Yeni normalimizi deneyimlediğimiz bu dönemde, virüslerin yayılması anlamına gelen “viral” kelimesini çok fazla duymak istemiyoruz; ama gelin, bu kelimeyi dijital reklamcılık terminolojisinde ele alalım ve özellikle sosyal medyadaki etkilerinden bahsedelim.
#Şinasi Furkan Avcıİnternet üzerinde paylaşılan içeriklerin çok çabuk yayıldığı bir gerçek. Peki, hangi viral içerik internette daha çabuk yayıluyır? Çarpıcı bir bilgiyi ortaya koyarak öfke duymamıza sebep olanlar içerikler internette çabuk mu yayılır? Sorularınızın cevabı haberimizde..
#Hangi Viral İçerik İnternette Daha Çabuk Yayılıyor?Dijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital çağın yükselişi ile birlikte artan sosyal medyadaki itibar suikastına dikkat çekti. Mumcu, makalesinde itibar suikastının hedef alınan kişinin ruhsal sağlığını, kariyerini ve sosyal ilişkilerini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti.
#Batuhan MumcuSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#AvatariaSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sorduk
#AvatariaInfluencer Sarah Palmyra, geçtiğimiz günlerde ailesinin cildi ile ilgili TikTok’ta bir video yayınladı.Takipçileri büyükannesinin cildinin esnekliğini ve yaşına rağmen kırışıklıklarının olmaması nedeniyle doksanlı yaşlarında olduğuna inanamadı.
#GüzellikGenç bir cilt hepimizin hayali ama yaş aldıkça cildimizde deformeler kaçınılmaz bir hâl alıyor, kırışıklık ve ince çizgilerle savaşımız başlıyor. Bu durum canımızı sıkıyor ama botoks gibi uygulamalar imdadımıza yetişiyor. Bazıları ise botokstan çok daha basit, daha az masraflı yöntemlerle kırışıklıklara meydan okuyor. Tıpkı 90 yaşındaki Nevenka gibi…
#YaşlanmaO, 10 parmağında 10 marifet olanlardan. Tiyatro sahnesi, beyazperde, ekran, yönetmenlik, yazarlık... Birçok alanda üretiyor. Bütün şöhretine rağmen “Popülerlik gelip geçici bir illüzyon. Bugün var, yarın yok” diyor. Buğra Gülsoy’la yaşadığı değişimleri, projelerini, baba olmayı ve ilişkileri konuşuyoruz: “Aşk bir yanılsama. Önemli olan iki tarafın birbirlerini çok iyi tanımış olması ve aralarındaki sevgi bağı.”
#Buğra GülsoyTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiNoel’de annesine özel bir hediye vermek isteyen Philip Willett adlı genç, hayatını kaybeden babasının sesini yapay zekâ yardımıyla yeniden yarattı. Fotoğraflarla birlikte bir klip hazırlayan Willett, annesinin hediyeyi açtığı anı TikTok’ta paylaştı. Duygusal anlar yaşayan annenin videosu milyonlarca kez izlendi.
#Philip WillettTürk Eğitim Vakfı’nın (TEV), burs mülakatlarında anlatılan gerçek hikâyelerden yola çıkarak geçen yıl 4 Aralık’ta hayata geçirdiği “Bu Çanta Kimin?” isimli farkındalık projesi henüz bir yılını doldurmadan burs başvuruları iki katına, busiyer sayısı da 15 bin 500’e yükseldi.
#Türk Eğitim Vakfıİstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'ndeki yüzü maskeli kişiler sahte dolar saçmış, dolarları almak isteyen kişiler ise birbirleriyle kapışmıştı. Sosyal medyada gündem olan görüntüler sonrası gözaltına alınan şüpheliler, "Halkın bir kesimini alenen aşağılama" suçundan 1'er yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıktı. Sanık Azize Zehra Ö. savunmasında, "Olay anında İstiklal Caddesi'nde para dağıtanlar arasındaydım, görüntülerin sosyal medyada yayınlanacağını bilmiyordum. Sosyal deney dediler, ben de katıldım" dedi.
#İstiklal CaddesiOnlar köy yaşamını sosyal medyaya taşıyor. Elbette kendi tarzlarında... Instagram’da yüz binlerce takipçileri var. Elif Akçivi (@gezenoglak) yöresini tatlı şivesiyle tanıtan bir Yörük kızı. Havvanur Kösem (@keciperver) köyde yapılan işleri eğlenceli üslubuyla anlatıyor. Mutlu Karaduman (@gorunmezkaza) moda çekimlerine köydeki imkânlarla yeni bir bakış açısı getiriyor.
#Ceren Naz BüyükGeçen hafta dağıtılan Altın Küre ödülleri hakkındaki yorumlar ve törenin yankısı sürüyor. Altın Küre’de boy gösterdikten sadece iki gün sonra hayatını kaybeden Lisa Marie Presley’nin ölümü bir yana törende giyilenler, kırmızı halı geçişleri ve yapılan konuşmalar uzun süre gündemden düşmedi. Bu özel gecenin en çok ilgili toplayan ve hatta sosyal medyada viral hale gelen kısmı ise yakışıklı bir Hollywood yıldızıyla genç ve güzel bir sunucu arasında yaşananlardı…
#Andrew GarfieldGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiBurdur’un Bucak ilçesinde yaşayıp Çamlık Köyü’nde tarım yapan ve sosyal medya için ‘Keçiperver’ ismiyle videolar çeken Havvanur Kösem’in bir gününü anlattığı paylaşımı, geçen hafta 6 milyon kez izlendi. Havvanur’a hayalini sorduk, “YouTube kanalımı büyütmek, kendime ekipman almak ve sonra da Anadolu’nun köylerini tek tek dolaşmak istiyorum” dedi.
#KeçiperverElon Musk'la Twitter arasındaki anlaşma nihayet sonuçlandı. Yeni patronun ilk icraatı şirketin üst düzey yöneticileriyle yolları ayırmak oldu. Bu yöneticiler arasında özellikle biri, hukuk ve içerik politikalarından sorumlu Vijaya Gadde dikkat çekiyor. Peki son yıllarda Twitter'la alakalı krizlerde hep ön saflarda karşımıza çıkan Gadde'yi Musk'ın hedefi yapan neydi?
#Vijaya GaddeGeçtiğimiz günlerde bir annenin ağlayan çocuğuna kızıp ağlaması için odaya göndermesi ve çocuğun verdiği tepkiyi videoya çekip sosyal medyadan paylaşması çok konuşuldu. Kimi anneye sinirlendi, çocuğa üzüldü, kimi bu taktiğin işe yaradığını düşünüp kendi çocuğuna uyguladı. Peki pek çok kişiye çok da yabancı olmayan bu davranış hakkında uzmanlar ne diyor?
#ÇocukHer gün yeni bir sosyal medya platformu karşımıza çıkıyor. Platformlar genç kullanıcıları çekebilmek için kıran kırana bir savaş veriyor. Bu savaşta her yol mübah kabul edilse de fiyaskoyla sonuçlanan hamleler de yok değil. Geçtiğimiz hafta bütün dünya böyle bir fiyaskoya şahit oldu. Peki neden? Ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#InstagramVideo paylaşma platformu TikTok sık sık yayınlanan videolardaki meydan okumalar sebebiyle yaşanan kazalar ve hatta ölümlerle gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak ‘bayılma’ meydan okuması sebebiyle hayatını kaybeden iki kız çocuğunun ailesi şirkete dava açtı ve yaşanan büyük tehlike bir kez daha manşetlere taşındı.
#TiktokNBA'de 2021-2022 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Golden State Warriors tarihi zaferin tadını çıkarıyor. San Francisco'da şampiyonluğu kutlamak için takımın gerçekleştirdiği geçit törenine Trabzonspor taraftarı bir Türk damga vurdu. Hayati Emre Bilgin isimli futbolsever, şampiyonluk otobüsünün geçtiği esnada tırmandığı ağaçta açtığı Trabzonspor bayrağıyla kutlamalara damga vurdu. Peki her şeyi planlamış mıydı? Sosyal medyada viral olan o görüntü nasıl ortaya çıktı? Ağaca tırmanışında mağaracılık geçmişi detayı... Tüm yaşananları Spor Arena'ya anlattı...
#NBATikTok’ta bir şarkı viral olduysa Instagram’da, Twitter’da, her yerde viral oluyor. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. Birçok müzisyen ‘TikTok için içerik üretme’ baskısı altında. Kafa karıştıran sorulardan biriyse şu: “Şarkı viral olduğu için mi çok dinleniyor, yoksa iyi şarkı olduğu için mi viral oluyor?”
#TiktokBirçok kişi düz bir karna sahip olmak ister. Ancak uzun süre karnı içeri çekmek pek de iyi bir fikir değil. Uzun süre devam ettirilen bu hareket vücudu yeni bir forma sokarak, sağlık problemlerine sebep oluyor. Bunu yaşayanlardan biri de 27 yaşındaki Nikki Garza… İşte küçüklüğünden beri 'Karnını içeri çek' söylemlerine maruz kalan Garza'nın hikayesi...
#SağlıkTikTok'un platformunun temeli olarak akılda kalıcı ses kullanımı olmasaydı, uygulama bugün olduğu kadar popüler olmazdı. Mevcut en iyi on TikTok videosunu MP3 dönüştürücülere ve bunları TikTok videolarınızı MP3'e dönüştürürken nasıl kullanacağınızı sizler için derledik.
#Tiktok