Güncelleme Tarihi:
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Ankara’da milletvekilleri için bir sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak hizmet veren Ankara Palas’ın restorasyonu tamamlandı, yapı müze olarak hizmete açıldı. Koleksiyonu zenginleştirilen ve modern sergileme kriterlerine uygun olarak teşrif edilen Ankara Palas Müzesi, bin metrekareyi bulan kapalı alanda beş salon ve bin 200’e yakın eserle kültür-sanat hayatının yeni adresi olmaya hazırlanıyor. Ankara Palas Müzesi, Milli Saraylar Koleksiyonu'nda yer alan 16’ncı ve 19'uncu yüzyıllara ait seçkin eserlerin yanı sıra Atatürk'ün kullandığı ve erken Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan eserlere ev sahipliği yapıyor. Müzede sergilenen eserler, Tablolar, Saatler, Teknolojik Araçlar, Gümüşler, Sofra Takımları, Yazma ve Matbu Eserler, Atatürk’ün Kullandığı Eşyalar, Atatürk ve Ankara Palas, Savaş Objeleri, Diplomatik Hediyeler, Hereke Dokumaları, Beykoz, Camları, Yıldız Porselenleri, Madalya ve Nişanlar, Mühür ve Sikkeler, Hazine Koleksiyonu başlıkları altında sunuluyor.
Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, müze olarak açılan Ankara Palas’ı Hürriyet Ankara yazarı Umut Özkan’a anlattı.
OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMİNİ BÜTÜNLEŞTİRİYOR
Müzenin açılışını yapan Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, müze hakkında şu bilgileri verdi: “Bu müze Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla oluşturuldu. 3.5 yıl süren bir restorasyon çalışması sürdü. Aslı bozmadan bir çalışma yaptık. Altı bölümden oluşan eserlerin bir çoğu Ankara ile ilgilidir. Ankara Salnamesi bile vardır. Burası müzecilik kuralları içinde oluşmuştur. Isıtma sistemi ilk günkü özelliği korunarak bugüne taşınmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma masası ilk günkü özelliğiyle duruyor. Osmanlı eserleri de öyle aslını bozulmadan burada. Bu müze tarihi özelliğiyle Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini tamamlıyor, kaynaştırıyor, bütünleştiriyor. Bakın burada yerli ve yabancı konuklar yemek yermiş. Bu eşyalar da bir tarihi anlatır bize. Burada silah koleksiyonları var. El yazması salnameler ve fetvalar var. Gerek Atatürk'ün şahsi eşyaları gerek burada etkinliklerde kullanmış olduğu mobilyalar ve onların localarını ziyaretçilerimiz özgün düzeninde görebilecek. Bunları tekrardan yaşama döndürmüş olduk. Bu boyutuyla gerçekten Ankara'ya çok kapsamlı bir müze kazandırdığımızı düşünüyoruz.
EĞİTİCİ VE EĞLENDİRİCİ KURSLAR OLACAK
Müzede sergilenen eserler ve objelerin dışında 200 kişilik bir konferans salonu var. Burada periyodik olarak ülkemizin çok önemli tarihçilerini, edebiyatçıların, kültür sanat insanlarını Ankaralılarla buluşturacağımız düzenli etkinliklerimiz olacak. Ankaralı çocuklar için bir eğitim alanı düzenliyoruz. Drama kursları, Ankara anlatımları... Tarihi hikâyeler, dramalar, müzeler gibi hem eğitici hem eğlendirici kursları eğitim bölümümüz hazırlayacak. Yukarıda yedi bin kitaplık bir ihtisas kütüphanesi de Ankaralıların hizmetine açık olacak. Bugün burası Ankara Palas’ın 100’üncü yılında müze olmuştur. İçindeki eserler bir şekilde başkent tarihini anlatır. Bahçesi de daha da güzel bir hale getirilmek üzere, tüm Ankaralıları çocuklarıyla birlikte bir tarihi görmeye davet ediyorum. Ramazan Bayramı sonuna kadar bu müzeyi Ankaralılarla ücretsiz olarak buluşturmayı düşünüyoruzFas.”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ankara Palas Müzesi'ni ziyaret etti. Emine Erdoğan, müzede, Dolmabahçe Sarayı’ndan getirilen sofra takımı, Osmanlı dönemine ait yazılı eserler, tuğralar, alay sancağı, tören kaftanı, yabancı ülkelerden Osmanlı padişahlarına verilen hediyeler ile Hereke fabrikasının kumaşlarıyla yakından ilgilendi.
DÖNEMİN BAŞKANLARINI AĞIRLADI
Ulusal Mimarlık Dönemi’nde inşa edilen Ankara Palas’ın ilk projesini Vedat Tek hazırladı. Yapıya esas şeklini Mimar Kemaleddin Bey verdi. Cephe tasarımında kubbe ve Türk motifleri gibi geleneksel izler kullanıldı. Devrin devlet başkanlarından İran Şahı Rıza Pehlevi, Irak Kralı Birinci Faysal, Yunanistan Başbakanı Venizelos ve ABD Başkanı David Eisenhower gibi seçkin konuklar burada ağırlandı. Ankara Palas, 1975 yılına kadar Vakıflar İdaresi’ne bağlı ‘Evkaf Oteli’ olarak işletildi. 1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanıldı. Yapı, 2018 yılında ise Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi. Ankara Palas, tarihinin en kapsamlı restorasyonunu Milli Saraylar döneminde gördü. Müze haline getirilen Ankara Palas’ta Milli Saraylar Koleksiyonları’nda bulunan 16’ncı yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar nadide parçaların yanı sıra Cumhuriyet değerlerini yansıtan ve Atatürk döneminde kullanılan eserler de yer alıyor.
Ankara Palas, pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilecek.