Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 10 ayda 68 bini aşkın öğretmene ilk yardım eğitimi verdi. Öğretmenlerin ilk yardım eğitimi almalarının hayati öneme sahip olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 yılı hedefinin 100 bini öğretmeni ilk yardımcı sertifikası sahibi yapmak olduğunu söyledi.
#MEBSalgın filmi oyuncuları ve konusu izleyiciler tarafından araştırılıyor. Salgın filmi bu akşam yeniden ekrana gelecek. 2011 yılında vizyona giren filmde Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law gibi isimler yer alıyor. Scott Z. Burns'ün senaryosunu yazdığı filmde tüm dünyaya yayılan bir salgın ve insanların yaşam mücadelesi anlatılıyor. Peki, Salgın filmi ne zaman çekildi? İşte, filmle ilgili ayrıntılar.
#Salgın FilmiSon dakika gelen habere göre; Bakan Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesinde video konferans yönetimiyle katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yazılı açıklama yaptı. Bakan Koca, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı.
#Fahrettin KocaKoronavirüsle ilgili halen çok fazla bilinmeyen var. Koşullar ve önlemler de zaman içinde değişebiliyor. Alanında uzman çok değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu, her gün salgınla ilgili sorularınıza buradan cevap veriyor... Sorularınızı 0 530 054 44 84 numaralı WhatsApp hattına veya hurriyetbilim@hurriyet.com.tr adresine isim ve soyisminizi yazarak yollayabilirsiniz. İşte bugünkü sorular ve yanıtları:
#GazetehaberleriİSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin(İBB) şirketlerinden İSTAÇ çalışanı Ahmet Çulban, yakalandığı koronavirüs(corona virüs) salgın hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. İBB bünyesinde şimdiye kadar 3 kişi, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. İBB çalışanı toplam 350 kişide koronavirüs tespit edildiği öğrenildi.
#İBBÇin’de başlayan ve şu an ülkemiz de dahil olmak üzere dünyayı tehdit eden koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre salgın hastalık kapsamına girdi. Özel sağlık sigortası sahipleri ise poliçeleriyle özel hastanelerde tedavi olup olamayacaklarını merak ediyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Avukat Elvan Kılıç aktardı.
#SigortaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, son günlerde Çin dışındaki ülkelerde pek çok yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının çıkmasıyla, virüsün "belirleyici bir noktaya" ulaştığını açıkladı.
#Corona Virüs2019'da, aralık ayının sonunda ortaya çıkan ve bugüne kadar 9 kişinin ölümüne yol açan ‘Corona’ adlı akciğer enfeksiyonu, Çin’de hızla yayılıyor. Virüsü taşıyanların sayısı 440 olarak açıklanırken, bazı bilim insanları ise bu sayının bin 700 olduğunu savunuyor. Alman Prof. Christian Drosten, “Biz virüsün Almanya’ya da yayılacağı tehlikesine karşı hazırlık yapmalıyız” dedi.
#Corona’ Adlı Akciğer Enfeksiyonu VirüsüDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBrezilya'nın Ceara eyaletinde yaşayan ve anne olma hayalleri kuran bir kadın, "Tembel hayvan ateşi" virüsüne yakalandı. Ateş, titreme, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısı şikayetleri yaşayan 40 yaşındaki kadının, bebeğini ölü doğurduğu bildirildi. 1955 yılında keşfedilen virüs İtalya, İspanya ve Almanya'ya sıçrarken, uzmanlar virüse karşı uyarı yazısı yayınladı.
#VirüsOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#Sağlık