Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında uyarılarda bulunuyor. Pek çok uzman, en tehlikeli olanın, 'viseral yağlanma' olarak adlandırılan iç organların çevresini saran yağ dokusu olduğunu söylüyor. Peki viseral yağlanma nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİki çocuk babası Paul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDPaul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. İki çocuk babası Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuBeslenme tarzının uzun yaşam üzerinde etkili olduğunu, sağlıklı ve iyi beslenmenin yaşam kalitesini artırdığına dair haberleri çok sık duyuyoruz. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma uzun ömürlü olanların ortak noktalarının düşük kalorili beslenmelerine bağlıyor. Uzmanlar bu nedenle herkesin hayali olan uzun ömrün anahtarlarından birinin az yemek ve sağlıklı kiloda kalmak olduğunu söylüyor. Peki bu bilgi gerçekten doğruluğu kanıtlanmış bir bilgi mi? Gerçekten daha az yemek yiyen daha mı uzun yaşıyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#Uzun YaşamYaşlanma üzerine çalışan uzmanlar, kalori kısıtlaması ve aralıklı orucun hayvanlarda yaşam süresini artırdığını söylüyor. Yıllardır aynı durumun insanlar üzerindeki etkileri tartışılıyor. Peki, gerçekten normalden daha az kalori alanların hücreleri daha az mı yaşlanıyor? Az yemek ya da belirli bir saat aralığında yemek insan vücudunu nasıl etkiliyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkSon dönemlerde kilo verme konusunda yeni bir yöntem gündemde: Halk arasında 'insülin iğnesi' olarak bilinen iğneler. Bu furyaya kapılanlardan biri de arkadaşının iğne ile kilo verdiğini öğrenen 34 yaşındaki Saadet T. oldu. Genç kadın yaşadığı süreci anlattı
#İnsülin İğnesiKilo verebilmek için halk arasında "insülin iğnesi" olarak bilinen ilaçlara başvuranların sayısı son dönemde çok arttı. İştahı keserek hızlı bir şekilde zayıflatması ile popüler hale gelen bu iğneler doğru kişiye verilmediği ve doğru şekilde kullanmadığı takdirde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Mide bulantısı, kusma, halsizlik, ağrı gibi yaygın yan etkilerin yanı sıra pankreatit ve tiroit nodülü kanseri riski söz konusu. Bu iğnelerle ilgili 5 kritik soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#İnsülin İğnesiSağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın getirdiği en önemli sorunlardan biri de bölgesel yağlanmalardır. Özellikle bel çevresinde oluşan yağlanmalar, vücuttaki inflamasyonu arttırdığı için kanser başta olmak üzere kalp ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini arttırır.
#SağlıkGGT testi, kan içerisinde bulunan GGT enzimlerinin miktarını ölçer. Kimyasal reaksiyon için gerekli olan bu enzimler, yüksek veya düşük miktarlarda olunca çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. GGT nedir, GGT değeri kaç olmalı, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için yanıtladık.
#GGT NedirSon yılların popüler beslenme yöntemi aralıklı orucun kilo vermede etkili olduğu bilinse de yapılan araştırmalar tek öğün beslenmenin ve aç kalınan saatleri uzatmanın sağlık açısından riskleri olduğunu gösteriyor. Uzmanlar faydalarını da saydıkları bu diyetin bilinçli şekilde uygulanması gerektiğini söylüyor.
#Melis YILMAZErkeklerde memede yağlanma sorunu; bireyin kas kütlesinin azaldığına ve yağ oranının gittikçe arttığını gösterir. Daha sonra kilo vermeye başlasa dahi bazı hormonal bozuklukların önceden tetiklenmesinden ötürü memedeki yağlardan kurtulmak mümkün olmayabilir. İşte erkeklerde memede yağlanma sebepleri ve önlemine dair ayrıntıları derledik.
#Erkek Göğsü Neden YağlanırİZMİR Özel Can Hastanesi check-up hekimi Dr. Onur Duygu, özellikle pandemi dönemi ve yoğun iş yaşamı sonrası hastalarda en sık saptanan iki bulgunun karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) ve D vitamini eksikliği olduğuna dikkat çekti. Dr. Onur Duygu, her ikisinin de son derece yaşamsal ve sağlıklı bir vücut bütünlüğü açısından önemli hususlar olduğunu söyledi. Dr. Onur Duygu, şu açıklamalarda bulundu:
#1Adet öncesinde insana bir doyumsuzluk ve gerginlik hali çöker. Aşırı iştah, özellikle tatlı yiyeceklere düşkünlük baş gösterir. Çikolata inanılmaz çekici bir hale gelir. Vücutta şişkinlikler, gaz, su toplaması, şekil değişiklikleri, bazen her ay tekrarlanan kilo artışı, insanın sinirlerini daha da bozar. Cildin yağlanması, siyah noktalar, akneler artar. Vücut kokusu değişir. Halsizlik, isteksizlik, konsantrasyon bozukluğu da bütün bunlara eklenir. Bazı gençler onları yaşamdan bezdirecek kadar şiddetli adet sancıları yaşarlar. Bu dönemde kişiliği değişen kadınlar vardır. O kadar ki, onların adet dönemi tüm ev halkının sorunu haline gelir!
#Adet DönemiSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamGÜNÜMÜZÜN en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan hastalıkların başında karaciğer yağlanması geliyor. Pandemi sürecinde hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle kilo alan kişilerde karaciğer yağlanması da arttı. Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor.
#1Fazla kilolar hemen herkesin korkulu rüyası. Ancak ne yazık ki günümüz şartlarına göre düzensiz beslenmek, spor ve egzersize yeterli vakit ayıramamak gibi nedenler bizi fazla kilolarla baş başa bırakıyor. Üstelik bununla da kalmıyor. Çoğumuz genetik yatkınlıklarımız ya da metabolizmamız dolayısıyla tabiri caizse “su içsem yarıyor” diyerek yakınıyoruz. Ancak tabi ki bu yakınmalarımız, elimizi kolumuzu bağlayıp çaresizlikle baş başa kalmamıza neden olmuyor. Sıkı diyet programları, düzenli spor aktiviteleri ile fazla kilolarla baş etmeye çalışıyoruz. Bu tip aktiviteler elbette vücudumuza fayda sağlıyor ve belli oranlarda kilo da veriyoruz. Ama bu orantılı vücut hatlarına sahip olmak için yeterli mi? Maalesef değil. Çünkü vücudumuzdaki yağlanma çoğu zaman orantılı olmuyor. Vücudun bazı bölgeleri yağlanmaya çok daha müsait oluyor. Üstelik bu bölgelerdeki yağlanmanın türü çoğunlukla inatçı yağlardan oluşuyor. İnatçı yağlanma dediğimiz yağlar ise ne diyet ne de egzersiz ile vücudumuzu terk etmiyor.
#Sponsorlu İçerikOBEZİTENİN tüm dünyada yaygın olarak görüldüğünü belirten Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mesut Sipahi, belirterek, günümüzde hastanın durumuna göre cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler olan mide balonu, mide botoksu ve obezite cerrahisi gibi seçeneklerle obezitenin başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti. Sipahi, “Yapılan çalışmalar, 2050 yılında dünya üzerinde yetişkin nüfusun yüzde 50’sinin obez olacağı yönünde. Obezitenin altyapısında beslenme alışkanlıkları yer alıyor. Aldığımız kalori harcadığımız kaloriden fazla olursa kilo alırız. Ayrıca yoğun iş yaşantısı nedeniyle sağlıksız fast-food tarzı beslenmek zorunda kalıyoruz. Bu da kilo alımını artırıyor” dedi.
#1Bu yıl sağlık sektörü ve ‘wellness’ (bütünsel iyilik hali) dünyasındaki ‘yeni ve büyük şey’ metabolik esneklik. Vücudun glikoz olmadığında yağı, yağ olmadığında proteini kullanarak hayatta kalabilme yetisi anlamına gelen metabolik esnekliği arttırmak için doğru adımları Dr. Ayça Kaya anlattı.
#MetabolizmaVücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer sağlığına dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasını önlemek için nelere dikkat edilmeli? İşte, karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkisel besinler.
#Karaciğer YağlanmasıDüzenli olarak spor yapıyor, ağır diyetler uyguluyorsunuz; ancak vücudunuzun belli bölgelerinde birikmiş yağlardan bir türlü kurtulamıyorsunuz. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Demir, “liposuction” (yağ aldırma) yöntemiyle fazlalıklarla vedalaşmanın mümkün olduğunu söylüyor: “Liposuction en inatçı yağları bile vücuttan atabilen bir işlem. Üstelik alınan yağ hücreleri tekrar oluşmuyor.”
#İzmir50’li yaşlar pek çok insan için hastalık riskinin arttığı, sağlığına daha çok dikkat etmeye başladığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde yaşam tarzınız ve beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız doğru seçimler hastalık riskinin azalmasında ve sağlınızın korunmasında önemli rol oynar.
#Beslenme