Paylaş
Yağışlar yetersiz, Türkiye büyük bir kuraklığa doğru gidiyor.
Yeni su/tarım yılı 1 Ekim’de başladı. Yağışlarda bir önceki yıla göre tüm bölgelerde ortalama yüzde 20 azalma var. Son 2.5 aylık durum ise hiç iç açıcı değil.
Bu yılın ekim, kasım ve aralık ayındaki yağışlar, geçen yıla göre ortalama yüzde 50 daha az. Bu oran Edirne’de yüzde 90.
Bazı bölgelerde toprak tavını bulmadığı için ekim yapılamıyor.
İklimbilimciler, yapılan gözlemler ve analizlere dayanarak geçen sene bu kuraklığın gelebileceğini söylemişti.
2021 ZOR GEÇECEK
Kuraklık kapıyı çalmıyor, artık kapıyı kırıyor.
Su her zaman çok önemli ama bugünlerde daha çok önemli. Barajlarımızın ancak üçte biri dolu, yeraltı suyu seviyeleri düşük.
Sonbahar yağışları bu yıl uğramadı, kış ve ilkbaharda yağsa bile 2021 zor geçecek.
DURSUN YILDIZ UYARIYOR
Kar yağmıyor artık. Yağsa bile iki-üç santim kalınlığında, o da bir-iki kez yağıyor. Kar yağmayınca yeraltı suları beslenemiyor.
Su Politikaları Derneği Başkanı, eski DSİ Yöneticisi Dursun Yıldız uyarıyor:
“Kuraklık sinsi bir afet türüdür; yavaş gelir ancak çok yaygın ve etkili sorunlar yaratır. Tüm suni gündemlerin üstüne çıkar ve faturası büyük olur.”
İZMİR VE İSTANBUL’A DİKKAT
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir ve İstanbul belediye başkanları bir hafta önce suyu tasarruflu kullanma çağrısı yaptılar.
Durum ciddi. İzmir’deki barajlarda geçen seneki suyun sadece üçte biri var. İzmir’deki tehlike su kalitesindeki düşüşte.
İstanbul’a gelirsek, havalar böyle giderse tehlike ve risk artacak.
Kaç aydır damla düşmüyor. Karı neredeyse unuttuk. Bırakın içme suyunu, kullanma/WC suyunu bile zor bulacağız artık.
Bizim içme suların yüzde 90’ının global sermayenin eline geçtiğini biliyor musunuz? Bilin!
İklim krizine çözüm nedir: Karadeniz suyu arıtılabilir mi?
Daha yazacağız.
ASGARİ ÜCRET TESPİTİNDE İŞÇİ KESİMİ DIŞLANIYOR
2021’de asgari ücret ne olacak, bütün çalışanlar merakla bekliyor. 2 bin 324 lira olan asgari ücret için CHP, “Görüşmeler 3 bin 100’den başlamalı” diyor. DİSK 3 bin 800 lira öneriyor. Bu konuda çalışma yapan Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da 3 bin 770 lira olmasını gerektiğini öneriyor. Kozanoğlu, “Asgari ücret belirlenirken gıda zamları ve büyümeden kaynaklanan refah payı eklenmeli” diyor. Türkiye’de asgari ücret, tek kişilik bekâr işçinin maliyetinin hesabına göre belirleniyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise hesabın dört kişilik bir ailenin harcamalarına göre ele alınması gerektiğini söylüyor.
15 kişilik komisyonda hükümet, işveren (işveren sendikası) ve sendika (Türk-İş) kesiminden 5’er üye yer alıyor. İşverenler, hükümet üyeleriyle işbirliği yaptığı için çalışanların istekleri hiç dikkate alınmıyor. Bu sistemi eleştiren Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aziz Konukman, “Niye bilim adamlarının önerileri dikkate alınmıyor?” diye soruyor.
Ne yazık ki asgari ücretin tartışıldığı tek ülkeyiz!
KAFALARI KARIŞTIRMAYIN!
ALMAN Şansölyesi Merkel sürekli tekrarlıyor. “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizle karşı karşıyayız. Durum ciddi. Sizler de durumu ciddiye alın. Herkesin kendisine düşen sorumluluğu tümüyle kavraması halinde, bugün karşı karşıya olduğumuz krizden başarıyla çıkabileceğimize inanıyorum.”
Bu sözlere katılmamak mümkün mü?
Türkiye’de de durum aynı, vaka sayıları artıyor. Koca’nın uyarıları hiç kulak ardı edilmemeli.
Özetleyelim gene: Şu anda dünyada 6 aşı var gibi, zamanla artabilir. BionTech/Pfizer, Moderna, Oxford/AstraZentra, Sinovac ve Sputnik. Bunlara ilaveten Erciyes Üniversitesi ile Koçak Farma’nın geliştirmeye çalıştığı aşı var. Çin’den aşılar gelince Halk Sağlığı ve TİTCK laboratuvarlarında incelenecek. 3. Faz sonuçlarına bakılacak. Hepsinden geçerse aşılama başlayacak.
ÜNLÜLERE GÖREV
Bilerek bilmeyerek kafa karıştıranlar var. Yok Bill Gates aşı ile çip takacakmış, Çin aşısı diye aşağılamalar, aşı olanın DNA’sı değişecek diyenler... Almanya’da bu işleri takip eden gazeteci dostumla sıkça görüşüyorum. Mesela orada aşı olmak istemeyen de var ama o kadar. Böyle komplo teorileri yayanlar genelde Türkiye’de nedense... Çare mi? Önce sporcu, sanatçı, yazar veya benzeri kişilerin aşıyı anlattığı, teşvik için bir kampanya başlatılması. İkincisi de en azından TRT kanallarında uzmanlık alanı viroloji olanların, yani virologların halka bu işi anlatmalarını sağlamak olmalı. Örneğin bir kardiyoloji uzmanı aşı konusunda ahkâm kesmemeli değil mi?
MESAJ PANOSU
KATAR’ın Türkiye ile ilişkisi çıkar mı, dostluk mu? İbrahim KAHVECİ
FUTBOLCULARIN devrimcileri ölmez. Ercan TANER
BİLİYOR MUSUNUZ?
2021 yılı bütçesine tepki gösteren CHP’li Gürsel Tekin’in, iktidarın hazırladığı bütçede faizcilere verilen paranın artacağını belirterek, “Vergi yükünü tamamen yoksul kesimlerin sırtına bindiren, adaletsiz ve hesap vermeyen bir bütçe ile karşı karşıyayız. Bütçenin vatandaşa vereceği hiçbir şey yok” dediğini...
TEKİRDAĞ Saray Belediyesi’nin COVID-19 tedbirleri kapsamında semt pazarlarında HES kodu denetimlerine başladığını...
ÇEVKO tarafından düzenlenen ‘Yeşil Nokta Basın Ödülleri’nin telekonferansla düzenlenen törende sahiplerini bulduğunu ve Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) ‘Dipsiz Göl’ haberiyle ödüle layık görüldüğünü...
Paylaş