Yemek borusu kanseri, genelde kanlı balgam, kalsiyum yüksekliği gibi belirtilerle tespit edilebilmektedir. Özofagus olarak da bilinen yemek borusu kanseri, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve gıdaların ağza gelmesi şikayetleri ile ortaya çıkabilmektedir. Peki, yemek borusu kanseri tedavisi nasıl yapılır? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ışığında bu hastalık hakkında bazı bilgiler
#Yemek BorusuSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıÜlkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. Zira, erken teşhis edilen hastaların gırtlak kanserinden tümüyle kurtulma şansları çok yüksek oluyor. Üstelik hastalık yayılmadığı için organın sadece küçük bir kısmının çıkartılması yeterli geliyor ve bu sayede hastanın ‘sesi’ de korunabiliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, en sık görülen erken belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Gırtlak KanseriAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp Sağlığı'Kelebek hastalığı’ terminolojide Epidermolysis Bullosa olarak bilinmektedir. Deride kendisini gösteren Kelebek hastalığı, böbrek, kalp zarı, akciğer zarı gibi birçok dokuyu ve organı da etkileyebiliyor. Hastalık belirtileri , hastalığın olduğu organa ve hastaya göre farklılık gösteriyor. Peki, kelebek hastalığı nedir, belirtileri neler? Kelebek hastalığı hakkında bilgiler
#Kelebek HastalığıErkeklerde kadınlara göre en az 3 kat fazla görülen ülserin belirtileri zaman zaman çok rahatsız edici ve belirgin olabilir. Karnın üst tarafında yanma şeklinde hissedilen ağrılarla ortaya çıkan ülser, bazen kişileri ağrı ile gece uykusundan bile uyandırabilir. Ülserin tedavisi için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Peptik ülser nedir, kansere dönüşür mü sizler için derledik.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kudret Ekiz, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan ve 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte, sigara içen kadınlarda da görüldüğünü belirterek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm dünyada KOAH'ın 4'üncü sırada ölüm nedeni olduğunu bildirmiştir. Türkiye'de ise, 3'üncü sıradadır. KOAH hastalığına sebep olan etkenler arasında başta mesleki zararlı gazların solunması, etkin biçimde sigara kullanımı ve hava kirliliği gelmektedir" dedi.
#KOAHFare zehiri, aseton, amonyak, katran, karbon monoksit (egzoz gazı)… Bu ve benzeri tam 7 bini aşkın kimyasal madde, her bir sigara ile birlikte vücuda giriyor! "Bir sigaradan bir şey olmaz" diyenler dikkat! Sigara dumanında bulunan 7 bini aşkın kimyasal maddenin 250’si zararlı iken, en az 69 tanesi de kansere yol açıyor.
#SağlıkGöğsün arkasında yanma, boğazda gıcık, yediklerin ağza geri gelmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkan ve her 5 kişiden 1’nde görülen reflü rahatsızlığı alınan önlemlerle engellenebiliyor. Ancak ihmal edilip uzun yıllar tedavi edilmeyen reflü, Barrett Özofagus hastalığı hatta yemek borusu kanseri gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#SağlıkReflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#ReflüDisfaji, halk arasında yutma güçlüğü yutma işlevinin düzgün olarak yerine getirebilmesi için, çeşitli kas ya da sinirlerin herhangi birinin fonsiyonundaki aksaklık, disfajiye zemin hazırlayabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız Disfajinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Yutma Güçlüğüİnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.
#İnsülin DirenciTüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserin görülme sıklığı sigara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam gibi sebeplerle her geçen gün artıyor. Birçok doku ve organda ortaya çıkabilen kanser hastalığı, bazı belirtilerin önemsenmemesi nedeniyle sessizce ilerleyebiliyor. Kanser, vücudun koruyucu örtüsü olan cilt üzerinde de bazen olağandışı sinyaller verebiliyor.
#CiltHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HPV VİRÜSÜLarinkste yani gırtlakta başlayan kanserler, laringeal kanserler olarak adlandırılır. Özellikle son 10 yılda larenks kanseri insidansı önemli ölçüde artmış ve dünyada bir yılda tanısı konan tüm malignitelerin yaklaşık %2-5’ini oluşturmuştur. Sigaranın bilinen en önemli faktör olması ve sigara içiminin çok yaygın olması larenks kanserlerini önem olarak ayrı bir yere koymaktadır. Peki, gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Gırtlak kanseri tedavisi nasıl yapılır?
#Gırtlak KanseriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 4 milyon, günde 11.000 kişinin ölümünden sigara sorumlu. Türkiye’de de her yıl 100.000 kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Prof. Dr. Dilek Toprak, Ramazan ayının sigara bağımlılığından kurtulmak için büyük bir fırsat olduğunu belirtti ve sigarayı bırakmak isteyenleri bu fırsatı değerlendirmeye davet etti.
#Sigara Nasıl BırakılırTelevizyonlarda, aile veya arkadaş ortamında kanserle ilgili onlarca şey duyuyor, bizim başımıza gelmeyeceğini düşünüyoruz. Kanserle ilgili birçok bilgiye sahip olduğumuzu sanıyoruz peki, kanseri gerçekten tanıyor muyuz?İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar, kanserle ilgili bilinmesi gereken tüm temel bilgileri anlatıyor.
#Angelina JolieKadınlara özgü kanser türleri birçok belirti vererek önceden bir uyarıda bulunur. Ancak bazı normal olmayan belirtiler vardır ki, kendinde bu bulguları gözlemleyen kadınların mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, kadın kanserlerinin en önemli 5 şikayetini anlattı.
#KanserDünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana 9 Şubat’ın “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edildiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serap Bilen Hızel, “Her sigaranın ömrünüzden 12 dakika çaldığını unutmayın. 9 Şubat’ı sigaradan kurtulmak için başlangıç günü olarak kabul edin ve bir uzmandan destek alarak sigarayla vedalaşın” dedi.
#Tütün Kullanımı