Ortadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıBelki dünya üzerinde hatırı sayılır miktarda insana göre kraliyet ailelerinin, tarihin tozlu sayfalarına karışmasının zamanı geldi de geçti bile. Ama durum hiç öyle değil. Medeniyetin merkezi olarak kabul edilen Avrupa'da çoğunluğu olmak üzere varlıklarını sürdüren bu ailelerin üyeleri, bütün karşı çıkanlara rağmen Hollywood ünlülerini bile geride bırakacak derecede ilgi çekiyor.
#Kate MiddletonCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da "Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllık 37 milyar dolar ihracatımız olan, 1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde rekabet gücümüzü sürdürmeyi önemsiyoruz. Üretim ve istihdamı korumak için 2025 yılı ocak ayında KOSGEB eliyle İstihdamı Koruma Programı başlatıyoruz. Bu sektörlerde 2024 yılının son aylarındaki istihdam düzeyini 2025 yılında koruyan KOBİ'lere çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBu kentte kutup ayıları her an her yerden çıkabilir. Öyle ki, her mekânda her duvarda kutup ayılarına karşı uyarılar yer alıyor. Dünyanın kutup ayısı başkenti olarak bilinen kent, bu özelliği ile her yıl binlerce ağırlıyor ve ölümcül ama bir o kadar da sevimli canlıları yakından görmek isteyenlere özel turlar düzenleniyor.
#Kutup Ayısı BaşkentiSmarties Next! Conference, etkinliğine, pazarlama sektöründen 1300’den fazla profesyonel katılım gösterdi. Konferansta, yapay zeka, veri gizliliği, sürdürülebilirlik ve e-ticarette kişiselleştime gibi güncel konuların yanı sıra, sosyal medya stratejileri ve deneyim pazarlaması gibi konular öne çıktı.
#Smarties Next! ConferenceMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziKARADENİZ Holding’in Afrika ülkelerinin kaderini değiştirecek hamleyi dede Rauf Osman Karadeniz 1948 yılında atmış. O yıl kurulan şirket, ağır sanayi ve kaynak ekipmanları ticaretiyle uğraşıyordu; sonrasında ise ana faaliyet alanı olarak enerjiyi belirlemiş.
#KARADENİZ HoldingÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat KurumMeclis Çocuk Hakları Komisyonu’na sunum yapan Prof. Dr. Murat Okçu, üretken yapay zekânın çocuklara yönelik cinsel istismarla mücadeleyi giderek zorlaştırdığını anlattı. Okçu, şu anda dünya nüfusunun yüzde 40’ının düzenli olarak yapay zekâyı kullandığını ve son bir yılda dünyada 300 milyon çocuğun çevrimiçi cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.
#Meclis Çocuk Hakları Komisyonu’Genetik bir bağ doku bozukluğu olan Marfan sendromu hastası Mehmet Kenger'e, iş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak verdiği masaj paketi sayesinde hayatı kurtuldu. Boyun ağrıları için gittiği masaj salonunda, masörün karnındaki şişliği fark etmesi üzerine doktora giden Kenger'de ölümcül aort anevrizması (baloncuk) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 2 santim olması gereken aort damarının çapı normalin dört katına çıkmış, böbreklerini de tehdit eder hale gelmişti. İstanbul'a gelen Kenger, Prof. Dr. Mete Gürsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında böbrekleri özel bir solüsyonla korunan Kenger, diyaliz hastası olmaktan da kurtuldu. Mehmet Kenger, 2015 yılında da annesini doktora götürdüğünde onun ısrarıyla gittiği kalp kontrolünde aynı hastalıktan ameliyat olduğunu, yine tesadüfen hayatının kurtulduğunu söyledi.
#Aort AnevrizmasıGenetik bir bağ doku bozukluğu olan Marfan sendromu hastası Mehmet Kenger'e, iş arkadaşlarının doğum günü hediyesi olarak verdiği masaj paketi sayesinde hayatı kurtuldu. Boyun ağrıları için gittiği masaj salonunda, masörün karnındaki şişliği fark etmesi üzerine doktora giden Kenger'de ölümcül aort anevrizması (baloncuk) olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 2 santim olması gereken aort damarının çapı normalin dört katına çıkmış, böbreklerini de tehdit eder hale gelmişti. İstanbul'a gelen Kenger, Prof. Dr. Mete Gürsoy ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında böbrekleri özel bir solüsyonla korunan Kenger, diyaliz hastası olmaktan da kurtuldu. Mehmet Kenger, 2015 yılında da annesini doktora götürdüğünde onun ısrarıyla gittiği kalp kontrolünde aynı hastalıktan ameliyat olduğunu, yine tesadüfen hayatının kurtulduğunu söyledi.
#AdanaYapay zeka botu olarak geliştirilen ve Türkiye’nin ilk yapay zeka influencerı olma yolunda ilerleyen 24 yaşındaki ‘Derin Yılmaz’, bir içerik pazarlama ajansında çalışıyor. Z kuşağı olarak tanımlanan ve 1995 ile 2009 yılları arasında doğmuş olan yeni neslin ilgi duyduğu iş alanlarından birinde görev alan Derin Yılmaz, ‘Yapay zeka bizi işsiz mi bırakacak?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi. Büyük bölümü halen lise ya da üniversite öğrencisi olan z kuşağı, sosyal medya ve dijital pazarlama alanlarında iş bulmayı planlarken, yapay zeka Derin yaklaşık bir ay önce bir dijital içerik ajansında işe başladı. Ancak Derin, “Yapay zeka olarak, iş dünyasında insanların yerini almaktan ziyade onları desteklemenin ve işlerini kolaylaştırmanın bir parçasıyım” diyor.
#ChatgptBağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yaptıkları otonom araç ve dronlarla geleceğin araç teknolojisini okullarına getiriyor. Öğrencilerin otonom kara araçları, Togg ve Tesla gibi hareket halindeyken otomatik kararlar alabiliyor. Hürkuş, Anka ve Solobilim adındaki dronlar ise saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bu araçlar katıldıkları son yarışmada birincilikten dördüncülüğe kadar bir çok ödülün sahibi oldu.
#Abdurrahman Ve Nermin Bilimli Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiKimi insanlar vardır sadece isimleri yeterlidir. Güven uyandırırlar. Yılların istikrarı, emeği, disiplini, yaşamın tüm iniş ve çıkışları karşısında mesleklerini avuçlarının içlerinde, başlarının üstünde tutarak ayakta durmalarının sadece ufak bir sonucudur güven. Türkiye’nin en güvenilen, sevilen, sayılan başarılı oyuncusu Selçuk Yöntem ile bir araya geldim. Unutulmayan dizilerden Aşk-ı Memnu’ya “Adnan” karakteri ile hayat veren, 6 yıldır aralıksız sahnelenen Amadeus’ta oynayan, içinde yer aldığı her projeyi sırtlanarak başarıyı garantileyen sanatçı-oyuncu Selçuk Yöntem ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de tüm merak ettiklerimi sizler için sordum. İlham almanız dileğiyle...
#Sponsorlu İçerikKimi insanlar vardır sadece isimleri yeterlidir. Güven uyandırırlar. Yılların istikrarı, emeği, disiplini, yaşamın tüm iniş ve çıkışları karşısında mesleklerini avuçlarının içlerinde, başlarının üstünde tutarak ayakta durmalarının sadece ufak bir sonucudur güven. Türkiye’nin en güvenilen, sevilen, sayılan başarılı oyuncusu Selçuk Yöntem ile bir araya geldim. Unutulmayan dizilerden Aşk-ı Memnu’ya “Adnan” karakteri ile hayat veren, 6 yıldır aralıksız sahnelenen Amadeus’ta oynayan, içinde yer aldığı her projeyi sırtlanarak başarıyı garantileyen sanatçı-oyuncu Selçuk Yöntem ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de tüm merak ettiklerimi sizler için sordum. İlham almanız dileğiyle...
#1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİG TECH takımı, dostu düşmanı ayırt edebilen ve atış kararını kendi verebilen bir yazılım geliştirdi. ‘Agile Hunter’ adındaki bu sistem, İtalya’nın başkenti Roma’da 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları-Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu.
#İTÜ