VW kısa adıyla tanınan Volkswagen (Halk otomobili), yıllardır dünya genelinde otomotiv sanayinde ilk sıralarda yer almaktadır. 1936 yılının sonlarına doğru ‘Kaefer’ (Kaplumbağa) olarak bilinin ilk VW’ler sokaklarda görülmeye başladı. Merkezi, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover yakınlarındaki Wolfsburg’da olan Volkswagen Group, 17 Avrupa ülkesinde, Amerika, Asya ve Afrika’da 10 ülkede 114 tesiste üretim yapmaktadır.
#Almanyaİsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Gülerşan, “Ticari gemiler limanlarda bekliyor. İnşaatlardaki işçiler güvenlik nedeniyle çalışmıyor. Sokakta market, eczane, birkaç kafe ve bankalar hariç hayat durmuş durumda. İsrail halkı savaş istemiyor” dedi.
#Ovi GülerşanTürkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı Nazım Kanpolat, sektörde özellikle İstanbul merkezli üreticilerin iş gücünde ciddi sıkıntı yaşandığını söylerken, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen, Türkiye'de yaşayan göçmenlerin üretime ve istihdama dahil edilmesi gerektiğini savundu.
#TİGSADAlmanya’ya yabancı iş gücü göçü İtalyan ‘misafir işçiler’le (Gastarbeiter) 1955 yılında başladı. 1961 yılından itibaren de Türk iş gücü göçü. Almanlar “Nasıl olsa birkaç yıl sonra dönecekler”, ‘misafir işçiler’ de “Nasıl olsa birkaç yıl çalışıp döneceğiz” diye düşündüler.
#AlmanyaÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, çay tarımında çalışan yaklaşık 40 bin yabancı uyruklu işçinin koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapıları kapalı olunca bu yıl da ülkeye gelememesi nedeniyle üreticilerin, ailece bahçeye girerek, hasada başladıklarını söyledi.
#RizeDoğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde, koronavirüs tedbirleri ile birlikte üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçü başladı. Prof. Dr. Faruk Aydın ülkeye kaçak giren bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye ulaşıp çay tarımına dahil olmaya çalıştıklarını belirterek, “Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım” dedi. Öte yandan salgın nedeniyle sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye giriş izni verilmeyecek.
#ÇayAvrupa’daki Türk gazeteciliğinin ustalarından, örnek gazeteci Dr. Mehmet Aktan, için Türkiye’de toprağa verilmesinden bir gün sonra Köln’deki kültür merkezi ‘Alte Feuerwache’de bir anma töreni gerçekleştirildi. Meslektaşları, büyük çoğunluğu WDR Köln Radyosu ve Deutsche Welle’den olmak üzere çalışma arkadaşlarıyla, dostları tarafından yapılan anmada onun eksikliğinin hep hissedileceği, örnek kişiliği, kibarlığı, mütevazılığı, mesleğine düşkünlüğü, çalışkanlığı, titizliği konuşuldu. Onunla ilgili anılar anlatıldı ve hastalığının ağırlaşması üzerine yerleştirildiği bakımevindeki son yılları konuşuldu.
#Deutsche WelleMilliyet, Hürriyet, Doğan Haber Ajansı, WDR Köln Radyosu, Deutsche Welle ve TRT’de görev yapan gazetecilerin abisi Mehmet Aktan’ın cenazesi Türkiye’ye gönderildi. Almanya’nın Köln kentinde vefat eden Aktan’ın cenazesi Bursa’da toprağa verilecek.
#Mehmet AktanCumartesi günü Berlin büromuzdan Ali Varlı aradı. “Ağbi, Mehmet Aktan vefat etmiş” dedi. Mehmet Aktan bir süredir hastaydı. Köln’de bir bakımevinde yatıyordu. Sağlık haberini hep onunla yakından ilgilenen Hürriyet gazetesi Köln eski temsilcisi Tuncay Yıldırım’dan alıyorduk. Böyle bir acı haberi bekliyorduk. Ama ne kadar hazırlıklı olursanız olun, her zaman erkendir ölüm.
#Mehmet AktanYıllarca Almanya’da Günaydın ve Tercüman gazetelerinin muhabiri olarak çalışan, daha sonra Anadolu Ajansı’nda muhabir olarak Bonn’da, temsilci olarak da Berlin’de görev yapan Hakkı Akduman’ı emekli olduktan sonra yaşamaya başladığı Antalya’daki evinde çıkan bir yangında, Aralık 2015’te 63 yaşında kaybettik.
#Hakkı AkdumanDanimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?
#DönerHıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Carsten Linnemann, geçen hafta verdiği bir demeçte, “Hemen hemen hiç Almanca konuşamayan ve söyleneni anlamayan bir çocuğun ilkokulda yeri yoktur. Böyle durumlarda ‘okul öncesi mecburiyeti’ uygulanmalı, gerekirse ilkokula başlaması ertelenmeli” şeklinde bir açıklama yaptı.
#Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU)Almanya’ya yabancı iş gücü göçü 1955’te başladı. O zamanlar ‘Gastarbeiter’ olarak nitelenen ilk ‘misafir işçiler’ İtalya’dan geldi. 1960’da Yunanistan ve İspanya, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1965’te Tunus ve 1968’de de eski Yugoslavya ile imzalanan anlaşmalar yoluyla yüz binlerce ‘misafir işçi’ Almanya’ya geldi.
#Ahmet Külahçı