31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1- Rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki Gaziantep büyüdükçe çevre şehirler de büyüyor. Gaziantep ürettikçe bölge de kalkınıyor. Gaziantep’le birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa’da da değişimler hızlanmış. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le kenti gezdik, sohbet ettik ve şehrin bu mıknatıs etkisini konuştuk...
#Gaziantep6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTANGaziantep mutfağı denince aklımıza genellikle çeşit çeşit tatlılar ve kebaplar geliyor. Ancak Antep mutfağı bununla sınırlı değil. Nitekim, gastronomi dalında UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmiş olması da Gaziantep yemeklerinin aslında ne kadar çeşitli olduğunun bir göstergesi adeta… Bugün sizin için Antep’in en meşhur lezzetlerinden biri olan nohut dürümünü mercek altına aldık. “Nohut dürümü nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?” sorularına cevap aradık. Evinizde kolayca yapabileceğiniz bu tarifi bir yere mutlaka kaydedin…
#Nohut DürümüMerhabalar sevgili dostlar… Bir Ramazan ayını daha uğurluyor, bir bayramla daha kucaklaşıyoruz. Fakat en çok da bu sene “Nerede o eski bayramlar” diyoruz, en çok da bu sene eski bayramları özlüyoruz. Yaraları birlikte sarmak içinse deprem bölgesinde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Şu sıralar sık sık Hatay’ı ziyaret ediyor, bölgede gelişen ihtiyaçları yerinde tespit edip, yardım ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Orada her ne kadar buruk bir heyecan olsa da özellikle çocuklar için bayramı gerçekten bayrama dönüştürebilmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.
#KömbeGaziantep’i dünyaya tanıtacak GastroAntep Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Hedef, yöresel ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve dünyanın en önemli restoranlarının mönüleri ile market raflarında yer bulmak. Tek bir ürünle dahi dünya mutfağında yer alan şehirler olduğunu belirten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Anadolu’da binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” dedi ve gastronomiye merak duyan kitleleri 16-24 Eylül’de Gaziantep’te buluşmaya davet etti.
#Gaziantep10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiAkkomarka deprem bölgesindeki kadın üreticilere yardım amaçlı bir proje başlattı. Dedeman’da hafta boyunca Hatay lezzetlerinden oluşan bir menü sunulacak. 16 Roof Restoran&Bar sezonu açtı. Doğanay, yeni bir şalgam suyu serisi, Apitera Plus, kapsül formunda arı sütü ve propolis çıkardı. Yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#Akkomarka Deprem BölgesiBir şehrin kültür belleğinin en güzel yansıması sofralardır. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay’ın mutfağı farklı kültürlerin sentezi, bu yüzden de ‘Medeniyetler Sofrası’ diye biliniyor. Depremlerden sonra sadece Hataylıların değil, artık hepimizin bir yanı yaralı ama diliyoruz ki o güzel sofralar tekrar kurulsun.
#HatayGeçtiğimiz hafta sonu batıdan doğuya uzanan gastronomik bir tur yapma fırsatım oldu. Önce Ege’nin hatta Türkiye’nin yeme-içme kültüründe her geçen gün çıtasını yükselten kasabası Urla’daydım. Ardından da Güney Doğu Anadolu’nun mutfağıyla, yemekleriyle haklı bir üne sahip kenti Gaziantep’e gittim.
#Müge AkgünDünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’den listeye dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıktı.
#Dünya BankasıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının Sırpça tercümesi tanıtım etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan, mutfağı, millî kimliği ve kültürü yansıtan bir ayna olarak tanımladı.
#CumhurbaşkanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanTayland’da Bangkok, Phuket gibi daha tanınmış yerler dışında da turistleri memnun edecek bölgeler var. Mesela Chiang Mai. Özellikle şehirdeki fil barınağı bu kocaman duygusal canlılarla bir gün geçirmenize imkân tanıyor... Artık turizmciler fillerin üzerine binmeyi değil, onlarla vakit geçirilmesini destekliyorlar. Siz de tatilinizde gün boyu onları besleyerek, yıkayarak, severek eğlenebilirsiniz.
#TaylandTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan “İncili Gastronomi Rehberi” ödül töreni önceki akşam gerçekleştirildi. The Ritz-Carlton, İstanbul’da düzenlenen gecede gastronomi dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi.
#İncili Gastronomi RehberiUzun zamandır doğum oranı binde 24’ten binde 19’a düşmüş vaziyette. Nüfusun düşüşü aslında Türkiye için bir problem değildir. Türkiye’nin bu konudaki şansı, Türk dünyasıdır. Kesinlikle yönelen göçün şimdiden nasıl kabul edileceği, gelenlerin nasıl istihdam edileceği planlanmalıdır. Gelecekte Kırgızistan ve ön planda Uygur Türklerinin bulunduğu Türkistan’dan göç planlanmalıdır. Bu nüfus tarım ve hayvancılık ihtiyacını karşılayacak niteliktedir.
#NüfusPandemi her alanda olduğu gibi yeme-içme alışkanlarını ve ‘gurme seyahat’ seçeneklerini de değiştirdi. Kişiye özel şef, yurtiçinde yeni lezzet adreslerinin öne çıkması, ekoturizmle tek ürünün peşinde yolculuk, çevreye saygılı gastronomik keşiflerin artması önümüzdeki yılın trendleri. Ama hepsi bu kadar değil.
#HürriyetAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#Hürriyet