Avrupa’nın ilk kadın yapay kalp nakli cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, insan kalbine ihtiyacı ortadan kaldıracak uzun ömürlü yapay kalp üzerine çalışmalar yapıyor. Basit bir kalp rahatsızlığı yüzünden hayatını kaybeden bir misafir işçinin çocuğu olan Doktor Gürsoy, ilginç hayat öyküsünü ve hedefini anlattı.
#Dilek GürsoySağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıAntalya'da, yapay kalple yaşayan Kadir İrkin (39), saat 02.00'de gelen 'Organ bulundu' telefonuyla hayata tutundu. Trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen Erhan Pekuygun'un (20) kalbi, İrkin'e başarıyla nakledildi. Gece gelen telefonla hayatının değiştiğini belirten Kadir İrkin, 'Allah doktorlarımızdan, herkesten bin kere razı olsun. Hayalim buradan çıkıp çocuklarımın yanına gitmek.' dedi.
#AntalyaAntalya'da, yapay kalple yaşayan Kadir İrkin (39), saat 02.00'de gelen 'Organ bulundu' telefonuyla hayata tutundu. Trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen Erhan Pekuygun'un (20) kalbi, İrkin'e başarıyla nakledildi. Gece gelen telefonla hayatının değiştiğini belirten Kadir İrkin, 'Allah doktorlarımızdan, herkesten bin kere razı olsun. Hayalim buradan çıkıp çocuklarımın yanına gitmek.' dedi.
#AntalyaGeçirdiği kalp krizi sonrası yapay kalp ile hayata tutunan Ferit Azimli'ye 6 yıl sonra beyin ölümü gerçekleşen milli boksör Görkem Kaynar'ın (24) kalbi nakledildi. Azimli, “Cihazın sesi olmadan kalbin atışını dinleyebilmek benim için mucize" ifadelerini kullandı.
#AntalyaGeçirdiği kalp krizi sonrası yapay kalp ile hayata tutunan Ferit Azimli'ye 6 yıl sonra beyin ölümü gerçekleşen milli boksör Görkem Kaynar'ın (24) kalbi nakledildi. Azimli, “Cihazın sesi olmadan kalbin atışını dinleyebilmek benim için mucize" ifadelerini kullandı.
#ANTALYAGökçen Orhan, 17 Ağustos 2023 tarihinde odasında ölü olarak bulunmasının ardından biyografisi ve hayatı ile merak edilen isim oldu. İstanbul Üsküdar’daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Gökçen Orhan’dan (56), dün sabah hastalarını muayene ettikten sonra haber alınamadı. Peki, Gökçen Orhan kimdir, evli mi, neden öldü? O isim hakkında detaylı bilgiler
#Gökçe OrhanAvrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olan Dilek Gürsoy, BBC’nin ‘2022 dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını’ listesine de girdi. Gürsoy “Ben çok kişinin yapmadığı işlerle ilgilendim, buna şans da diyebiliriz. Hırslı biri değilim. Çalışınca olur, azimli olursanız başarırsınız” diyor.
#Dilek GürsoyAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#AntalyaAvrupa’nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya’da 3 Kasım’da yayımlanacak sayısına kapak oldu. Gürsoy, “12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum. Forbes dergisine kapak olmam beni onurlandırdı” dedi.
#Dilek GürsoyAvrupa'nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya'da 3 Kasım'da yayımlanacak sayısına kapak oldu. Gürsoy konuya ilişkin açıklamasında "12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum. Forbes gibi dünyaca ünlü bir derginin Almanya'daki sayısında kapak olmam beni onurlandırdı." ifadelerini kullandı.
#Dilek GürsoyYaptığı ameliyatlarla kök hücre tedavisinde bir çığır açtığı söyleniyor her yaptığı ayakta alkışlanıyordu. Ancak birkaç yıl içinde söylediği insan olmadığı ortaya çıktı. Ne var ki o zamana kadar nice hastaya ölümcül hasarlar vermeyi sürdürmüştü. Hayatını kaybeden hastalar arasında Ordulu Yeşim Çetir de vardı. O skandal doktor yıllar sonra yeniden manşetlere taşındı...
#Paolo MacchiariniAlmanya’daki Türk derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları en büyük çatı kuruluşu olan Almanya Türk Toplumu (TGD), 13’üncü Genel Kurulu’nu Berlin’de gerçekleştirdi. Genel kurul, bu yıl ‘Almanya Uzlaşma Toplumu-Ortak Sorumluluk-Ortak Gelecek’ sloganı altında yapıldı. Genel Kurul sonrası 9 kişilik yürütme kurulu belirlenirken, önceki dönemde de eş başkan olarak görev alan Gökay Sofuoğlu yeniden bu göreve seçildi. İkinci eş başkan ise Hamburg Türk Toplumu’ndan Aslıhan Yeşilkaya oldu. TGD’nin Genel Kurulu’nda bir de tüzük değişikliğine gidildi. Buna göre Genel Kurul, bundan böyle iki yıl yerine üç yılda bir yapılacak.
#Almanya Türk Toplumu (TGD)Almanya’da yaşayan ve küçük yaşta babasını kalp hastalığından kaybeden Dilek Gürsoy, doktor olmaya karar verdiğinde önce öğretmeni “Okuyamaz” diye karşı çıktı, ardından annesi “Sağlık alanında oku yeter” dedi. Dilek Gürsoy engelleri tek tek aşıp kalp cerrahı oldu ve bu ülkede ‘yılın doktoru’ seçildi. Avrupa’da ilk yapay kalp naklini gerçekleştiren Gürsoy’un hedefi yapay kalp merkezi kurmak.
#GazetehaberleriDr. Dilek Gürsoy, 1976 yılında işçi anne ve babanın üçüncü çocuğu olarak Neus’da doğdu. Henüz 10 yaşındayken babasını kaybetti. Okuma yazması bile olmayan annesi, onu ve iki kardeşini büyüttü. Annesinin “Eczacı olsan yeter” dediği Gürsoy, doktor olmakla yetinmedi, birçok ilke de imza da attı. Avrupa’da ilk yapay kalp naklini gerçekleştiren kadın doktor olarak adını bu alanda tarihe yazdırdı. Yaptığı çalışmalarla Almanya’da ‘yılın doktoru’ seçildi. Şimdi, göçmen kökenlilere ve doktor adayı genç kızlara örnek gösteriliyor. Hedefi ise Almanya’da yapay kalp merkezi kurmak.
#Dr. Dilek GürsoyKartal bebeğin annesi ameliyatı anlattı: Doktorlar kalbi koşarak ameliyathaneye götürdüler. Hastaneyi terk etmedim. Beni hissetsin istedim. Hemşireler de kıyamayıp, bana bir battaniye verdi. Kartal’ı ameliyattan çıktıktan sonra 5 dakika görebildim. Yeni kalbe ‘Yeni ailene hoş geldin, annem’ dedim. Ama bu kalbin sahibi çocuğun ailesi ağlarken, ben mutluluğu doya doya yaşayamadım. 3 çocuğum var, şimdi 4 oldu diye sevindim.
#Gazetehaberleri2.5 yıl önce yaklaşık bir yıl hastane odasının dört duvarında kalp bekledikten sonra, nakli gerçekleştirilen Uğur Ülker artık bir organ bağışı elçisi. Kendinden “yeni kalbi olan 2.5 yaşındaki bir erkek çocuğu” diye söz eden Ülker, “Nakilden önceki hayatımı saymıyorum. Ölümün kıyısından döndüm ve artık hayallerim var” diyor.
#Organ NakliAvrupa’nın yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrahı olarak bilinse de halk onu Angela Merkel’in seçim kampanyası için Neuss’a gelmesiyle tanıdı. 41 yaşında ve şimdiye kadar 40 yapay kalp nakli yapan genç cerrah bir kaç yıl içinde insanlarda kullanılabilecek kablosuz yapay kalp geliştiren ekipte yer alıyor. Babasını da henüz 40 yaşında bir kalp hastalığı nedeniyle kaybeden Gürsoy, kalbe dokunmanın kalbi onarmanın tarifsiz bir duygu olduğunu söylüyor.
#Dilek GürsoyTÜRKİYE’de ilk defa kullanılan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Gülistan Özlük’e takıldı. Nakli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin gerçekleştirdi.
#İzmirTÜRKİYE’de ilk defa kullanılan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Gülistan Özlük’e takıldı. Nakli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin gerçekleştirdi.
#İzmir12 Haziran’da 100 yaşına basacak olan ABD’li milyarder David Rockefeller 6’ncı kalp naklini geçirdi. Peki ama nakillerle ömrü uzatmak mümkün mü? Bu soruyu tam da İtalyan cerrah Sergio Canavero’nun 2017’de vücut nakli yapacağını açıklamasının ardından sorduk. Canavero, başarırsa beyin ölümü gerçekleşmiş bir donörün bedenini, felç veya ALS gibi hastalıklar nedeniyle bedenini kullanamayan bir hastanın kafasıyla birleştirilecek. Peki protez organ bir çözüm mü yoksa gitgide robot insanlara mı dönüşeceğiz? İki ayrı uzmana sorduk iki ayrı görüş aldık.
#David RockefellerAntalya'da yapılan Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin 13’üncü Kongresi’nde Türkiye’nin damar hastalıkları konusunda durumunun çok kötü olduğu; buna karşılık kadavradan yeterince nakil yapılamadığı için de Türkiye’nin yapay kalpte dünya üçüncüsü konumuna geldiği açıklandı.