Bilim insanları, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ile büyük bir kara deliğin iki yıldızı nasıl yok ettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu düzenli patlamaların kara deliklerin etrafındaki cisimlerin yaygınlığını ve mesafelerini ölçmek için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
#Kara DelikSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıAkkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında bulunan kimya atölyesinde gazların analizini yapmak ve endüstriyel yağların kontrolünü sağlamak üzere tasarlanmış bir gaz ve yağ laboratuvarı faaliyete geçti. Laboratuvar, proses gazların ve endüstriyel yağların operasyonel testlerine uygun olarak tasarlandı.
#AkkuyuBeril taşı, içerdiği değerli minerallerle, görüntüsü ve parlaklığıyla ilgi gören taşlardan biridir. Takı ve süs eşyası olarak kullanılmasının yanı sıra insan sağlığına olan faydası sayesinde alternatif tıpta değerlendiriliyor. Beril taşı nedir, özellikleri ve faydaları nelerdir hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.
#Beril TaşıABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, tüm dünyada bilinen adıyla NASA, yaptığı uzay çalışmalarıyla dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. İlk olarak geçen mayıs ayında bir kara deliğin sesini kaydettiğini açıklayan NASA, şimdi bir de bu sesi geliştirdi ve hatta müzik parçalarına yapıldığı gibi remiksledi ve yeniden paylaştı…
#NASABilim alanında çalışma yapmış olan herkesin insanlığa küçükte olsa bir katkı sağladığı bilinmektedir. Hatta bazı icatlar şu an günümüzde hayati öneme sahip olarak dikkat çekmektedir. Wilhelm Conrad Röntgen neyi buldu ya da icat etti? Wilhelm Röntgen buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#Wilhelm Conrad RöntgenDünyaca ünlü olan kişilerden biri Nikola Tesla özellikle keşifleri ve icatları ile tanınmaktadır. Son dönemde oldukça kişi tarafından araştırılan bu isim çeşitli kaynaklar üzerinde icatların adamı olarak da bilinmektedir. Adı geçen bu kişi pek çok yeniliğe imza atmış kişilerden biri olarak tanınmaktadır. Özellikle sosyal medya üzerinde yaygın bir şekilde video ve fotoğraf paylaşımlarının yapıldığı Nikola Tesla kimdir, neyi buldu ya da icat etti, bilime katkıları nelerdir sizler için derledik.
#SözlükFloroskopi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Floroskopi nedir öğrenebilir nasıl çalıştığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Floroskopi nedir? Nasıl çalışır ve ne kadar sürer? Floroskopi neden çekilir ne işe yarar? İşte, detaylar.
#FloroskopiGümüşhane'nin Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısında tahrip olan Dipsiz Göl'de, Jeomorfoloji Derneği'nce bilimsel inceleme raporu hazırlandı. Dipsiz Göl'ün 'nivasyon sirk gölü' olduğuna yer verilen raporda, göl tabanındaki tahribat nedeniyle alınan örneklerden sağlıklı veri elde edilemediği ve yaş ile kökeninin belirlenemediği kaydedildi.
#GümüşhaneRadyasyon tedavisi, yetersiz kalori ve protein alımına katkıda bulunabilecek birçok yan etkiye neden olabilir. Bu yan etkiler arasında iştahsızlık, tat değişiklikleri veya tat alamama, ağrılı çiğneme ve yutma görülebilir. Tedaviden önce Radyasyon zehirlenmesinin etkilerinden ve belirtilerinden bahsetmek gerekmektedir. Peki, Radyasyon zehirlenmesi nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkŞair, romancı ve biliminsanı Agustín Fernández Mallo, İspanya’da yeni bir akım başlatan avangard romanı ‘Nocilla Rüyası’nda şehirden şehre, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya sıçrayarak çöpleşen ve hurda yığınına dönüşen modern hayatın panoramik bir duvar resmini çiziyor. Şiir ile bilimi, popüler kültürle edebiyatı şaşırtıcı imgelerle kurguya dönüştüren deneysel bir roman.
#Nocilla RüyasıOksalik asit, etilen glikol (“antifriz”), glioksilik asit veya askorbik asit (C vitamini) metabolizması ile üretilebilir. Toz oksalat arıcılıkta arı akarı ile mücadelede pestisit olarak kullanılır. Peki, oksalat nedir, böbrek taşı için faydalı mıdır detayları ile derledik.
#OksalatGünümüz dünyasında, kemik iltihabı en yaygın sakatlık nedenidir. Dünya çapında 20 milyondan fazla kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Kemik iltihabı, hemen hemen tüm yaş gruplarında ve cinsiyette bulunan çok yaygın bir hastalıktır. Bireylerin fiziksel olarak aktif olmasını çok zorlaştırmaktadır. Peki, kemik iltihabı tam olarak nedir detayları ile derledik.
#Kemik İltihabıDünya üzerinde aklını kullanabilme becerisine sahip yegane varlık insandır. İnsanın bu özelliği ona pek çok şey katmaktadır. Zaman ilerledikçe katılan şeylerden en önemlisi teknoloji olmaktadır. Teknolojiyle beraber tıp dünyası da ilerlemekte ve gelişmektedir. Hayatımıza giren tomogrofi kavramının ne olduğunu detaylarıyla sizler için derledik.
Ülkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Genel bir durum olarak farklı muayeneler sırasında fark edilmekte olan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Parankim ya da parankimal oluşumların farklı etkileri oluşabilmektedir. Bu durumların incelenmesinde ve testlerin yapılması gerekmektedir. İyi huylu ve kötü huylu olma seçenekleri bulunmaktadır. Bu nedenle nodüllerin incelenmesi ve biyopsi ihtiyacı olabilmektedir. Parankimal oluşumların akciğer kanserine etkisi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Parankim NedirGünümüzde hastalıkların belirlenmesinde ve tedavi edilmesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle de elektronik görüntüleme cihazları bu işlemler için önemli bir yere sahiptir. Röntgen nedir ve nasıl çalışır? Röntgen neden ve nasıl çekilir? Röngen kim tarafından bulunmuştur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Röntgen Nedir Ve Nasıl Çalışır?Günümüzde pek çok hastalığın nedenini ve sonuçlarını anlamak için doktorlar Toraks BT tasaması istemektedir. Bu yüzden hastaların çoğu bu tarama yöntemi hakkında bilgi edinmek istiyor. Bu konuda araştırma yapanlar için Toraks BT taraması hakkında tüm detayları derledik.
#Toraks BT Nedir?Lavman, bağırsakların boşaltımı için yapılan ilaçlı ya da muayenesi rektuma gaz ya da sıvı gönderilmesi işlemi olarak bilinir. Bağırsağı temizlemek amacıyla kullanıldığı zaman, dışkıda bulunan su miktarının arttırılması için dışkının vücut içerisinden dışarıya atılmasını sağlar. Lavman tüpü ucu genişledikten sonra ucu rektumu genişletir ve solüsyon verildikten 2 ila 5 dakika arasından sonra oluşan hareketlenmeler sonucunda boşaltım işlemi sağlanmış olur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lavman Nedir Ne İçin Kullanılır Ve Nasıl Yapılır?Geride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.
#Bilim