Güncelleme Tarihi:
DOKTOR Dilek Gürsoy, Ordu Fatsalı bir işçi ailesinin çocuğu olarak Almanya'da doğdu. Avrupa’nın ilk kadın yapay kalp nakli cerrahı. Kalp hastalarına insan kalbi bulununcaya kadar yapay kalp nakli yaparak, yaşamalarını sağlıyor. Yılda 300 civarında kalp ameliyatı yapıyor. Ünü Avrupa dışına taşan Dr. Gürsoy, başka ülkelerde de kalp ameliyatlarına imza atıyor.
ZDF kanalında Markus Lanz programına konuk olan Dr. Dilek Gürsoy, ilginç hayat öyküsü ve vizyonlarını anlattı. Babasını kendisi 10 yaşındayken kalp krizinden kaybeden Dr. Dilek Gürsoy şöyle dedi:
“Biz hangi şart ve ortamdan geldiğimizi unutmadık. Ailemle iki odalı bir evde yaşıyorduk. Ben annem babamla bir odada, erkek kardeşim ise oturma odasında koltukta yatıyordu. Gece 00.00’da babamın çıkardığı sesi duyan erkek kardeşim bağırarak yatak odasına girdi. Biz onun bağırtısıyla uyandık. Ama babam ölmüştü. Belki hayata geri döndürülebilirdi. Fakat bilgisizdik. Annem ve kardeşim kapı komşumuz kuzenlerime koştu. Ben 10 dakika kadar babamla yalnız kaldım. Onu öperek vedalaştım. Ama ağlayıp bağırmadım. Öldüğünü, bir daha geri gelmeyeceğini anladım. Birçok insan babamın kalpten ölümünün mü beni kalp cerrahı yaptığını soruyor. Bilinçli değil ama bilinçaltı olabilir. Babam çok basit bir kalp kapakçığı hastalığından gitti. Bugün bu sorun 1.5 saatlik bir ameliyatla çözülüyor.”
ONLAR ELİMDEN TUTTU
“İlkokul öğretmenim, birçok göçmen çocuğuna yapıldığı gibi beni lise yerine ortaokula gönderdi. Benim eğitmenlerim Bisping ailesi elimden tuttu. Onlar bizim yeteneklerimizi gördü. Okul müdürüne gidip ‘Bu çocuk ortaokul değil, liseye gidecek yetenekte’ dediler. Okul müdürü onlara inandı ve beni liseye gönderdi. Ben onların sayesinde liseye başladım. Ben de onları hayal kırıklığına uğratmadım. Onları bugün hep düzenli olarak ziyaret ediyorum. Çünkü onlar bizi teşvik ettiler.”
BU ÜLKE BİZE ÇOK ŞEY VERDİ
66 yaşındaki annesinin halen Pierburg fabrikasında bantta çalıştığını anlatan Dr. Dilek Gürsoy, niçin sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bugün Chemnitz’de yaşananlar gündemde. Ancak bu ülke Chemnitz’den ibaret değil. Bu ülke benim ailem gibi milyonlarca göçmen insana yeni bir hayat kurma imkanı verdi. Biz de bu ülkeye bir şeyler vermeyi kendimize borç biliyoruz. Annem kendisine biz çocuklarını yetiştirme imkanı veren Pierburg şirketine halen teşekkür borcu bilinciyle çalışıyor. Fabrikayı kuran Pierburg yaşamıyor ama annem o fabrikaya halen çok şey borçlu olduğunu söylüyor.
UZUN ÖMÜRLÜ YAPAY KALP
“Hedefim kalp hastasının yapay kalple uzun ömürlü olmasını sağlamak. İnsan kalbi nakli yapmak için bir başka insanın ölmesi gerekiyor. Çok sayıda insan da kalp nakli bekliyor. İnsan kalbi yerine geçebilecek yapay kalple insan kalbi nakline gerek kalmadan insanların uzun ömürlü olmasını sağlamak istiyorum. İnşallah yakında bu gerçekleşir.”