Kraliyet ailesindeki gelişmeler Londra turizminin çok işine yaradı. Biz de dünyanın dört bir yanından giden turistlerin uğrak noktası olan şehirdeki Türk restoranlarını gezdik. Kendi Londra’nızı bulmanız için şovlardan kitapçılara ve konaklama önerilerine kısa bir rehber hazırladık.
#LondraPrens Harry birkaç gün önce piyasaya çıkan, ilk cinsel ilişkisinden uyuşturucu kullanımına pek çok kişisel konuyu anlattığı otobiyografisiyle hayatı boyunca içinde tuttuğu ne varsa ortaya döküverdi. Tabii karşılığında 20 milyon dolar aldığı kitapta yalnızca kendine dair itiraflar yok. Kraliyet ailesine dair suçlamalar da var… Kitap daha ilk günden satış rekorları kırsa da İngiliz halkının drama çekecek hali kalmamış gibi görünüyor.
#Prens HarryÇocuklar nisan sonuna kadar evde ve eğitimleri ‘uzaktan eğitim’ modeliyle devam ediyor. Bazı çocuklar EBA TV izliyor ve eba.gov.tr’yi takip ederek ders çalışıyor, bazıları da kendi okullarının kullandığı programlar aracılığıyla ilerliyor. Ancak çocuklar hangi sistemle eğitim hayatına devam ederse etsin, uzaktan eğitimde temel derslere ağırlık verildiği için görsel sanatlar, beden eğitimi, müzik ve yabancı dil dersleri ne yazık ki eksik kalıyor. O eksikleri de biz evde, internetin nimetlerinden faydalanarak tamamlayabiliriz.
#KitapAvrupa medyası, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilişinin 20’nci yıl dönümü dolayısıyla ilan edilen ‘2018 Troya Yılı’na büyük ilgi gösterdi. İngiliz seyahat dergisi Timeless Travels kapağında tam sayfa Troya fotoğrafına yer verirken İtalya’nın en önemli arkeoloji dergisi Archeo da Türkiye özel sayısı yayınladı.
#GazetehaberleriElif Şafak’ın son romanı ‘Havva’nın Üç Kızı’ İngiltere’de hem basından hem de okurlardan yoğun ilgi görüyor. İngiliz basınında ‘anlayışlı, zeki, cazibeli’ ifadeleriyle sunulan romanın, tüm dünyada farklılıklara karşı anlayışın azaldığı bir dönemde gündeme gelmesine özellikle dikkat çekiliyor.
#KitapsanatBaşbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkâri ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre’ye kaydırılacağını açıkladı. Yeni anayasa konjonktürü son bir haftadaki gelişmelerle zehirlense de umudunu koruduğunu belirtti.
#DavutoğluElektronik kitap, artık kağıda basılı geleneksel kitabın ciddi bir rakibi. Şu sıralarda yazarlar, yayıncılar, okurlar, fiziksel kitabın ölüp ölmeyeceğini konuşuyor. Elinizdeki küçük bir dijital alete bilgisayardan kitap indirip ekrandan okumak, bazılarına çok uzak geliyor. Ama bilgisayarla büyüyen, ekrana bakmaya alışkın genç nesil için hiç de öyle değil.
Hamdi Koç (46), Shakespeare, Faulkner ve Beckett gibi yazarların eserlerini Türkçe’ye çevirdi. İlk kez 1992’de Çocuk Ölümü Şarkıları adlı romanıyla ismini duyurdu. Bunu Melekler Erkek Olur, Çiçeklerin Tanrısı, İyi Dilekler Ülkesi, Kalpten Parçalar izledi. Bir Eski Kocanın Öğleden Sonrası ise yeni yayımlandı. Hamdi Koç, yazarlığının yanı sıra gezmeyi de çok seviyor. Pek çok şehir gördü ama onu hâlâ en çok etkileyeni Londra. “Çünkü burası bir edebiyat diyarıdır” diyor. Koç, zevkle okuduğu Dickens, Austen, Bronte romanları sayesinde keşfettiği sokakları anlattı.
Uzun yıllar Washington Post, BBC, Times gibi kuruluşların Türkiye temsilciliğini yapan, daha sonra Milliyet Gazetesi’nin köşe yazarları arasına katılan Metin Münir (63) sayısız ülke dolaştı. "Amerika beni hiç etkilemedi, Uzakdoğu ilgimi çekmiyor" diyor. Avrupa eksenli gezmeyi seviyor, 30 yıldır dört mevsim, fırsat buldukça Londra’ya gidiyor. Münir, Londra’nın kışını anlattı.