Vegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganVegan olmak, her türlü hayvansal gıdadan uzak durmak anlamına gelir. Bu, sadece besinlerle sınırlı kalmaz, kıyafetlerden güzellik ürünlerine kadar kullanılan her şeyin vegan olmasını içerir. Son yıllarda artan veganlıkla beraber vegan ürünlerde de artma söz konusu. Biz de araştırdık, vegan güzellik ürünü alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları bulduk.
#VeganSon dönemde başta et olmak üzere hayvansal gıdaları beslenmesinden çıkaranların sayısı günden güne artıyor. Ancak zaman zaman bu beslenme biçimlerinin aralarındaki farklar kafa karıştırabiliyor. Peki vegan ne demek, vejetaryen ne demek? İşte bu kavramların karşılıkları…
#Vegan NedirVegan kelimesi, 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından vejetaryen (vegetarian) kelimesinden türetilmiş. Veganizm, et ve süt ürünleriyle birlikte hayvan kaynaklı yumurta, bal, deri süet, yün ve ipek gibi ürünleri de reddeder. Veganlık ve vejetaryenlik birbiriyle sıkça karıştırlan beslenme biçimleridir. Peki vegan olmak ne demek?
#VeganVegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşımaktadır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımı doğru bulunmamaktadır. Bu felsefede sağlıklı yaşamak kadar çevresel etiğe uygun beslenmek de önem arz ediyor. Peki, Vegan nedir? Veganlık ne demektir? İşte, detaylı bilgiler
#VeganBir beslenme biçimini ifade eden ‘vegan’ kelimesinin anlamı merak ediliyor. Tanımı ilk kez 1940’lı yıllarda bir makalede kullanılan veganlık ile ilgili en sık rastlanılan yanılgı vejetaryen ile karıştırılması. Peki vegan ne demek, vejetaryen ile arasındaki fark ne?
#VeganHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımGeçen yıl Londra Kitap Fuarı ‘Uluslararası Mükemmeliyet Ödülleri’nde ‘Yılın Kitabevi’ seçilen Minoa Kitabevi, yeni şubesini Berlin’de açıyor. Kitapları ve mutfağıyla İstanbul’un gözde mekânlarından Minoa’nın kurucu ortağı Nazım Tokuz: “Edebiyatla ve kültürle ilgili, savaşmayı sevmeyen insanların tercih ettiği bir yer olmasını hayal ettik.”
#Minoa KitabeviBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkHer yaz yeni mekanların açıldığı Bodrum’un değişmeyen lezzet duraklarından biri de Bitez’deki Maride Patisserie & Cafe... Bodrum’un yaz-kış açık olan keyifli adreslerinden Maride, 2016’da az şekerli, katkısız cheesecake çeşitleriyle başladığı gastronomi yolculuğunu her yıl menüsüne kattığı nefis seçeneklerle sürdürürken, mekanın müdavimlerinin sayısı da giderek artıyor.
#1‘Harbiye Açıkhava’ konserleri denince akla artık onun ismi geliyor. Geçen senelerde Açıkhava’da en çok konser veren isim olarak adını zirveye yazdırdı. Biletleri her seferinde tükendi. Hayranları şarkılarını bir ağızdan avaz avaz söyledi. Bu sene ona sahnede ‘Başkanlar Korosu’ eşlik ediyor. Yakında yeni şarkısı ‘Herhalde’yi çıkaracak olan Tan Taşçı ile olay yerinde, yani sahnesinde buluşuyoruz. Bodrum’da açacağı vegan restoranı, başarılarını, hayatını ve sırrını konuşuyoruz... Taşçı “Kendimizle savaşarak başarımızı diri tutacağız” diyor.
#TANSıcak bir yaz günü Beyaz Saray yakınlarındaki bir parkta mülteciler için bağış topluyordu. Bir anda patlayan fırtınadan kaçıp bir ağacın altına sığındığında dakikalar içinde düşecek olan yıldırımlar nedeniyle 950 milyon voltluk elektriğe kapılacağını tahmin bile edemezdi. Buna rağmen hayatta kaldı. Peki ama nasıl? Amber'la ve filmlere konu olacak hikâyesiyle tanışın...
#Amber Escudero-KontostathisMagazinden uzak dursa da attığı her adım, yaptığı her işle gündemde. “Ben kendi dahlim ya da katkımla değil; sessizken, evdeyken, ortalarda değilken hatta uzakken bile bir şekilde gündemdeyim” diyor. Tabii yıllar onu da değiştiriyor. Ve şimdi dönüp baktığında Gülben Ergen geçmişi şöyle yorumluyor: “Gerekli olduğunu düşündüğüm gereksiz onaylanma çabalarıyla çok vakit kaybettim.”
#Gülben ErgenDünya uzun bir süredir, daha sürdürülebilir olmayı, özellikle üretimde çevreci yöntemler bulmayı tartışıyor. Çoktan harekete geçen markalar ve hayatımıza yeni giren kavramlarsa değişimin başladığını gösteriyor. Son zamanlarda sıklıkla hayvan derisine alternatif olarak sunulan vegan deri bu çözümlerden biri olabilir mi ve gerçekten sanıldığı kadar sürdürülebilir mi?
#VeganSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#HürriyetAdını meşhur köprüsünden alan Mostar şehri, Doğu Avrupa’nın gizli kalmış güzelliklerinden biri. Osmanlı’dan günümüze mimari yapısı bozulmamış şehirde, kendimizi bir ortaçağ filminin setinde gibi hissediyoruz. Üstelik tüm bunları vizeye gerek duymadan deneyimlemek mümkün.
#HürriyetBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunSütlü, beyaz, bitter... Brownie, profiterol, rokoko... Çikolatasız bir dünya hayal edemeyenler için çeşit çok... Sadece kokusu bile mutluluk hormonu salgılatan bu özel tadı ne sıklıkla, nasıl yiyorsunuz? Şef İdil Yazar’ın tarifleri ilham olacak cinsten...
#İdil Yazar