5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuAfrikalılar başta olmak üzere üniversitedeki yabancı öğrencilerin cinsel hastalık yaydığı ve fuhuş yapıldığı iddiaları, Karabük’ü rahatsız etti. Kentteki sivil toplum örgütleriyle görüştük. STK temsilcileri Karabük’ün öğrencilerle hiçbir sorunu olmadığı, ancak çok sayıda yabancı öğrencinin bu kadar küçük bir ile yığılmasının ve dolaşan söylentilerin kenti huzursuz ettiği görüşünde...
#KarabükSağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet, taciz, hakaret ve tehdit gibi olumsuzların bitmesini beklerken, bir vaka da Yıldırım İlçesi Millet Mahallesi’nde yaşandı.Hastasını muayene eden Doktor Orhan Koyuncu, randevusuz gelen ve bekletildiğini öne süren T.Y. ile ağabeyi O.Y.’nin hakaretleri ve tehditlerine maruz kaldı. Yaşananların ardından beyaz kod veren Koyuncu, polislerin müdahalesi ile fiziki bir olumsuzluk yaşamadı. Ancak ilk kez yaşadığı bu olayın ardından kaygı bozukluğu başladı.
#Serhat TEZCANHalk arasında verem hastalığı olarak da bilinen tüberküloz, en tehlikeli rahatsızlıklar içerisinde yer alır. Özellikle akciğerlerde meydana getirdiği tahribat ile birlikte ölümcül etki yaratabilir. Bunun yanında bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki, tüberküloz bulaşıcı mı, kolay ve kanla bulaşır mı? Tüberküloz (Verem hastalığı) bulaşma yolları nelerdir detayları ile derledik.
Mikroskobik canlılar; en basit tanımıyla, gözle görülemeyen canlılardır. Özellikle mikroskopla incelenerek görüldüklerinden dolayı ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Mikroskobik Canlılar Nelerdir?Emzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#GazetehaberiYapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel SağlıkSigara yasağına hep destek, tam desteğiz. Bu yasak genişletilirken tavan yapan bir başka zararlıyı da görmezden gelemeyiz. Şu sıra önümüz arkamız, sağımız solumuz nargile. Sigaraya gösterilen hassasiyet nargileye neden torpil geçiyor? Sanıldığı kadar masum mu? Bağımlılık yapar mı? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün’den öğrendiklerimiz burada...
#NargileİZMİR'de, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin kapatılmaması için haftalardır mücadele veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi üyeleri, bu kez de hastanenin birleştirme adı altında kapanacağını belirterek bir basın açıklaması yaptı. SES İzmir Şubesi üyelerine destek veren CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, mücadelenin süreceğini söyledi.
Türkiye artan et fiyatlarını önlemek için ithalata yöneldi. Ancak bu yılın başından itibaren artış gösteren şap hastalığı, üretim dolaylı olarak da fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Tarım Bakanlığı, şaptan arındırdığı Trakya’ya yeniden virüs bulaşmaması için ‘yasak’ kararı aldı.