Değerli okurlar... Öncelikle hepinize sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu bir pazar günü diliyorum. Bugün köşemde hem klinik çalışmalarıyla hem de yaptığı bireysel ve aile danışmanlığı çalışmalarıyla başarılar elde etmiş uzman klinik psikolog, sosyolog ve aile danışmanı Betül Uysal’ı konuk ettim.
#Serenad AltanAleyna Tilki, sosyal medyada takipçileriyle dertleşti. Yeni şöhret olduğu dönemde çevresindekilerin sözlerine kulak verseydi kaybolacağını belirten popçu, “‘Aleyna ün varken devam et, durma kaybolursun’ dediler. Dediklerini yapsaydım, asıl kaybolacaktım. Durdum, bekledim. Kendimi kazandım” dedi.
#Aleyna TilkiEski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''bar'' şeklinde geçen var sözcüğü, 11. yüzyılda literatüre girdi. Bir şeyin mevcut durumda ya da gözle görünür olmasına var olmak denir. Kelime mecazen yaşamak anlamına gelir. Var kelimesinin içinde yer aldığı bazı kalıp ifadeler ve deyimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Varsa yoksa 2- Varoluşçuluk 3- Varlık Ötesi. Bu sözcük cümle içinde hem fiil hem de isim olarak kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- İyi ki varsın. 2- Fazla kırmızı kalemi olan var mı? Var kelimesinin eş anlamlısı nedir? Var kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKAltın Portakal’da iki filmiyle birden yarıştı. Rol aldığı filmlerden ‘Karanlık Gece’ En İyi Film seçilirken, diğer filmi ‘LCV’ ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kucakladı. Bir yandan ‘Sırça’ oyunuyla tiyatro izleyicisinin de kalbini çaldı. Cem Yiğit Üzümoğlu şimdi ‘Loners In Wilderness’ isimli fotoğraf sergisiyle karşımızda. Oyunculuğu, hayatındaki seçimleri, aşkı ve teması yalnızlık olan sergisini konuştuk. Üzümoğlu “Genel olarak yalnızım. Sevdiğim, özlediğim şeyler de yalnızlıkla ilgili. Yalnızlığın insana çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum” diyor.
#Cem Yiğit ÜzümoğluAlbert Camus, bizde felsefecilerden çok edebiyatçılar tarafından ilgi görmüştür. Camus’ye ilgi gösteren belki de tek felsefeci Ioanna Kuçuradi’dir. Mehmet Rifat’ın ‘Başkaldıran Yalnız Adam Albert Camus ve Çağdaşları’, felsefe, yazın ve tarihsel açısından sürpriz ve soluk soluğa okunan bir kitap.
#Mehmet RifatDilimize Fransızcadan geçen imgesel kelimesinin ilk anlamı hayal gücüdür. Bir sinema filminde ya da roman ve öykü gibi edebi eserlerde anlatılan şeylerin zihinde yeniden canlandırılmasına imgelem denir. İmgesel anlatımda çağrışımlar ve hayal gücü ön plandadır. Bu nedenle imgelerin uyandırdığı izlenim ve içerdiği anlam kişiden kişiye değişir. Paragrafta, edebiyatta ve sinemada imgesel anlatım nedir? Sizin için örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
Türk Edebiyatında, 1860 - 1895 yılları Tanzimat Dönemi olarak adlandırılır. II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle başlayan Milli Edebiyat Dönemi, 1923 yılına kadar sürmüş, daha sonra 1960 yılına kadar devam edecek olan Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 sonra hikaye özelliklerini örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDünyada ve ülkemizde farklı dönemlerde farklı edebi akımlar yaşanmaktadır. Her bir akımın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu akımların temsilcileri ise eserleriyle ön palan çıkmaktadır. Modernizm akımı dünyada farklı yankılar yaratmış ve etki bırakmış bir akımdır. Bu akım ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu akımın yazarlarının eserlerini inceleyerek te fikir sahibi olmak imkanı vardır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimNesne ve yüklem ilişkisine göre fiiller, dört ana grupta toplanır. Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ''Masayı taşıyalım.'' Bu cümlede ''taşımak'' eylemi geçişlidir çünkü ''neyi'' sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz. Örnekler: Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak. Geçişli fiil nedir ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimDünyanın yaşayan en büyük yazarlarının başında hiç şüphe yok ki Kenzaburo Oe gelir. 1994 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Oe, yaklaşık 60 yıllık parlak kariyerinin yanı sıra siyasi duruşuyla, savaş karşıtı hareketlere verdiği destekle de saygın bir yazar/entelektüel. Yıllar sonra aile evine dönen iki kardeşin geçmişle hesaplaşmalarını ve bir isyanı barındıran ‘Sessiz Çığlık’ta çok katmanlı bir hikâye anlatıyor.
#Kenzaburo OeHélène L’Heuillet, kriz anının, şimdinin içinden düşünen bir filozof. Ele aldığı konular, şehir toplumlarının yaşadığı acil sorunlar. Şimdinin içinde zaman, yakalanamayan, döngüsel bir şeydir. Kendi kuyruğunun peşinde olan yılan gibi... L’Heuillet, ‘Gecikmeye Övgü’de tam da böyle bir duruma odaklanıyor.
#Hélène L’HeuilletÜnlü Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre, eserleriyle 20. yüzyıl'a damgasını vurmuş isimlerden biridir. Varoluşçu felsefesiyle de edebiyat dünyasında yer etmiş, Bulantı ve Duvar kitaplarının yazarı Jean Paul Sartre eserleri ve hayatı ile bilgilerle haberimizde...
#Jean Paul SartreBilgisayarlarca üretilmiş sanal bir dünya ve bu sistemi yaratanlara karşı ‘seçilmiş kişi’ Neo’nun verdiği mücadele...…Sinema tarihinin üzerinde en çok yazı kaleme alınan, tartışma başlıkları açılan bilimkurgu serisi ‘The Matrix’in yeni adımı ‘Resurrections’ vizyona girmeden önce, üçlemenin eski tortularında dolaşalım dedik.
#MatrixYaşanmış ya da yaşanması muhtemel olan durumların ve olayların, belli kurallar çerçevesinde anlatılmasına hikaye ismi verilir. Kişi, yer, olay ve zamandan oluşan dört yapı unsuru ile ortaya çıkarılan hikayeler olay ve durum olmak üzere iki çeşittir. Cumhuriyet dönemi hikaye özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet DönemiNorveç’in en önemli yazarlarından Dag Solstad, ‘Profesör Andersen’in Gecesi’nde yalnız ve artık devleti bile tanıyamayan orta yaşlı bir edebiyat profesörünün inandırıcı bir portresini çiziyor. Her şey karşı penceredeki cinayeti gören Andersen’in, olayın kendisinde uyandırması gereken etik tepkiye karşı durması, eyleme ahlaki olarak müdahale etmek zorunda olmadığını düşünmesiyle başlıyor.
#Dag SolstadDüşünce kelimesi Arapçada fkr kökünden gelmektedir. Arapçadan alıntı olan düşünce sözcüğü fakr kelimesinin mastar almış halidir. Türkçe karşılığında ise düşünme ya da akıl yürütme anlamlarını ifade etmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak düşünce nedir, düşünce nasıl oluşur, felsefede düşünce akımları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Düşünce Nedir Nasıl Oluşur?Dünyanın neresinde ve hangi kültür havzasında olursa olsun, çocukların eğitimi öteden beri en önemli ve öncelikli konular arasında yer alıyor. Bu duyarlılık, günümüze doğru gelindiğinde bilgi ve teknolojinin gelişimi, aynı zamanda uzmanlaşmaya bağlı olarak daha da gelişiyor Modern eğitimin en çok üzerinde odaklandığı hususlardan biri, belki en önemlisi, bireyin zihinsel yeterliği çerçevesinde düşünme becerileri (eleştirel, yansıtıcı, yaratıcı düşünme), kişisel tatmin ve verimliliğin artırılması konusu.
#ÇocuklardaEdebiyat duygu, fikir, olay veya hayallerin yazı veya anlatım yoluyla sanatsal bir şekle dönüştürülmesidir. Edebi eserler ortaya koyan kişilere de edebiyatçı adı verilmektedir. Edebiyatın konuları ise oldukça zengindir. Hikâye, roman, şiir gibi farklı konuları bünyesinde barındırır. Edebi eserler ortaya koyna kişiler yaşamdaki olayları kendi ruh âlemindeki bilgilerle harmanlarlar. Ortaya çıkan eserlerde gerçekler, düşünceler ve hayaller bulunur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebiyat Nedir Ve Türleri Nelerdir?Birçok tarihçeye göre felsefe Antik Yunan'da doğmuş ve gelişmiştir. Özellikle Sokrates'in düşüncelerini yazıya geçiren Platon, modern felsefenin kuruluşuna öncülük eden düşünürler arasında yer alır. Dünyaca ünlü filozoflar kimlerdir? Merak edenler için filozofları eserleri ile birlikte listeledik.
Demir Özlü edebiyatına aşina olan herkes kentlerin, kahvelerin, kanalların, kadınların bu anlatılarda tuttuğu yeri bilir. Özlü, su götürmez bir kent yazarıdır. Modernizmin belkemiğini oluşturan kent onda ‘yitik zaman’ın ve melankolinin de ana unsurudur. Son yapıtı ‘Önünde Boş Bir Uzam’ bir ağıttır ve insanın elini yakan bir kitaptır. Bu kitabı ‘Bir Beyoğlu Düşü’yle birlikte okumak, insanı yüreğiyle kavrayan bir duyarlılığın sularına yavaş yavaş gömülmektir.
#Demir Özlü