Yapay kalp ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Almanya’da ‘Yılın Doktoru’ ödülü alan Yapay Cerrahi Uzmanı Dr. Dilek Gürsoy, üzerinde çalıştığı yapay kalbi 2022-2023 yıllarında kablosuz ve gürültüsüz olarak üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Gürsoy, “İnşallah geliştirdiğimiz yapay kalbi 10-15 yılda çalıştırabilmeyi başarabilirsek, bence kalple alakalı nakle ihtiyaç kalmayacak” dedi.
#Dr. Dilek GürsoyKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#Kanser2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaGökçen Orhan, 17 Ağustos 2023 tarihinde odasında ölü olarak bulunmasının ardından biyografisi ve hayatı ile merak edilen isim oldu. İstanbul Üsküdar’daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Gökçen Orhan’dan (56), dün sabah hastalarını muayene ettikten sonra haber alınamadı. Peki, Gökçen Orhan kimdir, evli mi, neden öldü? O isim hakkında detaylı bilgiler
#Gökçe OrhanEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserTuğçe Taşçı, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’da geleceği tasarlıyor. Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin tasarlandığı departmanda araştırmacı biliminsanı olarak görev yapan Taşçı, insanların makinelere sadece düşünerek komut verebileceği bir teknoloji üzerine çalışıyor.
#Tuğçe Taşçıİstanbul'da Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar (41), mesaisine giderken kalp krizi geçirdiğini anlayıp aracını acil servise sürdü. Sitar, acil servisin girişinde yere yığıldı. Sitar, hastanedeki ekip arkadaşları tarafından nefes nefese bir mücadeleyle hayata döndürüldü. Şiddetli kanamaya rağmen hayata tutunan Sitar, "Ekip arkadaşlarımın müthiş çabaları sayesinde mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ben de hekimim, gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım" dedi.
#İstanbulİstanbul'da Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar (41), mesaisine giderken kalp krizi geçirdiğini anlayıp aracını acil servise sürdü. Sitar, acil servisin girişinde yere yığıldı. Sitar, hastanedeki ekip arkadaşları tarafından nefes nefese bir mücadeleyle hayata döndürüldü. Şiddetli kanamaya rağmen hayata tutunan Sitar, "Ekip arkadaşlarımın müthiş çabaları sayesinde mucizevi bir şekilde hayatta kaldım. Ben de hekimim, gördüğüm en ağır kalp krizi vakasıyım" dedi.
#İstanbulSalgınla birlikte son iki yıldır estetik cerrahi işlemlerine talep arttı. Estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer ve Op. Dr. Betül Ak, 2022’de öne çıkacak uygulamaları anlattı. Kaş ve göz kenarları yukarı kalkıyor, yüz ovalleri belirginleşiyor... Popo operasyonları da çok popüler.
#EstetikElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon Muskİdrar kaçırma veya tıbbi adıyla üriner inkontinans her türlü istemsiz ve kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozduğu gibi sürekli ıslaklık, tahriş ve kötü koku endişesi kişide ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. İdrar kaçırma görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenir.
#İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi EdilirGüzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#GazetehaberleriYüksek tansiyon hastası Ayhan Gökgöz’e (58), 4 yıl önce karın bölgesinde bulunan aort damarında genişleme (anevrizma) olduğu söylendi. Gökgöz'ün karnındaki anevrizmanın çapı, aradan geçen sürede futbol topu büyüklüğüne ulaşması sonrası ameliyat edilerek değiştirildi. Dr. Mustafa Mert Özgür, 'Damarın çapını söylediklerinde inanamadım. Normalde iki, üç santim olması gereken damarın çapı 15 santime ulaşmış. Karnında saatli bombayla yaşamış.' dedi.
#İstanbulTiroid hastalıklarının vücuttaki birçok organ gibi gözler üzerinde de olumsuz etki yaratabildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Yasin Özcan tedavi olunmadığı sürece kalıcı görme kaybına neden olabilecek ciddi göz sorunlarıyla karşılaşılabileceğinin altını çizdi. Özcan, özellikle ameliyat sonrası göz muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini belirtti.
#Dr. Öğretim Üyesi Yasin ÖzcanEn sık görülen fıtık sorunları nelerdir? Kimler daha çok bu probleme maruz kalırlar? Fıtık konusunda dikkat edilecek noktalar nelerdir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir bel fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel FıtığıDoç. Dr. Ahmet İnanır, “Fazladan 50 kilogramlık bir ağırlığın gün boyunca taşınması bel omurları arasındaki disklerde, bağlarda, kaslarda, eklemlerde kronik zorlanmaya ve bozulmaya yol açar. Ayrıca 50 kilogram fazla kilosu olan bir insanın eğilerek bir kalemi alması durumunda dahi bele en az 250 kg ekstra yük binmektedir” dedi.
#Obezite