ABD'nin Boston şehri 1990 yılında çok büyük bir soyguna şahit oldu. Şehrin en önemli müzelerinden birinden yarım milyar dolar değerinde 13 tablo çalındı. Aradan geçen bunca zamana ve sarf edilen bunca çabaya karşın soygunun gizemi halen çözülemedi. Peki o gece orada ne yaşandı?
#Isabella Stewart Gardner Müzesiİlki geçen yıl temmuz ayında beğeniye sunulan “Selami Şahin Şarkıları” serisinin 2’ncisi yayınlanmaya hazır. Albümün ilk şarkısı “Alışmak Sevmekten Zor”, Gökhan Türkmen yorumuyla 1 Mart’ta dinleyicilerle buluştu. Biz de Selami Şahin ve Gökhan Türkmen ile bir araya geldik ve projenin detaylarını konuştuk.
#Gökhan TürkmenKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey Kutbu6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliAI, deepfake ya da yapay zekâ kelimelerinin geçmediği bir yazı okumayalı çok oldu. Hemen her gün yapay zekâ üzerine haberler, globalde müziği nasıl etkileyeceği yönünde yorumlar, büyük firmalardan hamleler işitiyoruz. Peki, bu yeni gerçeklikten korkmalı mı?
#Sinem VuralBütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza her mevsim harika manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirmeye uygun, mutlaka görülmesi gereken gölleri sorduk. 12 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 13 gölü önerdiler...
#RotaHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan Mungan39. İstanbul Kitap Fuarı’nın ‘Onur Yazarı’ Nazlı Eray, teması ise onun ‘Büyülü Gerçekçilik’ olarak tarif edilen renkli tarzına gönderme yapan ‘Kitabın Büyülü Dünyası’. Eray, o büyülü dünyayı “Hayat, bir kitap yazmak gibidir. Sen kendi kitabını nasıl düşünürsen öyle yazarsın. Kendi ışığını ne kadar açarsan o kadar aydınlanırsın, arada loşlaştırırsın ama daima ümitli ve mutlu olmak lazım, bu çok önemli” sözleriyle tarif ediyor.
#Nazlı Eray11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 20221926 yılında dünyanın en çok satan yazarı Agatha Christie, 11 gün boyunca sırra kadem bastı. Gizemli yok oluş filmlere ve TV dizilerine konu olmayı sürdürüyor. Kocasının evlilik dışı ilişkisini öğrenen Christie, eşini cinayet şüphelisi göstererek zekice bir plân mı kurmuştu? Yoksa acılı bir eş olarak yaşadığı ihaneti sindirememiş ve geçirdiği kaza nedeniyle hafızasını mı kaybetmişti? İşte, 96 yıldır merak edilen gizemin perde arkası...
#Agatha ChristieToplumcu gerçekçi kalemi, kadın özgürleşmesine sunduğu büyük katkı ve eserleriyle 1930’lardan itibaren Avrupa dillerine çevrilen Suat Derviş, ölümünün 50’nci yılında bir dizi etkinlikle anılıyor. Usta yazarı ve külliyatını bu vesileyle bir kere daha anımsıyoruz.
#Suat DervişNa, periyodik cetvelde sodyum elementinin sembolü olarak kullanılır. Bunun dışında Na Farsçada, başına getirildiği kelimelere olumsuzluk anlamı katar. Örneğin reside, erişmek ve ulaşmak anlamına gelirken, na-reside, hedeflerine ulaşamamış kimse demektir. Na ile başlayan kelimeleri detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimOyuncu İbrahim Büyükak hem iş hem de tatil için bol bol seyahat ediyor. Üstelik seyahat onun için dinlenme değil, öğrenme ve eğlenme zamanı. Büyükak: “Çok gezersen çok şey görüyorsun, öğreniyorsun. Bambaşka bir doğa, hayat senin zihninde bambaşka bir kıvılcım çakıyor; dolayısıyla malzeme toplamak açısından çok önemli bir şey.”
#Hürriyetİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulİyi bir bilimkurgu yazarı olduğunun ipuçlarını 18 sene önce veren İskender Pala, yeni romanı ‘A-71’de Allah’ı kalp yoluyla bulmak isteyenler ile akıl yoluyla bulmak isteyenleri anlatıyor. Kitabın kahramanı Yusuf hayatının bir kısmını geçmişte, bir kısmını da gelecekte yaşıyor ve akıl-duygu ikilemini sorguluyor.
#A-71Parlak çocuk: 8 yaşında radyo sanatçısı. Çalışkan: Okulda üniversite birincisi. Yazar: Üç kitabı var. Müzisyen: Hem besteliyor hem söylüyor. Sezen Aksu hayranı. Çevreci: Kedisi Miko’dan pek çekiniyor. Obur: Mantı, balık, sütlü tatlı, Allah ne verdiyse. Feminist: Estetik baskısına karşı çıkıyor. Sadece biraz kocası köylü: Lafı dönüp dolaştırıp eşine getiriyor. İkilemli soruları bu hafta şarkıcı Aydilge yanıtlıyor.
#Aydilge