Kütüphane kalmayacak herkes e-kitap okuyacak

Güncelleme Tarihi:

Kütüphane kalmayacak herkes e-kitap okuyacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2009 00:00

Elektronik kitap, artık kağıda basılı geleneksel kitabın ciddi bir rakibi. Şu sıralarda yazarlar, yayıncılar, okurlar, fiziksel kitabın ölüp ölmeyeceğini konuşuyor. Elinizdeki küçük bir dijital alete bilgisayardan kitap indirip ekrandan okumak, bazılarına çok uzak geliyor. Ama bilgisayarla büyüyen, ekrana bakmaya alışkın genç nesil için hiç de öyle değil.

Haberin Devamı

Türkiye’de bu konudaki hazırlıklar henüz geri. Bazı kurumlar yeni akımı ucundan da olsa yakalamaya çalışıyor. Örneğin www.ideefixe.com, Pan Yayıncılık işbirliğiyle Ahmet İnam’ın “Hayatımızdaki İnce Şeylere Dair” kitabından bölümleri e-kitap olarak yayınladı. www.maksimumbilgi.com, çeşitli araştırmaları e-book haline getirdi. Şu sıralar en aktif çalışan site www.altkitap.com. Murat Gülsoy, Adnan Kurt ve Yekta Kopan tarafından kuruldu. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Gülsoy şöyle anlatıyor: “Yazarlarımız bize bir dosya sunuyor, sözleşme yapıp yayınlıyoruz. E-kitap için tükenmek, eskimek, depolamak gibi bir sorun yok. Yayıncı bulamayan akademik çalışmalar, deneysel edebiyat bir fırsat yakalıyor. Binlercesinin bilgisayardan kolaylıkla indirildiğini görmek yazarlara çekici geliyor. Şimdiye kadar 200 binden fazla kitap indirildi. Sadece e-mail bırakarak istediğiniz kitabı ücretsiz indirebiliyorsunuz. Yazarların kazancıysa prestij ve dünyadaki her okuyucuya ulaşma imkanı.” İşte böyle bir site, bir gün para kazanmanın da yolunu bulursa, dolayısıyla yazarlar da bundan para kazanmaya başlarsa, e-kitabın gerçek çağı başlamış olacak.

Haberin Devamı

EN ÇOK İNDİRİLEN İKİ KİTAP

Altkitap.com sitesinden en çok indirilen kitaplar arasında Cem Uçan’ın Kare, Enis Batur’un Yeryüzü Cehennemi bulunuyor.

Kemal Tırak (28)
TÜRK MALI E-KİTAP KULLANIYOR

MBA yaparken bitirme projem sırasında Walkbook’u keşfettim. Projeyi sürekli yanımda taşımam gerektiğinden elimde hep dizüstü bilgisayar oluyordu.  O sırada Bahçeşehir Üniversitesi’nin e-kitap ürettiğini öğrendim. Çok daha ucuz, 285 dolardı. Onun sayesinde vapurda, ders aralarında, otobüste bitirme projemi okuyabildim. Gözü yormuyor, şarjı da haftalarca gidiyor. Okul bittiği için artık sadece kitap okumak için kullanıyorum. www.maximumbilgi.com, www.altkitap.com ve www.walkbook.net’ten kitaplar ve araştırma dosyaları indiriyorum.  Mp3 çalma özelliği de olduğundan kitabı okurken müzik de dinliyorum. Keşke tüm kitaplar dijitale geçse.

Sarp Övütmen (34 - ticaretle uğraşıyor)
KİTAP TAŞIMAYA SON VERDİM

Sony PRS-505’i geçen yıl satın aldım. Hem seyahatlerde, hem açık havada kitap okumayı seviyorum. İstediğim yere onlarca kitap götürebiliyorum. İnternette gezerken gördüm Sony PRS-505’i ve fazla araştırmadan almaya karar verdim. Bir Sony satış noktasına gittim ama sipariş üzerine bile getiremeyeceklerini söylediler. Sony, e-kitap’ın Türkiye’de tutmayacağını düşünmüş olmalı. Onlar getirtemediğinden İngiltere’ye giden bir arkadaşıma aldırdım. 224 Pound. Kitap satın almak içinwww.waterstones.com, www.ebook.com, www.ebooks.com, www.ebookdictionary.com’u kullanıyorum. Bilimkurgu, fantezi, FRP ve poker kitaplarını tercih ediyorum. Bir de Sony’nin içinde araçla birlikte hediye gelen 100 dünya klasiği var. İşte bu küçük aletin avantajları:
? Kitap okumanın dışında mp3 çalabiliyor, gri tonlarında da olsa iyi çözünürlükte fotoğraf gösteriyor. ? Okurken gözü yormuyor. Ekranına cep telefonlarındaki gibi ekstra bir ışık konulmamış.? Fiziksel kitapta yazı karakteri kötüyse, küçükse okumak zorlaşır. E-kitapta
istediğiniz yazı boyutunu seçebiliyorsunuz. ? Sayfa çevirmek için elinizi oynatmanıza gerek yok. E-kitabın ekranına dokunmanız yeterli. Üşengeçlere ideal!
? İnternetten sipariş verdiğiniz fiziksel kitapların fiyatı yüksek oluyor, gelmesi zaman alıyor. Ama bunda birkaç dakikada istediğiniz kitabı okumaya başlayabiliyorsunuz. ? İnternete bağlanılamıyor ama kartıyla her yerden aktarım yapılabiliyor. ? Kapasitesi 200 MB. En kalın kitaplardan Karamazof Kardeşler bile sadece 10 MB yer kaplıyor. ? Kaldığınız sayfayı işaretleyip, istediğiniz sayfaya hemen geçebiliyorsunuz. Ama klavye olmadığı için not alınıp altı çizilemiyor. ? Mönüsü çok basit. Cep telefonuyla haşır neşir olan herkes kullanabilir. ? Bekleme modunda bile şarjı birkaç hafta dayanıyor.

Haberin Devamı

HER MARKA BİR MODEL GELİŞTİRİYOR
Amazon’un Kindle’ı İki modeliyle 285 bin kitap sunuyor.
Samsung’un Papyrus’u Bu yaz piyasaya çıkacak dokunmatik ekrana sahip
Sony PRS serisi Üç modeli var, kapasitelerine göre ayrılıyorlar.
Fujitsu’nun yeni ürünü Diğerlerinden farklı olarak renkli görüntü sunuyor.
 Walkbook Menüsü Türkçe ve kitaplar için Türkçe karakter desteği var.

YAYINEVLERİ TELİF HAKLARINDAN ENDİŞELİ

İş Bankası Yayınevi Koordinatörü Rengin Karan Eğer Amazon “kindle”ının yoğun tanıtımından vazgeçerse,  kısa vadede çatışmayı basılı kitaplar kazanmıştır diyebileceğiz. Yayınevi olarak bu konuda bir yatırım yapmıyoruz. Yazarlarımızdan da böyle bir talep gelmiyor.
Remzi Kitabevi Dijital yayıncılık, izinsiz kopyalama tehlikesini getiriyor. Basılı kitapların sonu gelmez. Çünkü okur kitabın sıcaklığını her zaman özler.
Can Yayınları sahibi Can Öz Nasıl deri kayışın yerini spor saat aldıysa, e-kitap da bir gün hakim mecra türü olacak. Çalışmamız tamamlanınca, okurlarımız diledikleri kitabı e-kitap formatında da okuyabilecek.
Yapı Kredi Yayınları E-kitap telif haklarıyla ilgili pek çok sorun yaratacak. Bu halledilmediği sürece konu hep tartışmalı kalacak. Yeniliklere her zaman açığız.
Doğan Kitap Pazarlama Direktörü Ayşegül Kirpiksiz Basılı kitaplarda bile korsan büyük sorunken, e-kitabın kopyalanması daha kolay. Yeni neslin alışkanlıkları farklı. Klasik kitap formatı nostalji olabilir. Ama henüz buna karşı aldığımız bir tedbir yok.

Haberin Devamı

Yazarlar ne diyor

Elif Şafak
KİTAP KÜLTÜRÜNÜ ÇAĞIN RİTMİNE UYDURMAK LAZIM

Edebiyat çevrelerinde “dijital kitap çıktı mertlik bozuldu” gibi bir yaklaşım var. Ama dijital kitap illa da olumsuz değil. Kitap okumayı yaygınlaştıran ve kitap kültürünü çağın ritmine uyduracak bir gelişme. Tabii ki kitabın kokusu, dokusu bambaşka. Kitap almaktan vazgeçmemek şartıyla okumak için teknolojik bir cihaz kullanabilirim. Yolculuklarda okumak, geniş sayıda kitabı yanında götürebilmek gibi nice avantajı var.

Hamdi Koç
YENİ KİTABIMIN DİJİTAL VERSİYONU OLSUN İSTERDİM

E-kitap Türkiye’de satılmadığı için üzülüyorum. Ben de iphone ve ipod touche’ıma istore’dan kitap indiriyorum. Birkaç dolara pek çok kitap satın aldım. Jane Austen’in cebimde olması mükemmel bir duygu. Yeni çıkan kitabımın iphone’a indirilmesini isterdim ama kimse uğraşmaz, tuhaf tuhaf bakar diye teklif bile etmedim. Gerçi fiziksel kitap almaktan asla vazgeçmem. Kitaba dokunmak, kütüphane sahibi olmak başka bir şey.

Haberin Devamı

Ahmet Ümit
BİR ZAMANLAR DA TABLETTEN KİTABA GEÇİLMİŞTİ

İlk destanlar da tabletlere yazılmıştı ama artık kitaplardan okuyoruz. Önemli olan insanlığın sanata, edebiyata duyduğu ilginin eksilmemesi. Tabii bir roman okurken ekranı kullanmak lezzetsiz olur. Kitabın kokusu, elinizde tutma duygusu başka bir his. Ama bu bir alışkanlık. Şimdiki nesil bilgisayarla büyüdüğünden ileride bu tür araçlar onlara daha sıcak gelebilir.

İlber Ortaylı
ALIŞKANLIĞIMDAN VAZGEÇMEM

Basılmış kitap olmazsa okumam. Ekranda okumak gözümü yorar, rahatsız eder. Okuduğum kitabı kirletmek, işaretlemek, üzerine not almak güzel duygular
katıyor. 40 yıllık alışkanlığımdan vazgeçemem.
Bilgisayar için de hâlâ masamda yer yok.

Haberin Devamı

Doğan Hızlan
ERKENDEN İTİRAZ ETMEMEK LÂZIM

Kitabın, teknolojik gelişme ışığında okunmasından mutlu olurum. Ama kitap, dokunma duygusunu tatmin etmeli. Sayfaları işaretlemek, geri dönmek, altını çizip not almak en güzel işlevidir. Bunu kendi el yazınız ve kaleminizle yaptığınızda çok daha özeldir. Frankfurt Kitap Fuarı’nda inceledim, benimle kitap arasındaki mesafeyi soğuttuğunu düşündüm, almak istemedim. E-kitap çok fazla kitabı yanımızda taşımak için ideal, evde okumak için değil. Gerçi erkenden itiraz etmemek lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!