Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Siz de metabolizmanızın yaza en kolay şekilde adapte olmasını istiyorsanız, beslenmenizle dikkat edin.
#BeslenmeHem yetişkinler hem de çocuklar için dengeli bir kahvaltı hazine değerinde. Yaz aylarında özellikle tatiller ve eğlenceli aktiviteler nedeniyle beslenme rutininin oldukça bozulduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez “Sonbahar mevsimine geçtiğimiz bu dönemde doğru ve yeterli sıvı alımının yanı sıra, özellikle doğru ve dengeli besin çeşitleriyle hazırlanmış kahvaltılar konforlu bir yaşam ve çocuk gelişimi için çok önemli.
#Sponsorlu İçerikTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#BeslenmeKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#Baklagilİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. ElizabethSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayKış aylarında soğuyan havalarla birlikte fiziksel aktivite azaldığından metabolizma yavaşlıyor. Üstüne bir de uzun kış gecelerinde tatlı ve hamur işi gibi yüksek enerjili gıda tüketiminde artış eklendiğinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Günlük yaşantıda yapılacak bazı değişikliklerle metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında kilo alımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, kışı zayıf ve fit geçirmek için metabolizmayı hızlandırmanın 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Metabolizmayı Artran YiyeceklerDengeli ve sağlıklı beslenme aslında bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi gereken diyet modelidir. Dönemsel diyetlerle birlikte desteklense de dengeli ve sağlıklı beslenme aslında herkes için kaliteli bir hayat için yapılması önem taşır. Peki, dengeli ve sağlıklı beslenme nedir, nasıl oluşturulur? İşte, dengeli ve sağlıklı beslenme programı listesi.
#Dengeli Ve Sağlıklı BeslenmeYangınlar, seller, kuraklık, müsilaj derken hepimizi aldı bir kaygı hali... Ama yaşadığımız endişelerden uzaklaşmanın, iyileşmenin en iyi yolu da yine kendimizi doğanın kollarına bırakmak... Şehrin hengâmesinden uzaklaşıp günübirlik de olsa mavi ve yeşille buluşmak bütün havamızı değiştiriyor. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, tabiatta vakit geçirmenin tansiyonumuzu bile düşürdüğünü söylüyor. Hürriyet Seyahat’in 6 gezgini, 6 farklı şehirden doğaya kaçış önerilerini paylaştı. İster eşsiz manzaralara karşı kamp kurun, ister parkta çimlere uzanıp kuş cıvıltılarını dinleyerek huzur bulun...
#GazetehaberleriVücutta birçok görev üstlenen B12 vitamini suda çözülebilen ve vücut tarafından üretilmediği için mutlaka dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Eksikliğinde depresyon, unutkanlık, kansızlık, alzheimer ve sinir hasarı gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan B12 vitamini, sadece hayvansal besinlerde bulunuyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur?
#B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?Yaz tatilinin başlaması, çocukların kendilerini her alanda daha özgür hissedip normal rutinden uzaklaşmalarına neden olabiliyor. Uyku saatlerinden öğün saatlerine, yapılan atıştırmalıkların çeşidinden ekran karşısında geçen zamana kadar pek çok alışkanlık değişirken sağlıklı beslenme de kolayca ihmal edilebiliyor. Oysa çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamada beslenmenin rolü oldukça önemli.
#ÇocukKoronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
#Diyetisyen Duygu YıldırımB12 vitamini eksikliğinin hafıza sorunları, unutkanlık, halsizlik, yorgunluk yapan çok önemli bir vitamin eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, halsizlik ve yorgunluk varsa mutlaka kanda B12 vitamini düzeyi ölçtürülmesi gerektiğini söylüyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 eksikliği belirtileri nelerdir?
#B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?Çatlayan dudaklar bir çok kişi tarafından yaşanan sağlık sorunları arasında geliyor. Hem kış mevsiminde hem de yazın karşılaşılan bu sorun hakkında çeşitli çözümler mevcut. Kışın rüzgarın yazın ise aşırı güneşin neden olduğu dudak çatlaklarından kurtulmak aslında hiç de zor değil. Sağlıklı ve pürüzsüz dudaklara sahip olmak için uygulamanız gereken birkaç küçük detay var. Peki, dudak çatlakları nasıl geçer? Dudak çatlakları nasıl tedavi edilir?
#Kışın Dudak ÇatlamasıMersin'de yaz aylarının en sıcak günleri yaşanırken, nem oranının da yüzde 70’e ulaşması Mersinli vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Gün içerisinde en düşük 26, en yüksek ise 34 dereceyi bulan sıcak havalara karşın meteorolojiden alınan verilere göre kentte pazar ve pazartesi günleri sağanak yağış beklenirken uzmanlar sıcak ve neme dikkat çekerek, ‘Gerekmedikçe sokağa çıkmayın' uyarısında bulundu.
#MersinBirçok kişi yaza formda girebilmek için kış boyunca hem beslenmesine dikkat etti hem de spor yaptı. Ancak yaz aylarının getirdiği rehavet ya da uygulanacak yanlış diyetler, verilen kiloların kısa zamanda geri alınarak harcanan emeklerin boşa gitmesine neden olabilir.
#Beslenme“Ramazan ayında uzun süren açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, bayramı sağlıkla geçirebilmek için detoks önerisinde bulundu.
#Detoks BesinlerRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurDiyet mevsimi diye bir şey var. Yaz gelirken baharda çevremizde ki insanların daha çok diyet yaptığını, daha çok spora yöneldiğini görüyoruz. Yaz gelmeden verilmesi gereken kilolar önemsenir ve hayat tarzında değişiklikler yapılır. Peki, yaz gelince hedefe ulaşan ya da ulaşamayanlar ne yapıyor? Formlarını korumaya devam edebiliyor mu?
#6 Hata