Bilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkSoğuk havayla birlikte, çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlığını tehdit eden solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaya başladı. Son birkaç haftadır akut bronşiyolit vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık uzmanları, aileleri erken tanı ve tedavi konusunda uyararak, hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor. Peki, akut bronşiyolit nasıl ortaya çıkıyor? En çok kimleri hedef alıyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Prof. Dr. Sedat Öktem, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, üst solunum yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek enfeksiyona yakalandıktan sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.
#1Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserÜstümüze ya da yemeklerimize konmadan önce sinekler nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyiz ancak gerçeklerden kaçamayız. Afiyetle yediğiniz yemeğinize konmadan hemen önce bir çöplüğü ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir… Peki bu bizi hasta eder mi?
#SinekABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekDÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), geçtiğimiz günlerde 120’den fazla ülkede 100 binin üzerinde Maymun Çiçeği Virüsü (mpox) vakası olduğunu duyurdu. Mpox tedavisinde yaygın kullanım ise Tecovirimat adındaki ilaç. ABD merkezli Siga Pharmaceuticals şirketinin ürettiği ilacın Türkiye distribütörü ise Türk İlaç ve Serum A.Ş. oldu.
#Türk İlaçGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkBuzulların erimesi, küresel ısınmanın en çarpıcı etkilerinden biri ve bu süreç, sadece deniz seviyelerinin yükselmesiyle değil, aynı zamanda antik virüslerin gün yüzüne çıkmasıyla da ilişkili. Yapılan son çalışmalara göre ise Çin’in batısındaki Tibet Platosu’nda yer alan Guliya Buzulu’nun derinliklerinde 1700'den fazla antik virüs keşfedildi. Peki bu virüsler Dünya’yı nasıl etkiliyor? İnsanlarda salgın hastalıklara neden olabilir mi?
#İklim DegisikliğiSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSon günlerde, siber korsanlar Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu iddiasıyla vatandaşlara sahte SMS mesajları göndermeye başladı. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kişisel bilgileri çalmayı hedefliyorlar. Peki, siber korsanlar telefon ve kimlik numaralarına nasıl ulaşıyor ve HGS borç bilgilerine nasıl erişiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık hurriyet.com.tr’ya anlattı.
#Siber KorsanlarAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüEnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi. Ceyhan, "Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir" diye konuştu.
#Maymun ÇiçeğiBugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüProf. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
#TRABZONYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#Sağlık