Paylaş
Fatma Şahin, tüm ekibi ve oda başkanları ile bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek olan GastroAntep’in tanıtım toplantıları için İstanbul’daydı.
FİRİK PİLAVINA BAYILDIM
Atatürk Kültür Merkezi içinde yer alan Divan o gün Gaziantep’ten getirilen ürünlerle şehrin mutfağına özel bir menü çıkardı.
Normal pirinçten çok daha fazla protein ama diğer yanda da çok daha az kalori içerdiği için rejimlerde tercih edilen Gaziantep’e özgü firik pilavı favorimdi.
Şahane lezzetler tattığım, Fatma Şahin’den yine çok şey öğrendiğim ve keyifli vakit geçirdiğim bir deneyim oldu.
Beni okuyanlar artık biliyordur, yeni başlayanlar için kısaca hatırlatayım; kızım Tayga, sevgili Mete ile evlenip Gaziantep’te Akınal Ailesi’nin de kızı olduğundan beri artık ben de kendimi Gaziantepli olarak görüyor ve öyle hissediyorum.
Bu yazıyı da o gururla yazıyorum. Ve işte 15-18 Eylül tarihleri arasında yapılacak uluslararası GastroAntep Festivali öncesi Gaziantep notları...
400’DEN FAZLA YEMEK ÇEŞİDİ
Verimli toprakların etkisiyle Gaziantep, sayısız farklı çeşitte tarımsal ürüne ev sahipliği yapmış.
Mezopotamya’nın tahılları, Akdeniz’in meyve ve sebzeleri, Uzak Doğu’nun baharatları, bölgede yetişen ürünlerin bileşkesi dünyada tanınan “Antep Mutfağı”nı ortaya çıkarmış.
Bu mutfakta iki farklı grupta 400’ün üzerinde yemek çeşidi var.
Gaziantep’in UNESCO gastronomi listesine dokuzuncu il olarak eklenmesi boşuna değil yani.
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı verilerine göre; 2022 yılı itibarıyla Gaziantep toplamda 99 tescil ile Türkiye sıralamasında birinci sırada yer alıyor.
Çiftçiye sertifikalı ata tohumu vermek yetmiyor lezzetlerin çeşitlenmesi ve sürdürülebilir olmasında.
Bu tohumların ürüne dönüşmesi için gereken toprağın zenginleştirilmesi ve sulama desteği de veriliyor.
MICHELİN YILDIZLI ŞEFLER ANTEP’İ DÜNYAYA TANITIYOR
Peki 2 milyon katılımcı beklenen GastroAntep’te neler var?
Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, gurmeler, yaşam koçları, diyetisyenler, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçiler, akademisyenler ve sektör temsilcileri festivalde bir araya geliyor.
Festival süresince workshop etkinlikleri, sergiler, paneller, geziler, müze ziyaretleri, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik yapılacak.
Michelin yıldızlı şefler GastroAntep’te düzenledikleri atölyelerde tamamen Gaziantep ürünlerini kullanıyorlar ve ülkelerine döndüklerinde menülerine mutfak kültürümüzü de eklemiş oluyorlar.
Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği Gaziantep’in UNESCO’nun 116 şehri arasında, gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olduğu da festivalde anlatılıyor.
FISTIK YEŞİLİ GİYİNCE HASADA DAVET EDİLDİM
Gaziantep ürünlerinin ve yemeklerinin, dünyanın en önemli restoranlarının menülerinde ve dünyanın en önemli gurme marketlerinin raflarında yer almasını sağlamak amaçlanıyor.
Bunların çoğu aslında gerçekleşmiş bile.
Ben toplantıya fıstık yeşili bir takımla katıldığım için Fatma Şahin beni fıstık hasadına davet etti.
Bu arada Antep fıstığının dünyada da tanındığını ve ünlü çikolata markalarının ilk tercihi olduğunu öğrenmiş oldum. Ve Alzheimer...
Fıstığın içindeki bir madde çağın hastalığının şifalarından biriymiş.
Bunu da ayrı bir yazı konusu olarak buraya not düşmüş olayım.
Paylaş