Dünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19Türkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliMRNA nedir sorusu, özellikle Koronavirüs'ten korunmak amacıyla Covid-19 aşısı vurdurma aşamasında olan kişilerin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Literatürde “mesajcı RNA” (ribonükleik asit), DNA’dan üretilen bir biyomolekül olarak biliniyor. mRNA aşılarında geleneksel aşılardan farklı olarak zayıflatılmış patojen yerine vücuda virüsün bir proteininin mRNA’sı veriliyor. Böylece bağışıklık sisteminin virüs olmadan harekete geçmesi ve virüse karşı antikor üretmesi hedefleniyor. Peki, MRNA aşısı canlı aşı mı? İşte, p bilgiler
#MrnaKoronavirüsün Çin'deki bir laboratuvardan yayıldığına dair senaryo günden güne güçlenirken, dikkatler Vuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki araştırmalar üzerinde yoğunlaşıyor. Vuhan'ın büyük sırrı neydi? Merak edilenleri 8 soruda özetledik...
#Gain Of FunctionHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte dün ve bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Günün HaberleriHindistan varyantı ilk olarak Ekim ayında Hindistan'da bir kişide tespit edildi. Hindistan'daki vaka sayılarının hızla artmasıyla varyant, tüm dünyayı tehdit eden bir noktaya geldi. Aşılarımız bizi söz konusu varyanttan koruyor mu? Hindistan'ı felakete sürükleyen varyant mı, insan davranışı mıydı? Varyantla ilgili tüm detayları uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#Hindistan MutantıJohnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve KadınlarKoronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen Hindistan'da yaşanan trajedi dünya tarafından dehşetle izleniyor. Hastanelerde yer kalmayan ülkede büyük bir oksijen sıkıntısı da baş gösterdi. Peki durumun bu derece kötüye gitmesine sebep olan Hindistan varyantı hakkında ne biliniyor?
#HindistanÜlkemizde yeni Covid-19 vakalarının yüzde 85'i İngiltere varyantı kaynaklı olsa da son zamanlarda Güney Afrika varyantında da endişe veren bir artış söz konusu. Güney Afrika varyantını diğer mutasyonlardan daha korkutucu yapan faktörler mevcut. 7 soruda inceledik...
#Güney Afrika VaryantıYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoLaborant ve Veteriner Sağlık bölümü, hem açık öğretimde hem de meslek yüksek okullarında yer alan bir ön lisans programıdır. Öğrencilerin zorunlu staj süresi 30 gündür. Bu stajlar veteriner kliniklerinde ve laboratuvarlarda yapılır. Laborant ve Veteriner Sağlık (MYO) dersleri neler, bölümden mezun olanlara hangi kurumlarda çalışabilir? İşte, tüm detaylar.
#Laborant Ve Veteriner Sağlık (Myo) Bölümü Nedir?Biyoteknoloji bölümü, yeni teknolojileri ve yenilikleri yakından takip ederek uygulayabilen alanında uzman kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Biyoteknoloji Bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi soruların cevabını sizler için derledik.
#Biyoteknoloji Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Tıpta en çok merak edilen konulardan birisi de Mikrobiyolojidir. Mikroorganizma ve küçük organizmaları inceleyen bu bilim dalı canlılar için de oldukça önemlidir. Mikrobiyoloji nedir? Mikrobiyolog kime denir? Sizler için tüm ayrıntılarıyla derledik.
#Mikrobiyoloji Nedir?Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle bir kez daha toplanacak. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamada bulunacak. Bilim Kurulu, Vuhan'daki Türk vatandaşlarının getirilmesi, uçuşların yasaklanması, kara sınırlarının kapatılması, referans hastanelerinin belirlenmesi, yurt dışı ziyaretlerin ertelenmesi, yurt dışından gelenler için '14 günlük karantina uygulaması", eğitime ara verilmesi gibi kararlar almıştı. Peki, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı saat kaçta başlayacak? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca saat kaçta açıklama yapacak?
#Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı Ne ZamanKoronavirüsüyle ilgili değerlendirmeleri yapan ve süreci yöneten Bilim Kurulu, Koronavirüsü vakalarının ülkemizde de görülmesi ardından adını sık sık duyduğumuz kurumlardan biri haline geldi. Bilim Kurulu üyeleri, enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında üniversltelerde akademisyen olarak çalışan tıp bilimcilerinden oluşuyor. Peki, Koronavirüsü Bilim Kurulu üyeleri kimlerdir? Bilim Kurulu üyelerinde kaç doktor var? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar...
#Koronavirüsü Bilim KuruluCorona virüsünü önlemeye yönelik devam eden çalışmalar kapsamında corona virüsü testi çok sayıda vatandaşın araştırdığı konulardan oldu. Bunlardan birini de corona virüsü testi için hayata geçirilen PCR yöntemi oldu. Çok sayıda vatandaş corona virüsünde uygulanan PCR testi hakkında bilgi almak istiyor. Peki, Corona virüsü PCR testi nedir? PCR yöntemi nasıl uygulanıyor? İşte, corona virüsü testiyle ilgili merak edilen bilgiler.
#Pcr Testi NedirDünyada etkisini arttıran ve pandemi haline dönüşen corona virüsüne yönelik ülkemizde gerçekleşen çalışmalar arttırıldı. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç alınabilecek olan hızlı tanı kitinin hayata geçeceğini duyurmuştu. Corona virüsü ile ilgili gelişmeleri yakından takip edenler hızlı tanı kitinin Türkiye'de uygulamaya başlayıp başlanmadığını ve hızlı tanı kitinin nasıl kullanılacağını merak ediyor. Peki, Corona virüsü (koronavirüs) hızlı tanı kiti nedir? Hızlı tanı kiti uygulaması başladı mı?
#Hızlı Tanı Kiti NedirSağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son dakika gelişmelerini Twitter'dan paylaştı. Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var" dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de koronavirüslü vaka sayısının artmaması için çaba gösterirken, bir yandan da bilgi kirliliği ile uğraşıyor. Sağlık Bakanı Koca hakkında onlarca sahte sosyal medya hesabı açıldı.
#Fahrettin KocaGeçtiğimiz yıllarda ülkemiz için büyük tehlike oluşturan domuz gribi, yeniden ortaya çıkarak vatandaşı tedirgin etti. Peki özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık görülen bu hastalık nedir?, Belirtileri nelerdir?, Tedavi yolları nelerdir?, Domuz gribi hangi illerde? Domuz gribi ile ilgili merak edilenler haberimizde!
#Domuz GribiGEÇEN yıl binlerce kişinin ölümüne yol açan, tüm dünyada büyük panik ve korkuya yol açan domuz gribi yine devrede. Almanya'da beş kişi bu yıl domuz gribinden öldü. Uzmanlar ve yetkililer geçen yılki gibi panik ve korku yaşanmaması için kamuoyunu sakin olmaya, fakat grip aşısı yaptırmaya ve kişisel önlemler almaya çağırdı.
GEÇEN yıl binlerce kişinin ölümüne yol açan, tüm dünyada büyük panik ve korkuya yol açan domuz gribi yine devrede. Almanya'da beş kişi bu yıl domuz gribinden öldü. Uzmanlar ve yetkililer geçen yılki gibi panik ve korku yaşanmaması için kamuoyunu sakin olmaya, fakat grip aşısı yaptırmaya ve kişisel önlemler almaya çağırdı.
Opet’in Türkiye çapındaki 780 akaryakıt istasyonu, ABD Tarım Bakanlığı yanı sıra Türkiye'de Sağlık Bakanlığı onaylı BioShield Dezenfeksiyon Koruma Uygulamasıyla, tuvaletler başta olmak üzere tüm ortak kullanım alanlarını kapsayacak şekilde, domuz gribi virüsü yanı sıra tüm bakteri, virüs ve mikropların üremesini önleme ve yok etme amacıyla büyük bir dezenfeksiyondan geçiriliyor.