Güncelleme Tarihi:
‘Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’19’ İstanbul’da yapıldı. Finans, perakende, üretim ve otomotiv sektörlerindeki marka ve yöneticilerinin bir araya geldiği programda; yapay zekanın eğitimdeki önemi tartışıldı. Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, toplantıda, ‘yapay zekayı’ müfredatlarına ekleyeceklerini açıkladı.
Yapay zekanın bugün baharı yaşadığını belirten Yücel, şunları söyledi:
“Gelecekte ekonomik başarıyı yapay zekayı kullanan devletler yakalayacak. Her devletin kalkınma planı gibi, yapay zeka stratejileri de olmalı. Bir bütçesi olmalı ve bakanlığa bağlanmalı. Yapay zekayı üretecek insana yatırım yapılmalı, destek verilmeli. Aynı şekilde şirket ve eğitim kurumlarının da benzer plan ve programları olması elzem. 150 bin öğrencili bir eğitim kurumuyuz. Küresel firmalarla yarışamasak da bu alana yaptığımız yatırımlar var. Eğitim sektörü endüstrinin gerisinde geliyor. Aslında tam tersi olmalı. Eğitim, endüstrinin önüne geçmeli. Bu nedenle okulların ve üniversitelerin yapısının değişmesi şart. Yapay zekayı eğitim kurumları üretmeli. Biz, Microsoft ile iş birliğinde fen ve teknoloji liselerimiz için yapay zeka dersi müfredatı hazırlıyoruz. Önümüzdeki sene 10’uncu sınıftan itibaren liselerimizde yapay zeka dersi olacak. Önce yapay zekayı sonra zeka ürünleri üretmeye çalışacaklar. Türkiye'de ilk olacak. Plan ve projemizi bakanlıkla paylaşarak tüm ülkedeki çocukların kullanımına açmakla alakalı çalışma yürüteceğiz. Bir okulumuzda bu sene yapay zeka laboratuvarı kurduk. Alanında uzman isimler öğrencilerle buluşup yapay zekanın önemini anlatıyor. Tek kampüste olan bu yatırım, online olarak tüm Türkiye’de öğrencilerimize sunduk. Lise kampüsümüzdeki yapılan bu çalışmayı en alt yaş grubuna da vermek istiyoruz. Amacımız; öğrencilerin yapay zekanın esiri değil, yöneticisi olmalarını sağlamak.”
Yapay Zeka İnsiyatifi’nin öncülerinden GelecekHane’nin kurucusu Halil Aksu da son 20 yılda dünyada birçok gelişme yaşandığını, bunların en önemlisinin ise yapay zeka olduğunu anlatarak, “Artık yapay zeka çağındayız. Bu çağın dili algoritma. Diğerlerini öğrendiğimiz gibi, bugünden itibaren bu dili de öğrenmemiz gerekiyor. Eşlerimizden çok, sesli asistanlarla görüşmeye, konuşmaya başladık. İleride arkadaşımız bile olabilecekler. Robotlar yedi gün 24 saat çalışır, ama izin almaz, kızmaz, grev yapmaz, hasta olmaz. İnsandan daha başarılı daha verimli ve daha ekonomikler. Yüz tanıma, müşteri tanıma, ürün tanıma gibi işleri artık yapay zeka yapacak. Her devletin bir yapay zeka stratejisine ihtiyacı var. Yeterli yapay zeka uzmanı şu anda dünyada da yok” dedi.
İNEKLERE TASMA
Fen ve Teknoloji Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Zehra Egenaz Özvural da ineklerin vücut ısısını ölçerek, sağlık verileri hakkında çiftçiye bilgi vermesine yönelik yapay zeka ile geliştirdiği ‘Data Tasma’ projesini anlattı.