ asidi ile 120 kalori içerir. Görüldüğü üzere keten tohumu yağının Omega-3 içeriği daha fazladır. Ancak keten tohumu yağı ne lif, ne de önemli bir destek olan lignan içerir. Ayrıca B6, folik asit, manganez, bakır, magnezyum açısından zengin olan keten tohumuna göre oldukça yoksul bir içeriği vardır. İçindeki bitkisel Omega-3 (ALA) ise karaciğerde faydalı Omega-3’lere (EPA ve DHA) dönüşürken neredeyse yarı yarıya fire verir!
Keten tohumu yağının pişirme, kızartma ya da fırında kullanmaması gerektiğini de hatırlatalım. Ancak salataların, diğer soğuk besinlerin üzerine ilave edebilirsiniz. Sonuç şu: Keten tohumundan öğüterek faydalanın. Yağını hoşluk olsun diye salatalarınıza ekleyin. Kapsüllerini ise kullanmayın çünkü yeteri kadar Omega-3 kazandırmaz ve doğal hayvansal Omega-3’lerin yerini asla tutamaz.

Haberin Devamı

BİR SORU

MİLK THİSTLE MI, SİLİMARİN Mİ?
“Milk thistle” yani “devedikeni” mor renkli, güzel, ulaşılamayacak kadar ciddi dikenleri olan bir bitkiden çok fazlasıdır. İçerdiği silimarin adlı maddenin sağlık yararları sayesinde Roma ve Eski Yunan’dan beri yararlılığı olduğu dilden dile aktarılan bu bitki hakkında yüzlerce makale yazıldı ve sonunda “kanıta dayalı tıp” da ikna oldu.
Karaciğeri toksinlerden (bunlara ilaçlar, çevresel zehirler, kimyasallar dahil) koruması, siroz ve hepatit tedavisine destek olması, aşırı alkol tüketiminde karaciğeri alkolün zararlarından arındırması, safra taşlarının tedavisinde yer alması ve sedef hastalığında bir temizleyici (drenaj yapıcı) olarak sıralanması en önemli işlevleri arasında yer alır.
Bu kadar yararlı bir desteğin ticari sınırları da haliyle geniş olacaktır. Piyasada farklı adlarda, kapsül, tablet, sıvı çeşitli formlarda milk thistle bulmak olasıdır. Ancak önemli olan içerdiği silimarin oranıdır ki bunun yüzde 70-80’lerde olmasına dikkat etmek gerekir.
Sıradan milk thistle kapsülleri ya da tabletleri yerine ilaç firmaları tarafından hazırlanan silimarin kullanmak doğru bir seçimdir. Genelde günde üç kez, yemeklerde, 200 mg. kullanılması önerilen silimarin düşük dozlarda da etkili olan bir destektir.
Özetle silimarin, kolin, metionin, inozitol gibi maddelerle birlikte karaciğere destek olmak için seçilecek ilk ürünlerden biridir. Kullanımı, süresi, dozu hakkında mutlaka doktor önerisi almak gerektiğini anımsatmakta yarar var.

Haberin Devamı


SADECE 100 KALORİ!

ISPANAK DOLGULU MANTAR
(2 kişilik-Kişi başı sadece 100 kalori)
MALZEMELER
* 6 adet büyük boy kestane mantarı (sapları çıkarılmış, yıkanıp kurutulmuş)
* 1 küçük boy kuru soğan (ince doğranmış)
* 1 kase (200 gr.) doğranmış ıspanak
* 1 yemek kaşığı parmesan peyniri (veya rendelenmiş eski kaşar)
* 1 şerit (30 gr.) rendelenmiş dil peyniri
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı pul biber, kekik, karabiber, tuz

HAZIRLANIŞI

Zeytinyağını tavaya koyun ve orta ateşte ısıtın. Kuru soğanı ve baharatları ekleyin ve pembeleşinceye kadar çevirin. Ispanağı ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin ve en son peynirleri ekleyerek kısık ateşte iyice karıştırın. Karışımı ortası alınmış mantarlarınızın içine doldurun ve mantarları önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin.
DYT. DENİZ YEMİŞÇİ

Yazarın Tüm Yazıları