Güncelleme Tarihi:
Küçükçekmece Gölü'nün 1.5 kilometre kuzeyinde, Topkapı'dan 22 kilometre uzaklıktaki Yarımburgaz Mağarası'nda yapılan çalışmalar, İstanbul'un 400 bin yıllık tarihini gözler önüne sermişti.
İstanbul'un tarihine ışık tutan Yarımburgaz Mağarası, kaderine terk edildi. İstanbul Üniversitesi ile ABD Berkeley'deki California Üniversitesi'nden bilimadamlarının 1988-1990 yılları arasında İstanbul ve çevresinin tarihi gelişimini belirlemek üzere kazılar başlattıkları mağaranın kapısına yerleştirilen demirler paslandı, tabela ise çürüdü.
Küçükçekmece Gölü'nün 1.5 kilometre kuzeyinde, Topkapı'dan 22 kilometre uzaklıktaki Yarımburgaz Mağarası'nda yapılan çalışmalar, İstanbul'un 400 bin yıllık tarihini gözler önüne sermişti. Türkiye'de arkeometrik yöntemlerle tarihleme yapılan en eski yerleşim yeri olan mağarada, tarih öncesi insan kalıntıları da bulunmuştu. Çalışmalar, İstanbul'da günümüzden 390 bin yıl öncesinde yaşam olduğunu ortaya koymuştu. Belirlemelere göre günümüzden çok farklı bir topografya ve ekolojik ortamda yaşayan ilk İstanbullular'ın yaptığı taş aletlerde, çakmak taşı, kuartz ve kuartzit kullanıldığı görülmüştü. Bilim adamları mağaranın kültür tabakasının her yerde 1 metre fazla olduğunu dikkat çekerek, buluntuların Anadolu'daki çağdaşlarından çok Avrupa'dakilere benzediğini söylemişlerdi.
İstanbul'un tarihi yapısını gözler önüne seren mağara şimdi terk edilmiş izlenimiyle, kurtarılmayı bekliyor. Mağaranın kapısına takılan demir kapılar paslanıp, tabelalar çözüldü. Kapı demirleri bazı yerlerden kırılan mağaranın içinde, tarihi öneminden belki de haberi dahi olmayan ziyaretçilerinin çöpleri duruyor.