Türkiye'de yalnızca Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçi otunun hasadı ilçe genelinde başladı. Bu ürünün ilaç sanayinde de kullanıldığını dile getiren Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, şerbetçi otunun 1974'ten bu yana bölgenin ana gelir kaynaklarından birini teşkil ettiğini, ilçenin yüzde 80'e yakınının bu sektörden emekli olduğunu söyledi. Kooperatif başkanı Zafer Kozpınar ise Türkiye'de sadece burada yetiştiriliyor. Kanser tedavisinde de kullanıldığını biliyoruz." dedi.
#BilecikDenizin, güneşin tadını çıkarmayı, tatlı yaz günlerini seviyoruz. Tenimiz bronzlaşıyor, ışıldıyor. Ama cildimizin sağlıklı kalması için güneş sonrası da yapılması gereken bakımlar var. Nemlendirici kremler dışında yeşil çay içmek gibi doğal yöntemler de var. Özetle doğru bakımla sağlıklı bir tene sahip olmak zor değil.
#Zeynep Nazlı YıldırımYaz mevsimi, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarma zamanı olsa da, cildimiz için çeşitli zorlukları da beraberinde getirir. Sıcak hava, yoğun güneş ışınları ve nem, cilt sağlığımızı tehdit edebilir. Peki, yaz aylarında en sık karşılaşılan cilt sorunları nelerdir ve bu sorunlarla nasıl başa çıkabiliriz? İşte yazın cildinizde en sık görülen problemler ve onları önlemenin yolları!
#Cilt SorunlarıAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraAnkara’da farklı özel gereksinimi bulunan çocuk ve gençler, özel eğitim okulunda ebru sanatı yaparak hem motor becerilerini geliştiriyor hem de bir araya gelerek sosyalleşiyor. Ebru sanatçısı ve eğitmeni Devrim Güngör, “Hepsinin kendi rengi var, en çok çiçek yapmayı seviyorlar. Ebru sıvısına temas etmek ruhsal açıdan iyi geliyor” diyor.
#Devrim GüngörHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkFransa, Almanya ve Polonya liderleri dün Berlin'de bir araya gelerek Ukrayna'ya daha fazla destek sözü verdi. "Weimar Üçgeni" formatı kapsamında düzenlenen toplantı aralarında soğuk rüzgarların estiği Macron ve Scholz'u yeniden bir araya getirirken, el ele tutuşarak birlik mesajı veren liderler dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen karların Ukrayna'ya destek için kullanılmasını desteklediklerini duyurdular.
#AlmanyaKış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkMilliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'de yaşanan insanlık dramı devam ederken Biden'ın İsrail'i ziyaret etmesine sert tepki gösterdi. Bahçeli, "Bu sıcak ve sarsıcı ortamda ABD Başkanı Biden’in İsrail’i ziyareti ve aleni destek mesajı vermesi şiddet ve yıkım operasyonuna taraf olması demektir. Aynı zamanda tarihi bir yanlıştır. " dedi.
#Devlet BahçeliGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUMevsim geçişleri, çevresel faktörler; sık yapılan fön, boya gibi işlemler hatta deniz tatili saçlarımızı yıpratıyor. Hasar gören, formunu kaybeden saçlarımızı kışa hazırlamanın tam zamanı... Uzman jürimiz en iyi saç bakım ürünlerini seçti.
#SaçCumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesine ilişkin “İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız” açıklaması, Akdeniz’de dengeleri değiştirecek önemli bir adım olarak yankılandı. Uzmanlar Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasının bölgeyi nasıl etkileyeceğini anlattı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYazın uzun süre güneşe maruz kalmak, genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler cildimizde lekelenmelere neden olabilir. Işıltımızı koruyabilmek için kullanabileceğimiz en iyi leke serumlarını jürimize sorduk.
#SerumDamla sakızı kaçakçılığına karşı Osmanlı döneminde para cezasından ölüme kadar değişik ölçüde yaptırımların varlığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ekliyor: “Bu, değerinin bir ölçütü ve bana hep pırlantayı hatırlatıyor. Pırlanta taşını sadece kesimine göre değil, rengine göre de ayırarak değer biçeriz. Damla sakızı da aslında öyle, rengine göre ayrılıyor. Elbette büyüklüğünü de atlamamak lazım. Pırlanta taşı gibi damla sakızının da büyüklüğü önemli.”
#1