“Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” temasıyla bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen ve TRT’nin dünya gündemine yön veren organizasyonu TRT World Forum 2024’ün açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bugün İsrail soykırım makinesi ve onun suç ortakları bu cürümlerini işlerken, Sayın Cumhurbaşkanımız bütün benliğiyle uluslararası platformlarda, dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde en açık, en net bir şekilde bu katliamı, soykırımı sonlandırmak, mazlumların yaralarının sarılmasına yardım etmek için uğraşıyor,” dedi.
#Fahrettin AltunAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev ile Türkiye Azerbaycan Üniversitesini ziyaret etti. YÖK Başkanı Özvar, üniversitedeki öğrenci sayısının önümüzdeki yıl itibarıyla artacağına dikkat çekti.
#Erol ÖzvarSingapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanMünih Türk-Alman Velileri İnisiyatifi Derneği Başkanı Gonca Onal, 2024/2025 eğitim-öğretim yılına dair değerlendirmelerde bulundu. “Bavyera’da yaşayan Türk-Alman toplumu olarak, yeni eğitim-öğretim yılına büyük bir heyecan ve umutla başlıyoruz” diyen Onal, dernek olarak çocukların akademik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Onal, “Eğitim, çocuklarımızın sadece bilgi değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları için en önemli araçtır” diye konuştu.
#MünihYaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan KayırSivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin akademisyenleri arasına ‘Dr. Derya Aslan’ adı verilen yapay zekâ da katıldı. Davranış bilimleri dersine giren Dr. Derya, rektörlüğün izin vermesi ve YÖK’ün de onaylaması halinde Türkiye’nin kadrolu ilk yapay zekâ akademisyeni olacak.
#Yapay ZekaMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasına ilişkin yeni detaylar açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, atamayla ilgili "Yeni öğretim yılına yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Yetiştiremezsek yetiştirdiğimiz yerden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Bakan TekinYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTHayalime Ortak Ol Topluluğu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi iş birliğinde gerçekleşen “Geleceği Gülümsetecek Hayaller” projesi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hataylı çocukların hayalinden çıkan geleceğin icatlarının ilk prototipleri, İTÜ’deki Dijital Fabrikasyon dersi öğrencilerinin elinde 3B baskı teknolojisiyle hayat buldu.
#Amazon TürkiyeÜniversite öğrencileri derslerde artık not almıyor, sınıftaki tahtanın fotoğrafını çekmekle yetiniyor. Telefonların girmesinin yasak olduğu ortaokul ve liselerde ise öğrenciler öğretmenden tahtadaki ders notlarını watsapp grubundan paylaşmasını istiyor. Eğitimciler, uzun zamandır öğrenciler tarafından uygulanan bu tür yöntemlerin pandemiden sonra arttığına dikkat çekiyor.
#Üniversite Öğrencileriİstanbul Bilgi Üniversitesi Teknolojide Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı ile İş Bankası Grubu’na bağlı Yapay Zekâ Fabrikası (YZF) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Öğrencilere girişimcilik yolculuğunda destek vermeyi ve girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı hedefleyen protokol kapsamında Yapay Zekâ Fabrikası işbirliği ile girişimcilik dersleri düzenlenerek start-up proje fikirleri geliştirilecek
#1Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci “Yeni müfredat beceri örgüsü temelli olacak. Ne bilimden vazgeçeriz ne milli manevi değerlerimizden. Bu ikisi beraber işleyecek. Yeni müfredatta da bunu göreceğiz” dedi. Bakan Yardımcısı Yelkenci yaz tatillerinin kısalması, okulların açık olduğu gün sayısının artırılması ile ilgili çıkan haberlere de “O konuyla ilgili verilmiş bir karar yok, mevcut durum devam ediyor. Konuşulanlar spekülasyon” ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim Bakanlığı Bakan YardımcısıÜniversite öğrencilerinin kampus dışı eğitimleri diplomalarına yansıyacak. Öğrencilerin güvenilir kaynaklardan aldıkları kurs, sempozyum ya da kongre gibi eğitim sertifikaları krediye dönüşebilecek. Detayları YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Hürriyet’e anlattı.
#YÖKGünlük hayata dair gözlemlerini kendine has mizah anlayışıyla yorumlayan Amerikalı yazar ve konuşmacı Fran Lebowitz’in Türkçeye ilk kez çevrilen kitabı raflardaki yerini aldı. Lebowitz ile mesafeli durduğu teknolojiyi, yeni nesil gençleri ve yakın arkadaşı, yönetmen Martin Scorsese ile ilişkisini konuştuk.
#Fran Lebowitzİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullarda seçmeli dersler kapsamına alınan 'yapay zekâ uygulamaları' dersinin müfredatını hazırladı. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 7 ve 8’inci sınıflar için hazırlanan müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Öğrenciler, bu derste hem teorik hem uygulamalı eğitim alacak.
#MEB