Çorumlu Adıgüzel Baklan’ın çocukları, Almanya’da kurdukları gıda imparatorluğu ile Türklerin ve Almanların gönlüne girdi. Almanya’daki Türklere ve Almanlara Türkiye’nin damak tadı ürünlerini sunan Baklan ailesi, iki ülke arasında sağlam bir ‘uyum köprüsü’ oldu. Türkiye’de geçirdikleri tatillerden sonra, “Türk mutfağının lezzetini unutamayan Almanlara Türkiye’nin damak tatları burada” dercesine ilginç bir konsept geliştiren ve 37 yılı aşan ticari tecrübeleri ile Türk gıda ürünlerine Avrupa’ya en önemli ihracat yolunu açan Mustafa Baklan ile Suntat’ın Almanya’nın Mannheim kentindeki merkezinde konuştuk.
#AlmanyaYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiDünyanın en büyük ve en önemli gıda ticaret fuarı Anuga bugün Köln’de başladı. Küresel gıda endüstrisinin dünyadaki önde gelen uluslararası gıda ticaret fuarı 300 bin metrekarelik Köln’deki fuar alanında davetlilere kapılarını açtı. Asya’dan Afrikaya, Orta Doğu’dan Avrupa’ya tüm dünyadan 118’den fazla ülkeden 7 bin 831 şirket 11 fuar salonunda ziyaretcileri ağırlayacak.
#ALMANYAHer ikisi de kariyerlerine kurumsal hayatta yön verir. Ama bir süre sonra buradaki işleyişin çok da onlara uygun olmadığını düşünmeye başlarlar. Mediha Güngörtire ve Pelin Güneşoğlu, 2003’te kendi hikayelerini yazmaya karar verir. İzmir’de kurdukları Demeter’le fonksiyonel ve natürel gıda hammaddeleri tedarikçisi olarak ticaret hayatına ilk adımı atarlar. Bu alanda önemli başarılara imza atan iki kadın girişimci, pandemi sürecinde ise yeni arayışlara girer. Sağlıklı beslenme odağında yürüttükleri çalışmaların sonunda ise Ortak Alan ortaya çıkar. İkili, yerli üretim ve özellikle kadın emeğini ön planda tutan bir tesiste üretime başlar. Bugün bir yandan mandalina kurusundan sporcu gıdalarına çeşitli ürünler üreten, öte yandan da özel gastronomi organizasyonlarına ev sahipliği yapan Güngörtire ve Güneşoğlu’nun hedefinde ise hem ihracat hem de daha fazla kadınla üretim yapmak var.
#1Bitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#VeganGlasgow Üniversitesi’nden uzmanların geçen hafta düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde sundukları araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere oranla daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğunu ortaya koydu. Peki, sağlık için et tüketmemek şart mı? Vejetaryen, vegan yaşam tarzını benimserken nelere dikkat etmeli?
#VejeteryanlıkMercimek köftesi, nohut-pilav, kısır, etsiz çiğköfte, zeytinyağlı yaprak sarması gibi her eve giren pek çok yemeğimiz zaten vegan. Ayrıca ayran aşı çorbasından içliköfteye, rostodan pastırmaya her şey veganlaştırılabilir de! Bitkisel bazlı beslenmek, damak zevkimizden feragat etmek anlamına gelmiyor.
#VeganTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganAlp’i kucağına almasıyla birlikte oyunculuk mesleğinin hem kendi hem de ailesi için zor olduğuna karar vermiş. Bengisu Aras, rotasını ikinci hayali olan pastacılığa çevirmiş. Sakin bir hayat sürme planıyla da Bodrum’a taşınmış. Bengisu, fırıncılık eğitimi alan eşiyle de güçlerini birleştirerek, Sue Coffee&Bakery’i kurmuş. Bengisu’nun gündeminde ise lezzetlerini daha çok kişiye ulaştırmak var.
#İzmirGlasgow Üniversitesi’nden uzmanların geçen hafta düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde sundukları araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere oranla daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğunu ortaya koydu. Peki, sağlık için et tüketmemek şart mı? Vejetaryen, vegan yaşam tarzını benimserken nelere dikkat etmeli?
#VejetaryenGünümüzde tüketiciler ürün seçimlerinde ürünlerin doğayla olan ilişkisine de önem vermektedirler. Markaların geliştirdiği ürünlerin hayvanlar üzerinde denenmemiş olması ya da ürünün kendisinin doğal içeriklere sahip olması ve doğada kolayca çözünebilir olması tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmelerine neden olmaktadır.
#BebekTürk tarım sektörü de artık katma değerli ihracat yapar hale geldi. Sebzeyi kurutarak ihraç eden Türk şirketleri, bu alanda dünya liderliğine oturdu. Kurutulmuş sebze üretimi ve ihracatında Türkiye’nin pazar lideri olan AVOD Gıda, bugün 5 kıtaya Türkiye’de ürettiği ürünleri ihraç ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Torbaoğlu “Türkiye bu alanda İtalya’yı geçerek liderliğe oturdu” dedi.
#İhracatVegan olmak, her türlü hayvansal gıdadan uzak durmak anlamına gelir. Bu, sadece besinlerle sınırlı kalmaz, kıyafetlerden güzellik ürünlerine kadar kullanılan her şeyin vegan olmasını içerir. Son yıllarda artan veganlıkla beraber vegan ürünlerde de artma söz konusu. Biz de araştırdık, vegan güzellik ürünü alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları bulduk.
#VeganAkademisyen Seda Sakacı Çelik, Düzceli kadın çiftçilerin ürettiği ürünlerden yapay zekâ yardımıyla kişiye özel doğal kozmetik üretiyor. Çelik ürünlerini Katar, Mauritius, ABD’ de birden çok merkeze gönderiyor.
#GazetehaberleriCovid-19 virüs salgını sonrasında bakliyat sektörünün geleceğinin masaya yatırıldığı bir konferansa konuşmacı olarak katılan Hakan Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bahçeci, son beş yılda bakliyatı tanıtmak için yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini ve bakliyat ürünlerinin tüm dünyadaki toplam raf bedelinin 100 Milyar dolara ulaştığını belirtti.
#Tarımİlk kez 1900'lü yıllarda ortaya çıkan vegan beslenme tarzı, Türkiye'de son yıllarda daha çok hayatımıza girmiş durumda. Hayvanların giyim ve gıda başta olmak üzere başka amaçlar üzerine maruz kaldıkları sömürüden kaçınan bir yaşam biçimi olarak özetlenen veganlık, aslında bizler için hala bir muamma.
#VeganlıkVegan sayısının hızla arttığı Türkiye’de girişimcilere de yeni bir kapı açıldı. 2017 yılında Didim’de düzenlenen Türkiye’nin ilk vegan festivaline ürünlerini gönderen Remzi Eyüpoğlu, bir anda lüks restoranların dikkatini çekti. Soyadan ürettiği vegan sucuk ve salamlarla öne çıkan Everfresh markası şimdi ihracata hazırlanıyor. İsveçli firma ile masaya oturan Eyüpoğlu, İstanbul’daki üretim tesisini de büyütmeyi planlıyor.
#GazetehaberleriVegan yaşam tarzı, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yol. İnternet arama motoru google’a “Vegan nedir” diye sorduğunuzda size 4 milyor 340 bin Türkçe içerik sunuyor. Karşınıza bilimsel makalelerden vegan tariflere kadar ucu bucağı olmayan bir derya çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vegan ürünleri bulmak artık çok daha kolay. Vegan restoranların sayısı çoğaldı, köfteciler bile mönülerinde vegan lezzetlere yer vermeye başladı. Veganlığa geçenlerin motivasyonu farklı farklı. Kimi daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için, kimi hayvan haklarını önemsediğinden, kimiyse iklim ve çevre duyarlılığından dolayı hayvansal ürün tüketimini bırakıyor. Çünkü hayvancılık ve yan ürünlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımı, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 51’ini oluşturuyor. Alternatif bir yaşam biçimi olarak anılan veganizm, anaakım olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin ilk vegan şehri olan Didim’de her yıl yüzbinlerce insan vegan festivalinde bir araya geliyor. Uluslararası İstanbul Vegfest, 8-9 Eylül’de Life Park’ta düzenlenecek. Bir haber de Bodrum’da vegan restoran açan sanatçı Zeynep Casalini’den geldi. Verdiği bir röportajda “Vegan beslenerek sağlığıma kavuştum” diyordu. Dünden bugüne vegan yaşam tarzını masaya yatırdık, son eğilimleri araştırdık, olan biteni doktor, diyetisyen ve aramızdan veganlarla konuştuk...
#VeganÇağımızın karanlık yüzü, hayvanlar üzerinde yapılan deneyler... Üstelik bu deneylerin çoğu makyaj ve kozmetik ürünleri için yapılıyor. Firmalar tarafından üretilen bu ürünler, ilk olarak hayvanlar üzerinde test ediliyor ve hayvanlar sırf bu yüzden öldürücü olabilecek birçok zararlı kimyasala maruz kalıyor ve dayanılmaz acılar çekiyorlar. Bu duruma tepki gösteren hayvan aktivistleri olduğu kadar sıradan insanlar da var... İşte bu tepkiler yüzünden bazı markalar, hayvanlar üzerinde deney yapmayı bırakmış durumda. Bu iyi haber; ancak ne yazık ki bu deneylere devam eden ve bunu saklamayan da birçok marka bulunuyor.
#Kozmetik SektörüBal, süt ürünleri ve yumurta dahil, hiçbir hayvansal gıdayı tüketmeyen veganların sayısı artıyor. Yükselen bu trende ilişkin istatistikler dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir ankete göre son 10 senede veganların sayısı neredeyse 4 katına çıktı. Firmalar yeni vegan ürünler çıkarıyor, Bill Gates gibi isimler vegan işletmelere yatırım yapıyor...
#Sürdürülebilir Ekonomi