Güncelleme Tarihi:
‘ALTERNATİF BULMAK ZORUNDAYIZ’
Mevcut sistemde vücut ile cihazı bağlamak için iki parmak kalınlığında kablonun vücut dışına çıktığını, bu nedenle de hastanın hayat kalitesinin düştüğünü anlatan Dr. Gürsoy, şunları söyledi: “Ben bu nedenlerle 10 yıldır yeni yapay kalp üzerinde çalışıyorum. Şimdi inşallah 2022-2023 yıllarında yeni yapay kalbimizi kablosuz, gürültüsüz olarak üretmeyi hedefliyoruz. İnşallah geliştirdiğimiz yapay kalbi 10-15 yılda çalıştırabilmeyi başarabilirsek, bence kalple alakalı nakle ihtiyaç kalmayacak. 60’lı yıllarda çalışan hocalarımız da bu vizyonla yola çıkmışlar ama zaman el vermemiş. Maalesef birçoğu vefat etti. Ama onların birikimiyle beraber biz de bir şey yapmaya çalışıyoruz ve olacaktır. Çünkü teknik imkânlar şimdi daha çok. Maddi imkânlar da biraz daha olursa, bu iş olacak, eminim bundan. Mevcuttaki yapay kalbin takıldığı hastalar 7 kilogram ağırlığındaki bir çantayla yaşamak zorunda. Bu hastalar için çok büyük bir problem. Bu devirde yapay zekâ üzerine konuşuyoruz, arabaları neredeyse uçuruyoruz ama tam sessiz bir yapay kalp üretemedik. Bu çok kötü bir şey. Özellikle diğer meslektaşlarım sol destekli kalple yetiniyor. Çoğu hastaya da bir yararı oldu, oluyor, erken teşhis çok önemli ama çoğu hastamız da hem sağ hem sol yetmezliği yaşayan hastalarımız biraz yolda kalıyor. Organ bağışı da az olunca bu hastalara bizim artık alternatif bulmak görevimiz.”
2023’TE TAKMAYI PLANLIYORUZ
“Üzerinde çalıştığımız yapay kalbi daha insana takmadık. Bu yapay kalbin hastalara da takılıp sürecin izlenmesi gerekiyor. İnşallah 10 sene sonra nereye gideceğimiz daha çok belli olur. Biz bir insana bu yapay kalbi takalım gerisi gelecektir diye düşünüyorum. Geliştirdiğimiz bu yapay kalbi 2023’te ilk insana takmayı planlıyoruz. Tabii biz yapay kalbi tüm vücuda yerleştirmek istediğimiz için bizde kablo olmayacak. Umduğumuz gibi giderse kalp nakli tamamen ortadan kalkar.”
‘PES ETMEDEN YOLA DEVAM’
“Bunların üretilmesi de bir maliyet istiyor. Bizim de vizyonumuz bunları ucuza mal etmek. Mutlaka ilk başta pahalı olacaktır ama ne kadar çok yaparsak o kadar da ucuzlayacaktır. Bir kalp nakli olması gereken hastamızın çok fazla ve pahalı ilaçlara ihtiyacı var. Bir yapay kalpli hastanın sadece tansiyon ve kan sulandırıcı ilaçlara ihtiyacı oluyor. Eğer pompa arıza yaparsa hemen değiştirebiliriz. Ayrıca bir kalp için, başka birinin ölmesini beklememize de gerek kalmayacak. Türkiye’de de çok değerli hocalarımız var. Onlarla da irtibat halindeyim. Türkiye’deki hocalarımızla bir araya gelmeyi, birlikte bir şeyler yapabilmeyi ben de çok isterim. Yapay kalp çalışmalarım konusunda kesinlikle pes etmeden yola devam edeceğim. Türkiye’ye hizmet etme konusunda her zaman hazırım. Sadece ben değilim, benim gibi yüzlerce insan var. Buradan Avrupa çok yüksekte görülebilir ama bence eğitim seviyesi Türkiye’de de çok iyi.”