İsrail ve Hamas arasındaki savaş Orta Doğu’yu kan gölüne çevirdi. Son olarak Gazze’de hastane bombalayan İsrail’in saldırılarında sivil ölümler giderek artarken, sanat dünyasının ünlü isimleri bu zulme sessiz kalamadı. Türkiye’den çok sayıda sanatçı, sosyal medya üzerinden “Savaşı durdurun” çağrısı yaptı.
#Ünlülerden Savaşa TepkiDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Yunanca kökenli bir sözcük olan lirik kelimesinin sözlük anlamı lir çalınan şarkı ya da okunan şiirdir. Ancak bu kelime günümüzde, özlem, aşk, ayrılık acısı gibi duyguların anlatıldığı manzum eserler için kullanılır. Divan edebiyatı nazım biçimleri arasında yer alan gazel, kaside, terkibibent ve muhammes lirik şiirlere örnek olarak gösterilebilir. Lirik şiir nedir? Özellikleri nelerdir? Lirik şiir yazan önemli şairler ve örnek şiirlerle birlikte detayları derledik.
#Lirik Şiir Nedir?Yannis Ritsos yaşamanın bitmeyen umut düzeni ve istenciyle doludur. Ve bütün baskıcı rejimler, şairin elinden bunu almak için ellerinden geleni yaparlar. Şair zaman zaman sendelese de temsil ettiği imgesel enerjide bir azalma olmaz. Ritsos’un direnci şiirsel akışın gücüne dönüşür.
#Yannis RitsosSamuel Beckett’in ikonik fotoğrafıyla belleklerde yer eden Lütfi Özkök, Nâzım Hikmet’ten René Char’e, Sait Faik’ten Albert Camus’ya, Henry Miller’dan T.S. Elliot’a efsane edebiyatçı portreleriyle İstanbul Modern’de. Ömrünü fotoğrafa ve edebiyata adayan Özkök, çektiği sanatçı portreleriyle dünya fotoğraf dağarcığında unutulmayacak bir yer edindi.
#Lütfi ÖzkökŞair Yannis Ritsos’un 1966’da Atina’da başlayıp 1976’da Sisem’de tamamladığı dramatik bir üslupla yazdığı şiirden esinlenerek oyun haline getirilen ‘İsmene’, Semiha Berksoy Opera Vakfı’nda sahnelenmeye devam ediyor. İsmene isimli prensesin monoloğu şeklinde kurgulanan tek kişilik oyunda Almıla Uluer (36), geçen sezon sonunda Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu ve Çırağan Lions Kulübü XVII. Türkan Kahramankaptan Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu ödüllerini almıştı. “Tek başıma oynamaktan çok, İsmene’nin bizatihi kendisi beni zorladı. Ritsos’un bu felsefi metnini anlatabilecek kadar iyi anlamak için bir yüksek lisans öğrencisi gibi felsefe, edebiyat, tarih ve sanat tarihi çalıştım” diyen Uluer’le oyunu konuştuk.
‘Garip’ ya da ‘ucube’ gibi anlamlarla Türkçeye çevrilebilecek bir kelime ‘kuir’. Eskiden özellikle erkek eşcinsellere hakaret etmenin yollarından biriydi ne yazık ki... Günümüzdeyse politik bir kimliği ifade ediyor... Kuir teorisi, politikadan sanata, heteroseksist ideolojinin içinde olduğu alanlarda, zevk alma ve vermeyi engelleyen her türlü düşünce, kişi ve kurumla mücadele ediyor. Peki, nasıl oldu da böyle bir terimin festivali doğdu...
Tiyatro tarihinde eşsiz bir yere sahip isimlerinden olan Zeliha Berksoy, bugünlerde kendini annesi Semiha Berksoy adına kurulan vakfa adamış durumda. Bir yandan da oyunlar sahnelemeye, genç tiyatrocular yetiştirmeye devam ediyor tabii. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’dan farklı olarak, Devlet Tiyatrolarının gerekliliğine inanıyor. Ne de olsa orada başlamış sanat yaşamına.