Floroskopi nedir? Nasıl çalışır ve ne kadar sürer? Floroskopi neden çekilir ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

Floroskopi nedir Nasıl çalışır ve ne kadar sürer Floroskopi neden çekilir ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 00:01

Floroskopi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Floroskopi nedir öğrenebilir nasıl çalıştığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Floroskopi nedir? Nasıl çalışır ve ne kadar sürer? Floroskopi neden çekilir ne işe yarar? İşte, detaylar.

Haberin Devamı

Floroskopi, X ışını kullanılarak çekilen bir makinedir. Floroskopi idrar yolu, sindirim sistemi ya kadın üreme organlarını incelemek için kullanılır.

Floroskopi Nedir?

Floroskopi, günümüzde sıkça kullanılan ve vücudun birçok bölümünü incelemeye yarayan makinedir. Genellikle idrar yolları, sindirim sistemi ve daha birçok bölümün incelenmesi için Floroskopi kullanılır.

X ışınları kullanılarak inceleme yapılan Floroskopi ilaçlar ile boyanarak normal makineler ile görülmeyen kontrast maddelerin görülmesini sağlar. Çekim öncesinde hastaların tüm kıyafetleri çıkarılır ve hastane önlüğü giymeleri istenir. Hamilelere ve alerjisi olan kişilere ise Floroskopi çekilmez. Çekimden sonra ise sonuçlar doktor tarafından incelenir ve gerekli tetkikler ile incelemeye devam edilir.

Haberin Devamı

Nasıl Çalışır ve Ne Kadar Sürer?

Radyoloji doktoru ya da radyoloji teknisyeni tarafından yapılır. Hastaların makatına bir tüp ya da sonda yerleştirilir ve önce kontrast madde sonrasında ise hava verilir. Daha sonra hastalar kendi etraflarında dönerler ve ilaç ile havanın birbirine karışmasını sağlarlar. Sonrasında kalın bağırsak ekranda izlenir ve çeşitli pozisyonlar ile birçok film çekilir. Çekim sırasında farklı pozisyonlardan kalın bağırsağı görmek için hastaların farklı pozisyonlar alması istenebilir.

Verilen hava sonucu hastaların ağrı ya da tuvalet ihtiyacı hissetmesi normaldir. Verilen ilaç ile beraber tüm çekimler yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamlanır. Floroskopi ile en sık incelenen organlar arasında kadın üreme organları, idrar yolları, ince bağırsaklar, üst sindirim sistemi ve kalın bağırsak vardır. Hastaların tetkik öncesi 2 gün boyunca sulu gıdalar alması istenir. En az 12 saat öncesinden ise aç kalmaları gerekir. Bu sayede sistemler ve kalın bağırsaklarda temizlenme imkanı bulunur.

Florokopi Neden Çekilir Ne İşe Yarar?

Floroskopi, bir tanı ve görüntüleme yöntemi olarak kabul edilir. Başlı başına bir muayene olmamasından dolayı mutlaka doktor tarafından istenmesi gerekir. Kas, kemik ve eklem gibi bölgelerin görüntülenmesi ile mide, akciğer ve kalp organları detaylı bir şekilde incelenir. Uzman kişiler tarafından uygulanması birçok hastalığın nedenini bulmak için gereklidir. En önemli avantajlarından biri ise eş zamanlı bir şekilde canlı olarak görüntüleme imkanı sağlıyor olmasıdır.

Haberin Devamı

Organlardaki duvar yapısını, damarlardaki kan akışını ve farklı birçok alandaki organlarda da detaylı bir inceleme alanı sağlar. Tedavi yönteminde doğru bir sonuca ulaşmak için Floroskopi önemli bir yere sahiptir. X ışını kullanılarak görüntüleme sağlandığı için kanser oluşumu için risk oluşturur. Bu nedenle çok fazla tercih edilmese de oldukça tercih edilen yöntemlerdendir. Bu sayede tüm organlar detaylı bir şekilde incelenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!