Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı Yıldırım1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiHer anne gibiler; çocuklarının sağlığı ve geleceğinden başka dertleri yok. Tartışılmalarının tek nedeni herkes gibi çocuklarını hayvansal ürünlerle beslemeyi reddetmeleri. Vegan beslenen ve çocuklarını vegan olarak yetiştiren annelerle buluştuk. İşte yaşadıkları...
#VeganVejetaryen ve vegan mutfak kültürüne sahip ancak damak tadınıza uygun restoran ve kafeleri bulamıyorsanız listemiz tam size göre! Raw beslenme anlayışı, vegan, vejetaryen, glütensiz ve paleo gibi mutfak arayışları için Türkiye’de seçenekler kısıtlı ancak biz en iyilerini seçtik. Beş jüri üyesinin ilk tercihi Zencefil restoran oldu.
#Türkiye’Deki Vegan RestoranlarKahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge AkgünEtiler’deki bir ara sokakta iki katlı, şirin mi şirin bir villa... Beca’nın gecesi ayrı, gündüzü ayrı hareketli. Mekân şu sıralar şehirdeki ikinci yılını doldururken yenilenen menüsünü de servis etmeye başladı.
#Melis YılmazTabii ki Türkiye’deyiz ve yarın ne olacağını bilemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Ancak genel olarak sürdürülebilirlik, teknoloji, deneyim odaklı yaklaşımlar ve sağlık bilinci gibi temel faktörlerin ön planda olması benim bu seneki trend tahminlerim. Bakalım kaçı tutacak...
#SOMER SİVRİOĞLUYapılan araştırmalara bakılarak dünya nüfusunun ortalama yüzde 1’inin vegan olduğu tahmin ediliyor. Ve her gün daha fazla insan bu yaşam biçimini tercih ediyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken uzmanlardan veganlığı yeni seçenlere yardımcı olacak tavsiyeler aldık. Vegan dostu uygulamaları listeledik.
#Dünya Vegan GünüHürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçirilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü raflara çıkıyor. Rehberde yer alan restoranlar, 7 Mart’ta The Ritz-Carlton İstanbul’da düzenlenecek geceyle açıklanacak. Magazin Konseyi, İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün’le bir araya geldi, rehbere dair merak ettiklerini sordu.
#Müge Akgün‘İmkânsız pizza’, ‘Cildinizi besleyin’, ‘Hormonlarınız için yiyin’... Etiler’deki Overdose, sıradışı yemek isimlerine sahip bir restoran... Burası, aynı zamanda Türkiye’de tüm ürünleri glütensiz olan tek mekân... Tabanı karnabahar, keten tohumu ve badem unuyla hazırlanmış vegan peynirli pizza imza yemeklerinden... Teriyaki soslu ızgara somon, buraya yeniden gelmeme neden olacak kadar lezzetli. Üstelik kullandıkları malzemelerin topraktan tabağa ulaştığı tüm süreci biliyor, takip ediyorlar.
#Glütensiz YemekDünyaca ünlü rüzgâr sörfü plajları, masmavi denizi, çok konuşulan eğlence mekânları, ünlü simalara rastlayacağınız daracık sokakları, mavi panjurlu, begonvillerle süslü tarihi taş evleri ve şirin bir köy havasıyla Çeşme, Türkiye’nin St. Tropez’si unvanını sonuna kadar hak ediyor. Sokakları kısmen tenhalaşan ve en güzel zamanları başlayan Çeşme’nin meşhur kahvaltıcılarından bu yılın trendi otel-evlere aradığınız her şey burada.
#ÇeşmeYaklaşık 16 yıl İstanbul’da yaşayan Efe Çakıroğlu, ne zaman nisan ayı gelse hep aynı cümleyi kurmuş: “Ben burada ne yapıyorum?” Ekonomik anlamda sıkıntıya düşüren pandemi, manevi anlamda cesaretini körüklemiş. Ve Çakıroğlu, rotayı büyüdüğü topraklara, Bodrum’a çevirmiş. Bugün Bodrum’da aşçılık dersleri veren, yiyecek-içecek işletmelerine danışmanlık yapan Efe Çakıroğlu ile kariyer yolculuğunu ve onun gözünden Bodrum’u konuştuk.
#İzmirBirçok büyük şehir ve 40’dan fazla ülkeyi gezmiş. Sonunda Bodrum onu da kendine çekmiş. Ve eskiyi geride bırakarak Bodrum’da yeni bir sayfa açmış. Ezgi Uzgel, “Bodrum online iş yapanlar için çok uygun bir yer. Hem tatil hayatı yaşıyoruz, hem çalışıyoruz. Burada olmaktan çok mutluyum” diyor. Yazar, eğitmen ve ilişki koçu Uzgel’le hem kaçış öyküsünü, hem de çalışmalarını konuştuk.
#İzmirCeyda Günalp ve Özkan Oral uzun yıllar İstanbul’da yaşadıktan sonra yönlerini doğaya çevirmişler. Çanakkale’den İzmir Seferihisar’a kadar olan hattı dolaşmışlar. ‘Küçük İstanbul’ düşüncesiyle Bodrum’a karşı önyargılı olmalarına rağmen bir arkadaşlarının davetiyle fikir değiştirmişler. 2017’de Bodrum’un bir köyüne kendi evlerini inşa etmişler. Bugün hayatlarına, “Hem doğanın tadını çıkarıyoruz, hem de sosyalleşiyoruz” dedikleri Bodrum’da devam eden Ceyda ve Özkan’la çalışmalarını, elleriyle yaptıkları ahşap evlerini ve kaçış hikayelerini konuştuk.
#İzmirMaceracı ruhu ve içindeki yenilik keşfetme arzusuyla dünyanın pek çok yerinde tüplü dalış yapmış. Dalışlarda köpek balıklarına, mantalara, vatozlara sarılmış. Kanada’nın vahşi doğa parklarında ayıların içinde çadır kampında kalmış. Peru’da İnka Yolu’nda, Kosta Rika’da yağmur ormanlarında yürümüş. Kenya ve Tanzanya’da Masai, Namibya’da Himba, Uganda’da Karamojong kabileleri arasına karışmış. Kendisini ‘tam zamanlı gezgin’ olarak tarif eden Yaprak Gürdal, bugün ‘en büyük aşkım’ dediği Bodrum’da hayatına yön veriyor. “Bodrum’un sadece deniz-kum-güneş ve bitmeyen gece hayatından ibaret olduğunu sanıyorlar. Oysa bu çok büyük bir yanılgı” diyen Gürdal’la maceralarla dolu hayatını, Bodrum ve Milas’ı konuştuk.
#İzmirHer güzel şeyin bir sonu olduğu gibi yazın da son demlerini yaşadığımız şu günlerde Antalya’nın Kaş ilçesindeki mekanlardan bahsederek sezonu kapatıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş rotamızı kışlık mekanlara çevireceğiz. Kaş’ta yıllar geçse de her daim adından söz ettiren adreslerle birlikte, birkaç farklı mekanın listesini sizler için bir nevi rehber olması adına paylaşıyorum.
#Derya KorkmazPera Müzesi’nde açılan ‘Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür’ sergisi bu geleneksel sanatın teorik potansiyelini vurgulamakla kalmıyor, bir sanat formu olarak yeniden ele alınmasına alan açıyor. Serginin en önemli yanı, minyatürü nostaljik bir biçim olmaktan çıkarıp sorular soran, eleştiren ve tartışmaya olanak sağlayan bir düzleme taşıması.
#Minyatür 2.0Butik çiçekçiler, ‘hip’ kafeler, butikler, plak dükkânları... Burası İstanbul’un yeni cazibe merkezi Ahmet Fetgari Sokak. Sakinlerinin ‘arka sokak’ olarak tanımladığı, kendi halinde bir mahalle nasıl ‘Brooklyn’vari bir havaya büründü? İşte esnafın ve yeni sakinlerinin gözünden kısa zamanda yaşanan büyük değişim...
#Aslı Barış