23 Nisan 1920 Cuma günü Ulus’taki tek katlı taş binada Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılırken, 1924 yılında geçilen İkinci TBMM binası ile de bu temeller sağlamlaştırıldı. 1961 tarihinde hizmete açılan bugünkü TBMM binası da 63 yıldır milli iradenin güçlü bir şekilde temsiline ev sahipliği yapıyor.
#AnkaraCumhuriyet döneminin simge yapılarından Ankara Palas, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürüldü ve düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Müze, Milli Saraylar Koleksiyonu'nda yer alan 16’ncı ve 19'uncu yüzyıllara ait seçkin eserlerin yanı sıra Atatürk'ün kullandığı ve erken Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan eserlere ev sahipliği yapıyor.
#Ankara PalasCumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürülen Cumhuriyet döneminin simge yapılarından Ankara Palas'ın açılışı gerçekleştirildi. Ankara Palas Müzesi'nin ilk ziyaretçisi Emine Erdoğan oldu.
#Emine ErdoğanMustafa Kemal Atatürk nerede “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi? Kurtuluş Savaşı’nın harekât planını nerede hazırladı? Büyük Nutuk’u nerede kaleme aldı? Bilardo masasını nereden getirtti? İlk gazete kararını nerede verdi? “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” sözünü nerede söyledi? Sakarya Savaşı’nı nerede planlayıp, yönetti? İşte başkentte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet'i ilan edişine tanıklık eden, konakladığı önemli mekânlar...
#TSKKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#Bursa‘Türk Ocağı’ olarak da bilinen Ankara Resim ve Heykel Müzesi, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin başkentteki en önemli yapılarından. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi, açılan yarışma sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün de aralarında olduğu değerlendirme komitesinin beğenisini kazanarak hayata geçiriliyor ve mimarının da ifade ettiği gibi ‘Ankara’nın tacı’ olarak günümüze kadar geliyor.
#Resim Ve Heykel MüzesiCumhuriyet Müzesi Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına tanıklık etmiş olan bir müzedir. Yazımızda Cumhuriyet Müzesi nerede, tarihi, eserleri, giriş ücretleri ile ziyaret saatleri hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SeyahatBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#HürriyetArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaBakan Karaismailoğlu "Son 2 yıldır ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde PTT, tüm fertleri ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu her anda milletimizin yanında olmuş, gencinden yaşlısına hiçbir vatandaşımızdan desteğini esirgememiştir" dedi.
#Adil KaraismailoğluBakan Karaismailoğlu "Son 2 yıldır ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde PTT, tüm fertleri ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu her anda milletimizin yanında olmuş, gencinden yaşlısına hiçbir vatandaşımızdan desteğini esirgememiştir" dedi.
#PTTHem sahili hem dağlarıyla büyülü bir doğası olan nadide Karadeniz kenti Kastamonu, Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından birini simgeliyor. Tarihi Amazonlara çıkan en eski yerleşim yerlerinden yemeklerine Kastamonu’nun en iyilerini jürimiz seçti.
#SeyahatGenişleyen ilgi alanları, değişen teknoloji yeni sergileme teknikleri ve sunumları da beraberinde getirirek müzeciliği değiştiriyor. Belli konularda uzmanlaşan konsept müzeler öne çıkıyor. Yenilikçi, üç boyutlu ve gerçeklik hissi uyandıran modeller, interaktif yaklaşımlar klasik müzeciliği sıkıcı bulanların ilgisini çekiyor. İşte Türkiye’nin en yaratıcı, en sıradışı müzeleri…
#SeyahatAdada bugüne ait olanlara değil, geçmişe açılan pencerelere bakacaksınız. İstanbul’un kalabalığına, gürültüsüne uzak, ama ona hala aşık olmamızı sağlayan güzelliklerine ise yakın olmanın keyfini tadacaksınız. Kendi başınalığın zevkini alabildiğine yaşayan bu deniz diyarında sizde bir ada olacaksınız...Ada vapurunun yan tarafına kurulduğunuz zaman martılar eşliğinde rüyalar alemine gideceksiniz.
#BursaTürk havacılık tarihinde hayatlarını kaybeden ilk şehitler; Fethi, Sadık ve Nuri beylerin anısına 1916’da İstanbul’da eski Fatih Belediye binası karşısına dikilmiş Tayyare Şehitleri Anıtı, İstanbul’un Fatih ilçesi, Saraçhanebaşı’nda, Fatih Parkı içinde yer alıyor.
#SaraçhanebaşıKötüzemini sebebiyle denize doğru kayan ve bölgede ciddi tehlike oluşturan Eminönü'ndeki 113 yıllık Liman Han'ın restorasyonunda önemli bir aşamaya gelindi. İstanbul Ticaret Odası(İTO)'nın mülkiyetine sahip olduğu Liman Han ile ilgili olarak İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Burada 4 bin metrekareyi aşkın bir bina tekrar kullanıma kazandırılmış olacak. İTO bu eseri, tamamen kültür ve sanat ağırlıklı kullanacak" dedi.
#İstanbulİstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç "2020’de büyümeye en kaliteli katkı yatırımlardan gelecektir. Şimdi her işe akıl, yani teknoloji katma zamanı. Şimdi bizim alın terimizi, akıl terimize dönüştürme vakti" dedi.
#İTOAnadolu’nun tarihi yerleşim birimlerinden Kastamonu, Osmanlı Dönemi’nde önemli bir eyalet, Milli Mücadele yıllarında stratejik bir lojistik üssü ve Cumhuriyet Dönemi’nde devrimlerin öncüsü olan bir kentti. Bugünse hem bu dönemlerin izlerini taşıyan bir anıt şehir olarak hem de olağanüstü doğası ve lezzetli yemekleriyle insanı büyülüyor. Üstelik Batı Karadeniz’deki komşularına kıyasla daha bakir. Halkı, durumdan memnun. Bu kadar güzelliğe şaşıran, benim gibi çok ziyaretçi olduğunu söyleyip bıyıkaltından gülüyorlar. Sırlarını paylaşıyor gibi olmamayım ama en güzel zamanı da sonbaharmış! İşte adım adım Kastamonu’da görmeniz, yapmanız ve tatmanız gerekenler...
#KastamonuSirkeci’nin simge binalarından, yapımı 1907’de tamamlanan Vedat Tek imzalı Liman Han’ın (eski adıyla Mes’adet) yıkılmadan korunması için ‘1. derece koruma’ statüsüne yükseltildi. Binanın sahibi İTO son olarak koruma kuruluna bir proje vererek yapıyı yıkıp yeniden yapmak istedi. Ancak kurul, mevcut haliyle korunmasını sağlayacak yeni restorasyon projesinin getirilmesini istedi. Son kararı yüksek kurul verecek.
#Gazetehaberleri