Günümüzde tüketiciler ürün seçimlerinde ürünlerin doğayla olan ilişkisine de önem vermektedirler. Markaların geliştirdiği ürünlerin hayvanlar üzerinde denenmemiş olması ya da ürünün kendisinin doğal içeriklere sahip olması ve doğada kolayca çözünebilir olması tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmelerine neden olmaktadır.
#BebekBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever FoodBitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#VeganOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçSon yıllarda güzellik uğruna hayvanlara zarar vermemeyi ilke edinen pek çok vegan kozmetik markası ortaya çıktı. Doğal içeriklerle hazırlanan bu ürünlerin cilt için daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Oysa uzmanlar papatyanın bile bazı ciltlere zarar verebileceğini söylüyor; doğal ve vegan da olsa bir ürünü içeriğine bakarak satın almamız gerektiği konusunda uyarıyor.
#KozmetikMayıs sonunda Gelibolu’ya gittiğimde, sahile kalın bir tabaka halinde vuran köpükleri gördüğümde bir dönemin tahminlerimizden çok daha erken sona erdiğini düşündüm. Deniz bitmiş, çevre felaketi gerçekleşmişti. Her türlü atığımızdan beslenen bir canlı türü hayat sahamızı işgal etmişti.
#Müge AkgünAkademisyen Seda Sakacı Çelik, Düzceli kadın çiftçilerin ürettiği ürünlerden yapay zekâ yardımıyla kişiye özel doğal kozmetik üretiyor. Çelik ürünlerini Katar, Mauritius, ABD’ de birden çok merkeze gönderiyor.
#GazetehaberleriDünyanın ilk V-Label sertifikasına sahip Vegan kumaş üretimini gerçekleştiren İpeker, ürünün yaşam döngüsünün de sürdürülebilir olması düşüncesi ile bu kez de dünyanın ilk vegan ipekten üretilen maskesini tasarladı. Moda algısı olan, sürdürülebilir ve çevreci gibi pek çok özelliği ile kilogram katma değeri 600 doları bulan maskeler için ilk talep ABD ve İngiltere’den geldi.
#GazetehaberleriYaşar Holding bünyesindeki Pınar Su ve İçecek hayvansal ürün içermeyen meyve suyu geliştirerek vegan piyasasına giriş yaptı. Yaşar Holding Başkan vekili Feyhan Yaşar, “Sürdürülebilir çevre ve sağlıklı yaşama katkı sağlayacak şekilde faaliyet yürütüyoruz. Vegan piyasası dünyada ve Türkiye’de giderek büyüyor. İlkler arasında olmanın avantajını yakalayacağız” dedi.
#Yaşar HoldingBal, süt ürünleri ve yumurta dahil, hiçbir hayvansal gıdayı tüketmeyen veganların sayısı artıyor. Yükselen bu trende ilişkin istatistikler dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir ankete göre son 10 senede veganların sayısı neredeyse 4 katına çıktı. Firmalar yeni vegan ürünler çıkarıyor, Bill Gates gibi isimler vegan işletmelere yatırım yapıyor...
#Sürdürülebilir Ekonomi