Botter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasDünyanın varoluşundan bu yana birçok çağ yaşanmış ve bu çağlar birçok medeniyeti de beraberinde getirmiştir. Bugün ki yaşamın temelini oluşturan çağlar, özellikleri sayesinde bizlere önemli bilgiler verir. Tarihte yer alan çağlardan bir tanesi de Paleolitik çağdır. Tarihte önemli bir yere sahip olan Paleolitik çağ nedir? Özellikleri nelerdir? Paleolitik çağ yerleşim yerleri nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Paleolitik Çağ Neidr Özellikleri Nelerdir Ve Yerleşim Yerleri Nasıldır?Normalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#Normalleşme“İstanbul benim aşkım. Çocukluğumun geçtiği Kandilli’de, Boğaz’ın hemen yanı başında atıldı bu sevginin tohumları...” diyor tarihçi, seyahat yazarı ve rehber Saffet Emre Tonguç. ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ adlı kitabı güncellendi, 64’üncü baskıyı yaptı. Kitabın sayfalarını çevirdikçe kendinizi bir İstanbul masalının içinde buluyorsunuz. Kitap ayrıca, dünyanın prestijli turizm kulübü Skal tarafından En İyi Turizm Yayını seçildi. Yazarımızla bu büyülü şehri konuştuk.
#Gazetehaberleriİstanbul Avcılar'da 12 yıl önce başlatılan Bathonea Antik Liman yerleşkesi kazılarına başkanlık eden Doç. Dr. Şengül Aydıngün, yeni ve önemli bilgilere ulaştıklarını söyledi. Doç. Dr. Aydıngün, "800 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişin kanıtlarını biz hemen gölün kuzeyindeki Yarımburgaz Mağarası’nda geçmişte yapılan kazılarda tespit edildi" dedi.
#Avcılarİstanbul'un kültür miraslarından tarihi 300 bin yıl önceye dayanan Yarımburgaz mağarası, 1800’lü yıllarda inşa edilen Vlora Han ve 520’de yapılan Aziz Polyeuktos Kilisesi’ndeki çirkin görüntü ve hasar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli kararların alındığını bu tarihi eserler ile ilgili çalışmaların yapıldığını ve yetkililerle paylaşıldığını açıkladı. Tahrip edilen eserleri yerinde inceleyen, Kültür Mirası Yönetimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, "Vatandaşımızın tarihini bilmesi ve sahip çıkması gerekiyor" dedi.
#Tarihi Yarımburgaz MağarasıYarımburgaz Mağarası Dünya'nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2001 yılına gelindiği zaman mağara 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı kabul edilmiştir. Mağarada yapılan çalışmalar sonucunda Paleolitik Çağa ait bazı belgeler bulunmuştur. İşte, Yarımburgaz Mağarasına ait tüm detaylar.
#SeyahatÖzellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#TürkiyeUlaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, 45 kilometre uzunluğunda yapılacak olan Kanal İstanbul için ÇED başvuru dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi. 348 sayfadan oluşan dosyaya göre Küçükçekmece Sazlıdere-Durusu koridorunda yer alacak proje, orman, tarım, hazine, vakıf, şahıs arazileri ile tarihi ve doğal sit alanları, cami, türbeleri etkileyecek.
#GazetehaberleriİSTANBUL’un en az bilinen geçmişi yazısız dönemleri kapsar. Yarımburgaz Mağarası, Fikirtepe ve Pendik yerleşimlerinin yanında son yıllarda Marmaray kazılarıyla ortaya çıkan Yenikapı verileri, tarih öncesi dönemler olarak, uygarlık tarihi açısından İstanbul’un kent belleğine katkı sağlıyor.
400 bin yıl önce İstanbul civarındaki ilk insanların yerleştiği Yarımburgaz Mağarası, taşlara oydukları İncegiz Mağarası, Romalıların su kemerleri alternatif turizme açılıyor. İstanbul Tarih Öncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesini yürüten Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Başkanı Şengül Aydıngün ve ekibi, iki ayrı gezi rotası hazırladı. Birinde tarih öncesi insanların izlerini taşıyan mağaralar, diğerinde Romalılardan kalma su kemerleri görülebilecek.